Boligmarkedet:

– Jeg har ikke gitt opp håpet om drømmeleiligheten

Ingrid Bolneset (30) er på jakt etter ny bolig i et brennhett Oslo-marked.

KUPPROBLEMER: Så langt har det meste Ingrid har sett på gått langt over prisantydning og flere av boligene har blitt kuppet. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 10. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

Ingrid Bolneset (30) solgte nylig toromsleiligheten sin i Oslo, med et ønske om å oppgradere til en treroms for å få litt mer plass til hjemmekontoret.

Nå er hun på jakt etter ny bolig i et marked som beskrives som både «tøft» og «brennhett».

Jeg vet at jeg er ung, heldig og utrolig privilegert som har klart å komme meg inn på markedet
Ingrid Bolneset

– Jeg merker godt at jeg ikke er den eneste. Det er mange om beinet og få boliger som legges ut, sier hun. 

Vil fortsette å investere i noe eget

Ingrid kjøpte sin første bolig, en 36 kvadratmeter stor Bjølsen-perle, i 2015.

- Jeg vet at jeg er ung, heldig og utrolig privilegert som i det hele tatt har klart å komme meg inn på boligmarkedet. Grunnen til at jeg ville kjøpe egen bolig i utgangspunktet var fordi jeg ville investere i noe som var mitt, sier Ingrid.  

Så langt har det meste gått langt over prisantydning og flere av boligene har blitt kuppet
Ingrid Bolneset

At hun valgte å selge på det tidspunktet som hun gjorde, var nokså tilfeldig.

- Jeg hadde tenkt på å selge en stund. Etter å ha bodd i leiligheten i over fem år, føltes det naturlig å skulle se etter noe litt større.  

Få en verdivurdering av boligen din her. 

LANGT OVER: - Den endte opp med å gå 950.000 kroner over takst, forteller Ingrid om en leilighet hun la inn bud på. Foto: Stig B. Fiksdal

Villig til å senke kravene

Ingrid forteller at å være på boligjakt nå, innebærer å henge jevnlig på Finn og følge nøye med på det lagrede søket, som foreløpig er satt til områdene Torshov, Bjølsen, Sagene og Nydalen.

- Jeg vet at jeg kikker i populære områder som mange kunne tenke seg å bo i. Som singel andregangskjøper konkurrerer jeg også med andre par som gjerne har et dobbelt så stort budsjett som meg, sier Ingrid. 

Hun forteller at hun er villig til å justere på kravene sine, men er usikker på akkurat hvor mye før hun til slutt ender opp med å kjøpe noe hun egentlig ikke vil ha. 

Jeg har bestemt meg for å ha is i magen
Ingrid Bolneset

- Jeg har vært på cirka ni visninger, og med i én budrunde på det jeg trodde var drømmeboligen, i Kyrre Grepps gate på Torshov. Den endte opp med å gå 950.000 kroner over takst, så den måtte jeg la gå, legger hun til. 

Hvor mye kan du kjøpe for? Søk om finansieringsbevis her.

AVVENTER: - Jeg har bestemt meg for å ha is i magen i denne prosessen, forteller Ingrid. Foto: Stig B. Fiksdal

Følger nøye med på markedet

Nå følger Ingrid nøye med på temperaturen i markedet, blant annet ved å sette seg opp på lister på de boligene som legges ut for salg i aktuelle områder, slik at hun kan følge med på budrundene.

- Så langt har det meste gått langt over prisantydning og flere av boligene har blitt kuppet. 

Når kampen om boligene er stor, vil det alltid være noen kjøpere som prøver seg
Andrè Øren

Blir du demotivert av det?

- Nei, men jeg synes det er litt frustrerende. Jeg skal på en visning i ettermiddag, så jeg har ikke gitt opp håpet om drømmeleiligheten. Jeg har bestemt meg for å ha is i magen i denne prosessen, og det har jeg også. Jeg har fortsatt troen. 

Advarer mot kupping

- Når kampen om boligene er stor, vil det alltid være noen kjøpere som prøver seg. Kupping er et klart tegn på at det er «selgers marked», sier André Øren, kjedesjef i DNB Eiendom.

«Kupping» er et uttrykk for hva som skjer når en boligkjøper henvender seg direkte til boligselger før visning er avholdt, og gir et bud uten å snakke med megler. 

