for skåle
Det finnes mange slags regler for det å utbringe en skål.
Det kan hende du ikke er så opptatt av slike regler. Men før du vet ordet av det, skal du spise middag med svigerforeldrene dine eller sitte til bords under en jobbmiddag, og plutselig priser du deg lykkelig over at du har skummet gjennom denne teksten:
Under en fellesskål er det greit å følge med på utbringeren av skålen, og det første du ser etter, er om han eller hun reiser seg. Deretter viser du glasset ditt til alle, det vil si at du løfter på glasset mens du sørger for å få øyekontakt med hver og én rundt bordet, så drikker du, viser glasset igjen, og setter det ned. Det viktigste med å skåle er å ha noe i glasset. Derfor må du passe på at du aldri drikker opp alt i glasset ditt, tilfelle noen utbringer en skål før du har fått påfyll. Drikker du med stettglass skal du heller ikke klirre glassene sammen.
NB! Glasset skal aldri over nesetippen slik at det skygger for øynene. Dersom dere er flere enn ti til bords, skal du kun skåle med dem som sitter rundt deg.
Skåler utbringes ofte i etterkant av en tale, og da gjelder regelen:
Skåle først. Klappe etterpå.