Slik sparer Silje kjendisene for millioner

alle deltakere

Foto: Viaplay/TV3/Rune Bendiksen
Endelig er sesong 3 av I lomma på Silje her. Silje har mange gode rådgivere fra DNB i ryggen når hun hjelper 10 kjendiser med å nå sine sparedrømmer. Vi heier på at du også når dine mål.
 

Her er Siljes spareoppskrift!

Steg 1: Sett deg et sparemål

Hva skal du spare til, hvor mye vil det koste og når ønsker du å nå målet ditt? På den måten finner du ut av hvor mye du må sette av i måneden. Vær realistisk!

Steg 2: Få oversikt

For å kunne spare må du vite hva pengene dine går til. I mobilbanken finner du funksjonen "Pengebruk". Den sorterer forbruket ditt i poster og gir deg en rask oversikt over hvor de store pengeslukene dine er.

Steg 3: Bestem deg for hvor du vil kutte

Nå som du vet hva pengene dine går til - hva ønsker du å bruke pengene dine på? Hvor kan du kutte og hvor mye? Hva gir deg mest livskvalitet? Husk at penger må prioriteres!

Steg 4: Finn tiltakene

Du må innføre noen tiltak for hva du vil kutte. Her er noen eksempler på tiltak der de fleste har et sparepotensiale:
 
Mat og drikke: Lag en middagsplan for uken, planlegg for rester. Gå gjennom kjøleskap, fryser, skuffer og skap og skriv en handleliste før du tar turen til butikken. Se på den lille prisen (kg, liter) for å sammenligne produkter. Ikke vær redd for å prøve ut noe nytt. De skjeve gulrøttene er billigere fordi de ikke er rette, ikke fordi de smaker annerledes. Aldri gå sulten i matbutikken. 
 
Avtaler: Viktige avtaler som forsikring, strøm og boliglån kan ofte reforhandles. Få oversikt og send en forespørsel på et nytt tilbud til flere selskaper. 
 
Abonnementer: Her kan du spare penger raskt. Strømmetjenester, telefon og trening, hva kan du leve uten, hva kan du kutte? Kan du ha en mindre TV-pakke, trenger du det i det hele tatt? Finnes det et bedre mobilabonnement for ditt forbruk? Kan du samle noen abonnement til familieløsninger? 
 
Klær og sko: Sjekk prisjakt for prissammenligning. Aldri betal mer enn du må. Sjekk hva du har før du går til innkjøp av noe nytt. Og hva med å kjøpe brukt? Lag en liste på mobilen over det du trenger så du kan være på utkikk etter tilbud. 
 
Personlig pleie: Må du fikse hud, hår og negler så ofte? Trenger du de dyreste merkene? Og kanskje du kan vente en ekstra uke før hvert frisørbesøk?
 
Ferie: Her er det mye å spare ved å være ute i god tid og bruke søkemotorer som sammenligner priser. Er dere flere som reiser kan leilighet være rimeligere og koseligere enn hotell. Noen av måltidene kan lages hjemme og frokosten må ikke spises innen en viss tid. Kan du reise lett vil du spare penger på å ikke sjekke inn bagasje hos noen flyselskaper. Fyll på vannflaske når du skal ut å fly og husk at lokaltoget er billigere enn flytoget. 
 
Transport: Sjekk ut om det lønner seg å leie bil i istedet for å eie. Tar du kollektivt, sjekk om det vil lønne seg for deg med enkeltbillett eller måneds-/årskort. Taxipriser varierer mye. Du trenger ikke velge den første i køen, spør alltid om pris og sjekk hvilke selskap som gir deg den rimeligste turen.
 
Sportsutstyr: Selg unna. Kan du leie eller kjøpe brukt? Særlig til barn er det mye å spare her. 
 
Hus og hjem: Selg unna før du går til innkjøp av noe nytt eller brukt. Skal du kjøpe møbler, hvitevarer, seng og andre store ting bør du forhandle om pris. Spør om et tilbud fra flere og de vil konkurrere om å gi deg den beste prisen. Dette gjelder også om du skal kjøpe byggematerialer.  

