R

for risiko

Risiko er et skummelt ord, men det handler jo rett og slett om at når du skal spare eller investere, er det viktig at du forstår hva du kjøper. Blant annet innebærer det å forstå hvor mye risiko du tar. Risiko betyr ikke at du mister alle pengene, men at det du har kjøpt, svinger i verdi.

Det er menneskelig å ønske seg mest mulig, også når det gjelder sparing. Skal du ha mer ut av sparepengene, må du ta litt risiko. Du må tørre å kjøpe noe med aksjer i. Og aksjer, eller eierandeler i bedrifter, vil svinge i verdi.

Akkurat som prisene på boliger svinger i verdi, svinger også verdien på aksjer. Du må med andre ord tåle perioder med nedgang for å få medgang på sikt. Det er nettopp derfor det ofte anbefales å velge aksje- eller kombinasjonsfond bare dersom du skal spare i flere år: Fordi aksjemarkedet, akkurat som boligmarkedet, gjerne beveger seg oppover over tid, på tross av mer eller mindre kraftige fall underveis.

Det er altså lurt å tenke gjennom når du kan komme til å trenge pengene dine. Trenger du pengene i løpet av kort tid, bør de plasseres forsiktig (se for eksempel S for Sparekonto). Har du lenger tidsperspektiv, kan du ta mer risiko og få mer ut av pengene dine.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB