Boligprisene fortsatte å stige i august. Veksten var sterkest i Oslo.
Det viser tall som ble lagt fram av Eiendom Norge torsdag.
Nasjonalt steg boligprisene med 1,1 prosent nominelt i august. Korrigert for sesongvariasjoner er det snakk om en prisvekst på 0,3 prosent.
Tallene viser også at det er solgt rekordmange boliger i år, koronakrise til tross.
Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, beskriver utviklingen i august som normal.
- Vi forventer at prisutviklingen i 2020 vil ende opp på et nasjonalt nivå som ligger i nærheten av det vi satte som en prognose, vel å merke før korona, på 3 prosent, sa Lauridsen da han presenterte boligstatistikken.
Ifølge ham venter Eiendom Norge ikke noen større effekt av koronapandemien på boligprisene framover.
Tvert imot tror Eiendom Norge at Norge nå er på vei inn i en lang periode med moderat prisutvikling.
- Vi fryktet at den sterke sommeren skulle legge en liten demper på høstjakta etter bolig, men så langt er det ingen ting som tyder på det. Normalt er august en sterk salgsmåned, og det var det også i år. I hele august var det godt med folk på visninger, og den siste salgsuken i august ble sterk, sier Leder i DNB Eiendom, Terje Buraas.
Unntaket er Oslo. Der frykter Eiendom Norge kraftig prisvekst og mangel på boliger.
- Boligbyggingen har over tid vært lav, men noen få unntak, og boligbyggingen går nedover. Så her kan vi få et misforhold mellom tilbud og etterspørsel, advarte Lauridsen på torsdagens pressekonferanse.
Ifølge ham er det ingen tegn til noen snarlig løsning på problemet.
- Det er utvilsomt et problem hvis landets hovedstad og hovedstadsregionen blir så dyr at det blir vanskelig å etablere seg for folk med lavere og midlere inntekter framover, advarte Lauridsen.
DNB Eiendom-leder Terje Buraas sier at det i sommer har vært stor etterspørsel etter mindre leiligheter, noe som har medført at den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for leiligheter under 30 m² i Norge nå ligger på 8 % over samme tid i 2019. Etterspørselen er fremdeles stor, men den har normalisert seg noe.
- Vi ser nå tendenser mot en større etterspørsel etter «2.-gangsboliger», altså litt større leiligheter med mer boltreplass eller to soverom. Dette kan være en snøballeffekt av at mange nå har solgt den første leiligheten sin, og derfor har både egenkapital til å oppgradere, samtidig som de har utsikter til en lav rente fremover.
Men også korona har bidratt til at mange har fått endrede boligbehov, mener Buraas.
- For det første så er større plass på ønskelisten til for eksempel et hjemmekontor. Vi tror at større bruk av hjemmekontor er en trend som kan fortsette fremover, og at nye områder utenfor de store byene kan bli mer attraktiv når kort reisevei til jobb ikke blir like viktig.
I august hadde Oslo den sterkeste prisveksten i Norge med en oppgang på 1,6 prosent.
Stavanger og omegn lå i motsatt ende med en prisvekst på 0,4 prosent.
Samlet har boligprisene steget 6,1 prosent i Oslo de siste tolv månedene. Nasjonalt ligger boligprisene 4,3 prosent høyere nå enn de gjorde for ett år siden.