Måtte tenke kreativt for å komme seg inn på boligmarkedet

- Det var umulig for meg å komme meg inn alene, sier Charlotte (24).

HELDIG: Charlotte føler seg heldig som har kjøpt sin egen leilighet, med hjelp fra bror og foreldre. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. jun 2022
Artikkelen er flere år gammel

Charlotte Eilers (24) har hatt lyst til å kjøpe bolig i Oslo helt siden hun flyttet til hovedstaden i 2016. Men det var først i fjor at boligdrømmen gikk i oppfyllelse. Det løste hun ved å kjøpe sammen med broren sin. 

- Ingen av oss hadde sjans til å kjøpe noe alene, så da kom ideen om å kjøpe noe sammen. Vi tullet litt med det i starten, men vi hadde jo bodd sammen hele oppveksten, så hvorfor skulle ikke det gå bra?  

FÅTT UTFOLDE SEG: Charlotte er veldig interessert i interiør, så det å eie egen leilighet hun kan style er midt i blinken. Foto: Stig B. Fiksdal

Hvordan er det å bo med broren sin (igjen)?

24-åringen synes det har gått veldig fint å dele leilighet med broren, selv om broren nå har flyttet ut. Nå leier søskenparet ut et rom til Charlottes venninne.

- I begynnelsen var det mange som lurte på hvordan det gikk, men vi har et godt forhold og har alltid klare å løse utfordringer sammen. Det er viktig med gode og stabile forhold i bunnen om man vurderer å kjøpe en leilighet sammen med noen. 

Vi skjønte etter hvert at vi måtte senke forventningene våre
Charlotte Eilers

Heldige med timingen

Charlotte tror de var heldige med timingen av kjøpet. Søskenparet begynte å se på leiligheter sensommeren 2020, og vant budrunde i midten av november.

- Vi var med i et par-tre budrunder, men alle disse leilighetene gikk mange hundre tusen over prisantydning. Vi skjønte etter hvert at vi måtte senke forventningene våre, og se etter leiligheter som lå litt under det vi hadde sett for oss i pris, sånn at vi skulle ha sjans til å henge med i budrundene. 

LANGSIKTIG INVESTERING: Charlotte og broren ser på leilighetskjøpet som en langsiktig investering. Foto: Stig B. Fiksdal

Få dukket opp på visning

Charlotte og broren fikk leiligheten til prisantydning.

- Visningen fant sted på samme dag som det ble innført strenge koronarestriksjoner i Oslo. Det var mange påmeldte på visning, men veldig få dukket opp. Det gjorde også at få deltok i budrunden. Vi fikk leiligheten til 4 490 000 kr, forklarer hun.

Leiligheten er en treroms som ligger på Carl Berner i Oslo. Den er på rundt 65 kvadratmeter og ligger i fjerde etasje.

- Vi har ikke balkong. Det var et av kriteriene vi måtte legge fra oss for i det hele tatt ha sjans til å få kjøpt en leilighet med to soverom.

Jeg tror det første og viktigste er å komme i gang med sparingen tidlig
Charlotte Eilers

Deilig å kunne gjøre akkurat som du vil

Hvordan føles det å eie noe eget?

- Det er veldig deilig å kunne gjøre akkurat som du vil. Jeg er veldig glad i interiør, og har fått utfolde meg i leiligheten. Det er også veldig deilig å ikke se pengene mine forsvinne inn på konto til en utleier, men heller betale ned på eget lån. 

BETALER PÅ EGET LÅN: - Det føles bra å betale ned på sitt eget lån og ikke til en utleier, sier Charlotte. Foto: Stig B. Fiksdal

Se etter alternative løsninger

Hva tenker du om at så mange unge ønsker å kjøpe seg bolig, men ikke har råd?

- Jeg tror det første og viktigste er å komme i gang med sparingen tidlig. Jeg og broren min har vært heldige og blitt oppfordret til å spare fra vi var veldig unge.

Det tror Charlotte har satt hun og broren i en god posisjon.

- Det er også et poeng å se etter alternative løsninger når det gjelder det første boligkjøpet. Man skal ikke nødvendigvis kjøpe en bolig man tenker å bo i for alltid, og derfor bør man heller se etter den boligen som er den beste investeringen, sier Charlotte. 

Hun råder å kikke etter boligen som kan gi avkastning over tid sånn at man etter hvert har muligheten til å kjøpe seg drømmeboligen.