Det er nok enkelte som betaler for mye for boligene i markedet nå
Andrè Øren

– Når forsøk på kupping blir regelen og ikke unntaket, er desperasjonen hos kjøperne stor. De er lei av å tape budrunder, sier Øren.

Det har fått flere på boligjakt nå til å grave dypt i lommeboka.

– Det er nok enkelte som betaler for mye for boligene i markedet nå. Jeg anbefaler at du som boligkjøper bestemmer deg for hva du er villig til å gi for objektet på forhånd. Det er ikke sikkert du tjener på boligen på sikt dersom du betaler langt over prisantydning, tipser Øren. 

- La megler som selger boligen din også hjelpe deg i kjøpe-prosessen, sier Andrè Øren i DNB Eiendom. Foto: Stig B. Fiksdal

Merket en økning i kunder som har fått utbetalt boliglån

Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser at prisene i Oslo steg med 2,6 prosent i januar, og 13 prosent på tolv måneders basis.

Øren mener at så lenge det lave rentenivået vedvarer, vil det føre til et sterkt prispress. 

Er du på boligjakt nå, må du forberede deg på å være med på budrunder
Andrè Øren

- Den lave renta gjør det mer lønnsomt å eie enn å leie, og bidrar til at flere kjøpere kommer på banen. I tillegg er det mange som allerede eier bolig som ønsker å oppgradere, sier Øren.

DNB ser en rundt 20 prosent økning i antall kunder som har fått utbetalt boliglån i januar i år mot januar 2020. Det er også en høyere aktivitet på finansieringsbevis. Flere har søkt de første ukene i 2021 sammenlignet med i fjor, med en tilsvarende økning som på utbetalte boliglån, på 20 prosent. 

Sjekk hva du kan få i boliglån her.

Størst rift om små leiligheter

- Vi ser ofte at mye av prisstigningen i boligmarkedet kommer tidlig i sesongen, slik som nå, og at den markante oppgangen roer seg litt etter hvert. Vi regner med at boligmarkedet kommer til å flate ut i takt med at renten stiger igjen, sier Øren.

- Er du på boligjakt nå, må du forberede deg på å være med på budrunder. Det er også en fordel at du holder deg orientert i markedet. Prioritere å gå på de visningene som dukker opp, og la megler som selger boligen din også hjelpe deg i kjøpe-prosessen, legger han til. 

Det kan gå fra få boliger på markedet til en helt drøss på relativt kort tid
Oda Brennås Rostad

Ifølge Øren er det størst rift om små leiligheter, typisk to- og treroms.

- Et tips til andregangskjøpere kan derfor være å samtidig se på fireromsleiligheter. Markedet er ofte segmentstyrt, og vi har sett tidligere at prisdifferansen mellom tre- og fireroms er marginal. 

Finansrådgiverens beste tips til deg som er på boligjakt nå

Hvordan bør man gå fram som boligkjøper i et hett boligmarked?

- Først og fremst bør du holde motet oppe og ha is i magen. Bruk god tid på å finne det objektet som har potensialet for å bli ditt nye, trygge og gode hjem. I et hett boligmarked kan det være greit å belage seg på at det tar den tiden det tar å finne drømmeboligen, sier Oda Brennås Rostad, finansrådgiver i DNB. 

Du har mye å tjene på å være oppmerksom på kvadratmeterprisen
Oda Brennås Rostad

Hun minner videre om at boligmarkedet har en tendens til å snu raskt.

- Det kan gå fra få boliger på markedet til en helt drøss på relativt kort tid – innen alt fra noen måneder til et halvt år, så det gjelder å holde optimismen oppe. Et alternativ her, om du allerede har solgt boligen din nå, er å finne en midlertidig løsning, for eksempel korttidsleie i en periode, fram til markedet er noe roligere. 

-Ikke glem at du skal bo komfortabelt, men uten å være bekymret for at renten skal gå opp, sier finansrådgiver Oda Brennås Rostad. Foto: DNB

Vær oppmerksom på kvadratmeterprisen

Finansrådgiveren mener du har mye å tjene på å være oppmerksom på kvadratmeterprisen, og at du henter fram tålmodigheten før du makser finansieringen og vel så det.

- Ikke glem at du skal bo komfortabelt, men uten å være bekymret for at renten skal gå opp. Gjør deg gjerne kjent med ulike områder utenfor kjernen, som har gode kollektivmuligheter. Her får du kanskje mer bolig for pengene.