Slik sparer Silje kjendisene for millioner

I lomma p Silje
Bruker du spinnville summer på ekstravagante kjærestegaver eller har du en dyr avhengighet av lettbrus og pins? Det er ikke bare kjendisene som har et stort sparepotensial. Det samme gjelder folk flest, bare i en mindre skala.
 

Med Siljes metode kan du også nå dine sparemål!

Steg 1: Sett deg et sparemål

Hva skal du spare til, hvor mye vil det koste og hvor mye må du spare i måneden? Vær realistisk!

Steg 2: Få oversikt

For å kunne spare må du vite hva pengene dine går til. I mobilbanken finner du funksjonen "Pengebruk". Den sorterer forbruket ditt i poster og gir deg en rask oversikt over hvor de store pengeslukene dine er.

Steg 3: Bestem deg for hvor du vil kutte

Nå som du vet hva pengene dine går til - hva ønsker du å bruke pengene dine på? Hvor kan du kutte og hvor mye?

Steg 4: Få pengene bort fra kontoen

Nå som du vet hvor mye du skal spare, bør du sette opp faste spareavtaler som gjør at pengene ikke står tilgjengelig på kontoen din. Er sparemålet ditt kortsiktig? Da bør du spare på en sparekonto slik at pengene er tilgjengelig. Er det et langsiktig mål over fem år, som pensjon, kan fond være et godt alternativ*. Ved sparing i aksjefond anbefaler jeg deg å opprette en aksjesparekonto for å samle sparingen din . 
 
For å få mest mulig hjelp på veien anbefaler Silje å laste ned appen Spare. Her kan du enkelt sette opp både korte og lange spareavtaler og følge med underveis.

 
* Husk at historisk avkastning ikke er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. 

Steg 5: Finn tiltakene

Du må innføre noen tiltak for hva du vil kutte. Her er noen eksempler på tiltak der de fleste har et sparepotensiale:
 
Mat og drikke: Lag en middagsplan for uken, planlegg for rester. Gå gjennom kjøleskap, fryser, skuffer og skap og skriv en handleliste før du tar turen til butikken. Se på den lille prisen (kg, liter) for å sammenligne produkter. Ikke vær redd for å prøve ut noe nytt. De skjeve gulrøttene er billigere fordi de ikke er rette, ikke fordi de smaker annerledes. Aldri gå sulten i matbutikken. 
 
Avtaler: Viktige avtaler som forsikring, strøm og boliglån kan ofte reforhandles. Få oversikt og send en forespørsel på et nytt tilbud til flere selskaper. 
 
Abonnementer: Her kan du spare penger raskt. Strømmetjenester, telefon og trening, hva kan du leve uten, hva kan du kutte? Kan du ha en mindre TV-pakke, trenger du det i det hele tatt? Finnes det et bedre mobilabonnement for ditt forbruk? Kan du samle noen abonnement til familieløsninger? 
 
Klær og sko: Sjekk prisjakt for prissammenligning. Aldri betal mer enn du må. Sjekk hva du har før du går til innkjøp av noe nytt. Og hva med å kjøpe brukt? Lag en liste på mobilen over det du trenger så du kan være på utkikk etter tilbud. 
 
Personlig pleie: Må du fikse hud, hår og negler så ofte? Trenger du de dyreste merkene? Og kanskje du kan vente en ekstra uke før hvert frisørbesøk?
 
Ferie: Her er det mye å spare ved å være ute i god tid og bruke søkemotorer som sammenligner priser. Er dere flere som reiser kan leilighet være rimeligere og koseligere enn hotell. Noen av måltidene kan lages hjemme og frokosten må ikke spises innen en viss tid. Kan du reise lett vil du spare penger på å ikke sjekke inn bagasje hos noen flyselskaper. Fyll på vannflaske når du skal ut å fly og husk at lokaltoget er billigere enn flytoget. 
 
Transport: Sjekk ut om det lønner seg å leie bil i istedet for å eie. Tar du kollektivt, sjekk om det vil lønne seg for deg med enkeltbillett eller måneds-/årskort. Taxipriser varierer mye. Du trenger ikke velge den første i køen, spør alltid om pris og sjekk hvilke selskap som gir deg den rimeligste turen.
 
