DNB Eiendom tror på en utflating av boligprisene fremover, og et normalt aktivitets- og omsetningsnivå.
Etter en lang periode med unormalt få boliger ute i markedet har utbudet tatt seg betydelig opp i løpet av august.
- Vi kan faktisk få all time high av boliger til salgs i en august-måned, sier leder i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hansen.
Antall omsetninger er nå tilbake på nivået vi hadde før pandemien, men omsetningstiden er fortsatt lav i likhet med antall usolgte boliger. Snittiden det tar å selge er nå på 27 dager på landsbasis, som regnes som raskt i et normalmarked. I byer som Bergen og Oslo er salgstiden enda raskere.
- Det kommer nok av at vi har en lang periode bak oss med lite boliger som har blitt lagt ut, og det var også en stille sommer i boligmarkedet. De boligene som er lagt ut har mettet et sulteforet marked. Fremover tror vi at varelageret vil fylles opp og at utvalget for kjøperne vil bli bedre.
- For august tror vi prisene vil gå opp rundt en prosent nominelt og en flat sesongjustert vekst, som er en normalt for denne måneden. Utover høsten forventer vi at boligprisveksten flater ut. Enkelte segment vil nok skille seg ut med sterkere prisvekst nå i høst, og da tenker jeg spesielt på små leiligheter i pressområder, sier Sørestrand-Hansen.
Selv om det har vært mye snakk om økt rente, har dette ennå ikke satt noe stort preg på boligmarkedet.
- Alle er klar over at renta skal opp, og vi må heller ikke glemme at vi fortsatt har et ganske lavt rentenivå. På sikt vil nok høyere renter være med å legge en demper på prisutviklingen, og det er en av grunnene til at vi tror på en utflating av boligprisene utover høsten.
- Normalt bruker arbeidsledigheten å påvirke boligmarkedet i større grad enn renta, noe vi for eksempel så i Stavanger under olje-nedturen. Det blir spennende å se hvordan arbeidsledigheten utvikler seg fremover etter en lang periode med lave tall, sier Sørestrand-Hansen.
Den trenden som peker seg tydeligst ut i boligmarkedet nå, er den vedvarende mangelen på små leiligheter i pressområder. Det bygges altfor lite, og det er få planlagte igangsettelser. Samtidig er presset i dette segmentet ekstra sterkt som følge av store studentkull og økende arbeidsinnvandring.
- Utleiekrisen kommer til å fortsette, og det blir rift om mindre boliger både i leiemarkedet og i boligmarkedet ellers. Det er særlig i de store studentbyene, der tilflyttere er ute etter små boliger, vi ser denne trenden, og det er lite som taler for en bedring med det første, mener Sørestrand- Hansen.
- En annen trend som kan komme sterkere, er effekten av rekordhøye strømpriser. Vi ser nå tegn til at flere store og dyre eneboliger enn vanlig legges ut for salg, og det samme gjelder store hytter. Alt tyder også på at det blant bolig- og hytteeierne blir enda mer søkelys på energieffektivitet fremover.