Steg 5: Få pengene bort fra kontoen

Nå som du vet hvor mye du skal spare, bør du sette opp faste spareavtaler som gjør at pengene ikke står tilgjengelig på kontoen din. Er sparemålet ditt kortsiktig? Da bør du spare på en sparekonto slik at pengene er tilgjengelig. Er det et langsiktig mål over fem år, som pensjon, kan fond være et godt alternativ*. Ved sparing i aksjefond anbefaler jeg deg å opprette en aksjesparekonto for å samle sparingen din . 
 
For å få mest mulig hjelp på veien anbefaler Silje å laste ned appen Spare. Her kan du enkelt sette opp både korte og lange spareavtaler og følge med underveis.

 
* Husk at historisk avkastning ikke er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. 

Steg 6: Lag et budsjett

Et budsjett gir deg kontroll over pengebruk og gjør det enklere å holde seg til spareplanen. Sett opp inntekten din og alle utgiftene dine, etter at du har skrelt bort der du skal spare. Sett også opp en post for sparingen. 
 
Til sist, følg jevnlig med på pengebruken din i "Pengebruk" funksjonen i mobilbanken
 
Lykke til, hilsen Silje :) 
 

Vinn 10.000 kroner til ditt neste sparemål

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl

Foto: Viaplay/TV3/Rune Bendiksen

Alt du trenger å gjøre er å starte sparing og du er med i konkurransen.

Spare-app

Logo spare-app
Spare er appen som hjelper deg å holde oversikt over sparingen din. 

Send kodeord <SPARE> til 04800 så mottar du lenke til appen på mobilen din - helt gratis.
 

Alltid morsomt å spare!

Morsom Sparing

Foto: Viaplay/TV3/Rune Bendiksen

Skuespiller Mari Maurstad blir overrasket over hvor mye hun sparer ved å si opp abonnement som hun ikke vet hun har. 
Skaff deg oversikt over ditt forbruk og se om du har småbeløp du kan sette av til Morsom Sparing. 

Mari sparer store summer på strøm og forsikring

DNB Nyheter
En gjennomgang av Mari sine abonnementer og avtaler viste seg å bli en post hun kunne spare mye penger på. 
 

Gode sparevaner

Michael Andreassen

Foto: Viaplay/TV3/Rune Bendiksen

Michael er en mester til å bruke penger på mange småkjøp som gir han kortvarig glede. Vil alle de små summene overraske Michael og endre vanene hans? 
 
Hvor mye utgjør dine småkjøp, og er det penger du heller kan spare?
 

Michael samlet dyre smålån

forbrukerøkonom Silje Sandmæl og Michael
Se hvor mye Michael sparte ved å samle lånene og betale ned dyr gjeld.
 

Fjern lommetyvene og spar pengene til pensjon!

Lisa Tønne

Foto: Viaplay/TV3/Rune Bendiksen

Komiker Lisa Tønne er glad i takeaway og sløser mer enn hun trenger. Med litt planlegging og bedre oversikt kan hun bruke pengene til sparing.

Se Lisas mange lommetyver!

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl og Lisa Tønne
En av de rareste kontoutskriftene Silje har sett, den er full av små transaksjoner som blir til store summer uten at Lisa merker det.
 

Se hvordan du kan spare til pensjon

Geir Kvarme

Foto: Viaplay/TV3/Rune Bendiksen

Skuespiller Geir Kvarme er opptatt av kvalitet og er glad i gode råvarer. Men har han glemt å tenke på sin egen pensjon? Kan noen kutt i dyre vaner gi en bedre pensjon?
 

Se hvordan Geir Kvarme sparer til pensjon!

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl og Geir Kvarme
Her får Geir en liten realitetssjekk for hvordan dagens høye forbruk påvirker fremtiden.
 

Hvor kan jeg se I lomma på Silje?

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl

Foto: Viaplay/TV3/Rune Bendiksen

Premiere på I lomma på Silje er torsdag 4.februar klokken 21:30 på TV3. 
 
» Se episodene på Viaplay  
   
Følg Silje på Instagram for flere gode sparetips. 

Serien er et samarbeid mellom DNB og TV3. Få din egen Silje ved å sende "Silje" til 04800. Så får du hjelp med privatøkonomien av en av våre rådgivere.