F

for Feriepenger

Feriepenger er et ord som forklarer seg selv, men som allikevel trenger forklaring. Dersom du bytter jobb i løpet av et år, har flere arbeidsgivere eller jobber deltid, blir det enda mer å forklare, så det tar vi ikke her.

Reglene sier at du har ”rett til feriepenger dersom du har utført arbeid i en annens tjeneste”. Pussig formulering, men det betyr rett og slett at du ikke har rett til feriepenger dersom du har jobbet som frilanser eller selvstendig oppdragstaker.

Så over til det alle faktisk lurer på: Hvor mye får jeg i feriepenger, og når får jeg dem?

Ansatte i bedrifter som bare har fire ukers ferie, får utbetalt 10,2 prosent av det de tjente i fjor. Men de aller fleste har mer ferie, og da får man også mer feriepenger. Tolv prosent er mest vanlig. De fleste får feriepengene utbetalt i juni, fordi det er da fellesferien står for døren.

Om du tilbringer ferie hjemme eller borte, er det feriepengene du skal leve for i den måneden du tar fri fra jobben. Du får altså ikke både feriepenger og lønn - selv om du helt sikkert har fortjent det.

Se også B for Budsjett og S for Skattekort.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB