for skattekort
Noen betaler skatten sin med glede, andre griner litt på nesa. Det er mange meninger om skatt, men alle med inntekt må bidra til fellesskapet.
De fleste i Norge er enige om at alle skal ha mulighet til å gå på skole og lære å lese og regne. Om man blir syk, ønsker man behandling. Dette er eksempler på velferdsordninger finansiert av skattebetalernes penger. Listen er selvfølgelig uendelig mye lengre og inneholder både det ene og det andre.
Alle betaler skatt etter evne. De som tjener mye, betaler mer enn de som tjener lite. For å finne ut hvem som skal betale hva, leverer alle en selvangivelse en gang i året der man blant annet oppgir inntekt, gjeld og formue.
Skatt på det du tjener
Du betaler skatt av det du tjener på direkte arbeid, næringsvirksomhet, renter på bankinnskudd, aksjeutbytte med mer. Har du formue over et visst beløp, betaler du også formuesskatt. Studenter og skoleungdom kan ha frikort som gir rett til å tjene opp til et visst beløp uten å skatte.
Er man ansatt, leverer man skattekort til arbeidsgiver slik at man blir trukket i skatt hver måned. Hold skattekortet ditt oppdatert. Om du går opp i lønn, er det ditt ansvar å regulere skattetrekket. Gjør du ikke det, får du baksmell, og om du ikke har hørt om baksmell før, kan du sikkert forestille deg at det ikke nødvendigvis er en dans på roser.
Driver du egen bedrift eller enkeltpersonforetak, skal du også betale inntektsskatt.
Fradrag
Det er vanlig å motta selvangivelse i slutten av mars. Husk å lese nøye gjennom den, og sett deg inn i hvilke fradrag du har rett på.
Eksempel: Har du boliglån, kan du føre opp alle rentene du har betalt. En prosentsats av de betalte rentene får du tilbake i skatteoppgjøret året etter.
Se også K for kapitalgapet og F for Feriepenger.