Sportsutstyr: Selg unna. Kan du leie eller kjøpe brukt? Særlig til barn er det mye å spare her. 
 
Hus og hjem: Selg unna før du går til innkjøp av noe nytt eller brukt. Skal du kjøpe møbler, hvitevarer, seng og andre store ting bør du forhandle om pris. Spør om et tilbud fra flere og de vil konkurrere om å gi deg den beste prisen. Dette gjelder også om du skal kjøpe byggematerialer.  

Steg 6: Lag et budsjett

Et budsjett gir deg kontroll over pengebruk og gjør det enklere å holde seg til spareplanen. Sett opp inntekten din og alle utgiftene dine, etter at du har skrelt bort der du skal spare. Sett også opp en post for sparingen. 
 
Til sist, følg jevnlig med på pengebruken din i "Forbruk" funksjonen i mobilbanken
 
Lykke til, hilsen Silje :) 

Med Spare ser du hvordan pengene vokser

» Last ned appen Spare her!
 

Bli med i trekningen og vinn 10 000 kroner

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl
 
Det eneste du trenger å gjøre er å opprette sparemål og navngi det "I lomma på Silje 2" i appen Spare
 
 

Carina har fått full oversikt i mobilbanken

Carina Dahl og Silje Sandmæl
Når man er mye på farten som Carina, så er mobilbanken helt perfekt. Der har du alltid tilgang til og oversikt over forbruket ditt. 
 

Sparing er gøy!

Erlend Elias
 
Det har aldri vært enklere å sette morsomme sparemål og følge dem. Gjør som Erlend Elias og sett et morsomt sparemål du også.
 
 

Test deg selv på #huninvesterer

Gunhild Dahlberg
Gunhild Dahlberg testet seg selv på #huninvesterer for å sjekke sitt kapitalgap. Der fikk hun også gode råd om sparing og investering. 
 

Gunhild tar grep om fremtidig pensjon

Gunhild Dahlberg
 
Gunhild bekymrer seg for hva hun skal leve av når hun blir gammel, og det med god grunn. 
 

Lær hele familien om økonomi og fornuftig pengebruk

Baard Hoksrud
Bård Hoksrud bruker Lærepenger slik at hele familien skal få mer kunnskap om økonomi. 
 

Et fåtall som vet svaret

Baard Hoksrud
I likhet med Bård Hoksrud er det veldig mange som ikke har helt kontroll på hvor man bruker penger og hvilke summer det faktisk er snakk om. 
 

Vi heier på alle som sparer!

Ronny Brede Aase
Ønsker du å bli en supersparer slik som Ronny Brede Aase? I spare kan du sett opp sparemål og følge utviklingen i sparingen. 

Se Ronnys spareplan!

Ronny Brede Aase
Unngå lommetyvene, sett av penger og sørg for å ha en buffer til uforutsette hendelser. 
 
 

Mia Gundersen valgte DNB Eiendom

Mia Gundersen

Som Norges ledende eiendomsmegler sikrer vår erfaring deg en trygg, ryddig og enkel salgsprosess - uten bekymringer. 

Mia ønsket økonomisk trygghet

Mia Gundersen

Hun ville bli kvitt angsten for økonomi og ønsker seg en bufferkonto. 

 

Vi er her for deg!

Kristin Gjelsvik
Kristin Gjelsvik fikk god oversikt over sin økonomi etter en prat med våre finansrådgivere. Få oversikt over din økonomi.

Få kontroll med avtalegiro og eFaktura

Kristin Gjelsvik

Med avtalegiro og eFaktura slipper du å taste inn lange KID-nummer og annen betalingsinformasjon, det gir deg full oversikt.

 

Kom i gang med fondsparing som John Arne Riise

John Arne Riise

Vi har kuttet prisene på flere av våre aktivt forvaltede fond. Det gir deg en fin mulighet til å starte sparingen. 
 

John Arnes sparetips

Silje Sandmæl

John Arne Riise fikk god hjelp av Silje til å ta grep om forbruket sitt og få fart på sparingen sin.