• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Bli bedriftskunde
  • Avtal møte

Slik finansierer du gründerdrømmen

Å skaffe kapital er det hotteste temaet for enhver startup. Med noen gode tips i ermet er det lettere å gå fra nei til ja når du søker midler.

Mann som drikker kaffe og jobber

Har du kommet til den fasen i gründerprosjektet ditt hvor det er på tide å tenke på finansiering?

I et slikt stadium har du jobbet deg systematisk gjennom ideen din. Du vet hvilke behov i markedet ideen din skal dekke, og har realistiske grunner til at folk faktisk vil betale for ditt produkt eller tjeneste. En plan for hvordan idéen skal settes ut i livet, er på plass, og du har et gjennomarbeidet budsjett for hele reisen:

Fra idé, produksjon, distribusjon og markedsføring til driftskapitalen du trenger før du begynner å få inntekter. Budsjettet er nøkkelen til hvilket kapitalbehov du har. Så blir spørsmålet: Hvordan får jeg tak i kapital?

1. Nettverk og egne midler først

Det er lurt å ha en god egenkapital i bunn før du eventuelt sier opp jobben og går "all in" med å realisere idéen din. Å ha egenkapital vil også telle på plussiden når du eventuelt skal søke banklån eller presentere idéen for investorer. Siden risikoen alltid er størst i oppstarten, er det ikke lett å finne folk som vil investere eller gi deg lån. Ofte er private bidragsytere en løsning i denne fasen – enten det er familie, venner eller folk i nettverket ditt. Eller har du oppsparte midler du kan gå inn med selv? Det gir stor signaleffekt at du selv tror så mye på prosjektet at du har investert egne midler i det. En god egenkapital ligger i følge Altinn på 20–35 % av kapitalbehovet.

Få flere tips om finansiering på Altinn

2. Dukk ned i jungelen av offentlige støtteordninger

For å kvalifisere til én av de statlige støtteordningene vi har for oppstartsprosjekter, må ofte svært mange kriterier være oppfylt. Det kreves også en god porsjon egeninnsats for å finne frem til de rette ordningene for akkurat din idé. Den gode nyheten er at det store antallet ordninger for en rekke nisjeprosjekter øker sjansen for at det faktisk finnes en ordning som passer for deg. Sjekk ut Altinn sin oversikt over alle offentlige støtteordninger.

Undersøk også om kommunen og fylket du bor i har ordninger og stipender. Særlig hvis bedriften skaper arbeidsplasser i en mindre kommune eller er startet av kvinner, kan det være stipender som passer i kommunale næringsfond. Dersom idéen din representerer noe nytt, og ikke konkurrerer direkte med andre, kan du søke støtte hos Innovasjon Norge. Sjekk Legathåndboken for andre støttemuligheter og stipender.

3. Crowdfunding – gode idéer til folket

Hele åtte av ti nordmenn kan tenke seg å støtte gode gründeridéer som de gjerne selv har sansen for, ved å bidra til å realisere dem gjennom crowdfunding eller "folkefinansiering". Til gjengjeld får den som investerer, en eierandel i firmaet ditt – så husk at dette må administreres og følges opp kontinuerlig. Denne finansieringstypen har hatt en eksplosiv vekst de siste årene, men krever betydelig innsats i form av markedsføring og det å gjøre idéen kjent.

4. Finn de rette investorene

Når du skal ut og fri til potensielle investorer, øker du sjansene dine ved å forberede deg godt og forstå hva investorene ser etter. Få oversikt over hvilke investorer som er mest relevante for ditt felt, og bruk tid på å forstå hvordan de tenker. Se gjerne på hva de har investert i tidligere, og forsøk å få en idé om hva som har trigget deres interesse.

Får du booket et møte, så husk at du kun har få minutter på å overbevise. Fokuser på realistiske og konkrete mål, vis til hva du har utrettet tidligere, og ha gjerne en prototype å demonstrere. Ha fokus på hva du løser, ikke hvordan. Har idéen din samfunnsnytte, kan det være smart å ta med dette perspektivet i pitchen.

Et godt tips er å ta kontakt med Oppstartslosen for gode råd og veiledning i denne fasen. Og sist, men ikke minst – ha selvtillit! Hvem skal kunne tro på idéen din, om du ikke gjør det selv?

5. Søknad om banklån må forberedes godt

Banklån til finansiering av oppstartsbedriften kan være en utfordring, men er ikke umulig. Normalt krever bankfinansiering at bedriften allerede har inntekter å vise til. Har du enda et stykke igjen før du har inntekter, er egenkapital, støtteordninger og investorer mest nærliggende i denne fasen. Dersom du velger å søke banklån, er det viktig å ha en klar og tydelig kapitalstrategi:

  • Hva er den kortsiktige og langsiktige planen for å få inn kapital?
  • Hvilke investorer ser du som mest aktuelle, og hva er strategien for å overbevise om at det vil lønne seg?

Sørg for å ha full oversikt over hvilke mål du planlegger å nå til hvilken tid, samtidig som du kan vise til et detaljert budsjett og en klar plan for hvordan kapital skal flyte inn i bedriften din. Det er også viktig å huske at du kun får banklån hvis banken kan ta tilstrekkelig pant i fast eiendom. Lyst på mer innsikt? Du kan også lese mer om vekstfinansiering på våre sider.

Kilde: Wikipedia, Nordmenn vil investere i gründeridéer (DNB Nyheter)

Visste du at...

Norge er det eneste nordiske landet som har større tilgang på vekstbedrifter enn på vekstkapital?

Sverige investerer seks ganger mer i støtteordninger enn Norge, mens Danmark og Finland investerer dobbelt så mye. Det betyr at vi er rike på gode idéer i Norge, men at vekstbedriftene trolig må tenke enda mer kreativt og være enda flinkere til å utnytte mulighetene for å dra inn kapital enn i våre naboland.

Kilde: EU SEP Monitor - Scale-Up Norway 2017

Oppstart

Vi jobber for at det skal bli enklere for deg å starte og drive bedrift, og hjelper deg med det du bør tenke på.

  • Oppstart
  • Oppstartslos

Vekst

Vi heier på dere som våger å satse og hjelper dere gjerne på vekstreisen.

Man med lue står på en boks med bobler rundt seg

Gründer i ditt DNA?

Å være en suksessfull gründer handler ikke bare om en knallgod idé. For å lykkes med å bygge opp en bærekraftig bedrift er kunnskap viktig. Få gode råd og tips med deg på veien.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB