Vil ha mer vind på mølla

Aker Solutions mener det haster dersom Norge skal bli en vindnasjon til havs. «Norsk industri trenger et hjemmemarked for å bli store ute», sier vindsjef Astrid Onsum.

BLEST OM VIND: Vindsjef Astrid Onsum i Aker Solutions gjester podkasten «Utbytte» sammen med Einar Kilde Evensen. Programleder Marius Brun Haugen til venstre. Foto: Kim-André Farago
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 17. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

DNB skal finansiere 450 milliarder kroner i fornybar energi og fornybar infrastruktur fram til 2025. Aker Solutions vil bygge vindparker til havs.

Kraftproduksjon fra sol, vind og vann er tema i episode #9 av podkasten «Utbytte». Podkasten tar for seg aktuelle tema i norsk finans og næringsliv.

Lytt her eller søk opp Utbytte i din podkastspiller

«Ja takk, begge deler»

Einar Kilde Evensen jobber med fornybarselskaper i DNBs Future & Tech-divisjon. Han følger både sol- og vindindustrien med stor interesse.

– Hva er mest spennende nå?

– Helt absolutt Ole Brumm: «Ja takk, begge deler». Er det en konklusjon som er tydelig fra alle seriøse analyser er det at verden trenger en miks av nye energikilder fremover. For eksempel vet vi alle at solen er sterkest på sommeren. Da produserer solcellene mest. Mens vindturbiner produserer mest om vinteren, for da blåser det mest. Så de er gode komplementer til hverandre, sier han.

– På toppen trenger vi mer overføringskapasitet for å balansere mellom områder som produserer strøm og områder som trenger strøm, samt batterier og mange andre ting, legger han til.

Hvor mye skal Norge ta av behovet som er rundt Nordsjøbassenget? Det haster det å svare på

Aker Solutions er mest kjent som et stort oljeservicekonsern, men har de siste årene også spesialisert seg på vindkraft.

– Vi ser en mulighet i vindkraftutbygging på dypere vann med flytende teknologi. Da tar man i bruk teknologi og kompetanse som Norge og norsk industri ligger langt fremme på. Mulighetsrommet er stort, men vinduet er kort. Grunnen til det er rett og slett at vi ser store ambisjoner hos mange land som investerer i storskala vindutbygging til havs med flytende teknologi. De gjør det nå fordi de ser effekten på egen industri og posisjonerer industrien inn i et stort kommende marked, sier vindsjef Astrid Onsum i Aker Solutions.

Ambisjoner?

DNB og Aker Solutions er enige om at det haster med satsingen på nye energikilder. Først og fremst av hensyn til klimaet, men også for at norske leverandører skal kunne bite fra seg internasjonalt.

– Vi oppfordrer til en diskusjon om nasjonale ambisjoner. Hvor stor vindutbygging til havs skal Norge ta? Vi ser at naboland som England sier de skal bygge 30 gigawatt havvind innen 2030. Hvor mye skal Norge ta av behovet som er rundt Nordsjøbassenget? Det haster det å svare på. Norsk industri trenger faktisk et hjemmemarked for å bli store ute, sier Onsum i podkasten.

– Privat og offentlig sektor må samarbeide, og det trengs god dialog med alle interessenter, også fiskerier, legger hun til.

Tiden er i ferd med å løpe fra oss

– Tiden er i ferd med å løpe fra oss. For hver eneste dag, uke og år som går, og vi slipper ut klimagasser, så blir det verre å rydde opp i. Så vi må gjøre noe. Samtidig kan vi heller ikke bare dure fram og bygge vindmøller i lokalsamfunn rundt i landet. Det fører til mange misfornøyde folk, med rette, når de føler at de ikke får noe særlig ut av vindmøllene, men mister lokalområdet sitt, sier Einar Kilde Evensen.

Les også:Lager elsystemer til båter – gikk til topps i pitchekonkurranse