- Bør jeg kjøpe bolig nå, eller vente?

- Er du på boligjakt er det viktig å være bevisst på hvor langt du er villig til å strekke deg i budrunden, sier Terje Buraas.

SELGERS MARKED NÅ: - Når renta går opp flater normalt boligprisene ut, men tilbudet blir avgjørende for hvor raskt prisveksten vil avta, sier Buraas. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Terje Buraas er sjef for DNB Eiendom, Norges ledende og landsdekkende eiendomsmegler.

Det siste året har boligprisene økt med hele 6,3 prosent, og bare i fjor var prisveksten på over 9 prosent på landsbasis.

Buraas peker på et unormalt lavt antall boliger for salg som den viktigste årsaken til den sterke prisveksten så langt i år.

- Normalt tar utbudet seg opp utover våren, ikke minst på rekkehus og eneboliger som begge er veldig etterspurt. Økt tilbudsside og høyere renter vil bidra til å dempe prisveksten fremover, men akkurat nå er det selgers marked mange steder, spesielt for typiske familieboliger.

Søk boliglån/finansieringsbevis her

Tenk langsiktig

De fleste kjøper og selger i samme marked, men skal du kjøpe din første bolig kan de høye boligprisene være mer utfordrende. Spesielt for de som har kort tidshorisont, altså om du tenker å selge boligen igjen etter et par år. Da kan det være fornuftig å avvente prisutviklingen fram mot sommeren og utover høsten.

- Det er lett å bli revet med i budrunden og tøye finansierings-strikken for langt. Det er viktig å huske på at hvis vi får et prisfall etter en lang periode med sterk prisvekst, kan det ta flere år å få realisert gevinsten hvis du kjøper bolig når prisene er på topp. Stavanger er et godt eksempel på dette, sier Buraas.

- Tidligere pleide vi å si at du bør eie boligen i minst tre år før du kan regne med å gå i pluss. Sånn situasjonen er nå, bør du heller tenke 5–6 år for å være på den sikre siden.

Tegn til normalisering

Denne uken satt Norges Bank opp renten, og sentralbanksjefen varslet samtidig at renta skal videre opp raskere enn tidligere varslet og «toppe» på 2,5 prosent mot slutten av neste år.

- Når renta går opp flater normalt boligprisene ut, men tilbudssiden blir avgjørende for hvor raskt prisveksten vil avta, sier Buraas.

Han forteller at tilbudssiden i Oslo er i ferd med å normalisere seg, og at resten av landet som regel følger gradvis etter.

- Det gjenstår fortsatt å se hvor stort «vårslippet» av boliger blir i år, og enn så lenge er det heller ikke så mye hjelp fra nybyggmarkedet med få nye lanseringer. Tidligere i år fikk vi en viss «propp» med færre boliger ut i markedet som følge av endringene i avhendingsloven, men dette har nå gått seg til og det taler for økt tilbudsside fremover.

Et godt tips til førstegangskjøpere 

Skal du kjøpe din første bolig i Oslo, mener Buraas du bør sjekke ut flere områder enn sentrumsbydelene.

- Boligprisene er langt mer overkommelige hvis du er villig til å kjøpe noen t-bane stopp utenfor sentrum heller enn på Grünerløkka, St. Hanshaugen eller Majorstuen hvor prisene er blant de høyeste i landet.

Situasjonen er den samme i de andre storbyene.

- Ja, i Bergen ser vi nå at stadig flere yngre velger å kjøpe i Fyllingsdalen hvor du kan få en treroms til prisen av en toroms i sentrum, sier Buraas.