Salg av fritidsboliger har tatt seg opp. Det er tinglyst 4,3 prosent flere hytter enn i fjor, og prisene har også steget i år.
Eiendom Norge gikk i går ut med positive tall for hyttemarkedet: Friskmeldt fritidsboligmarked – Eiendom Norge. Deres statistikk omfatter brukte hytter, mens tinglysninger omfatter både nysalg og salg innenfor familien. Der er tallene enda mer oppløftende.
– Medianpris har i snitt økt med 4.4 prosent og gjennomsnittspris med 5,8 prosent hittil i år. Det er bare litt under det øvrige boligmarkedet som har økt med hele 8,2 prosent, sier Tone C. Krange, segmentansvarlig for fritidsmarked i DNB.
– Hyttemarkedet har vært igjennom noen utfordrende år, etter toppen under korona når alle skulle ha hytte. Nå ser vi tegn til at det er i ferd med å stabilisere seg og at det er ny optimisme. Men det er store regionale forskjeller og markedet er prissensitivt, sier hun.
Det er først og fremst attraktive sjøhytter og innlandshytter som trekker opp tallene.
– Sjøhytter er og blir en mangelvare. Det kommer lite ut på markedet, og mange av eierskiftene skjer innad i familien. Der ser vi muligens en økende trend med et generasjonsskifte der hyttene går i arv til neste generasjon.
For fjellhytter har det gått litt tråere, mens alpinhytter ligger omtrent på samme nivå som tidligere år. Alpinhytter rundt de store anleggene har det vært god etterspørsel etter i lang tid.
Fritidsleiligheter er mer tungsolgt enn de tradisjonelle hyttene. Innlandshytter er generelt rimeligere, og der har salgene tatt seg opp den siste tiden.
Et hyttesalg tar tid, og gjennomsnittssalget ligger nå på 137 dager. I gjennomsnitt tar det 19 dager lengre å selge hytte mot samme periode i fjor, men mye tyder på at salgstiden nå er på vei nedover igjen.
Selv om prisene har gått noe ned de siste årene er ikke norske hytter på billigsalg – i alle fall ikke for nordmenn. For utlendingene er det derimot gode tider.
– Antallet utenlandske kjøpere fortsetter å øke, og den svake norske kronen er helt klart den største driveren. Danskene er en gruppe som stadig oftere investerer i fritidsbolig i Norge.
Danske kroner har ligget helt opp mot 160 kr mot 100 norske. Da sier det seg selv at de får mye for pengene.
– Norske hytter vil fortsette å være attraktive for utlendinger så lenge kronen er lav, og Norge er snøsikkert. Norges status som et attraktivt ferieland har i tillegg styrket seg kraftig de siste årene.
Gode utleieordninger for hytter gjør at mange ser på det som en god investering.