- Tror boligprisveksten for i år er tatt ut

Alt tyder på at den sterke prisveksten tidligere i år nå er i ferd med å flate ut.

BOLIGMARKEDET: - Jeg tror faktisk at det meste av prisveksten for i år nå er tatt ut, sier Terje Buraas i DNB Eiendom. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 05. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Jeg tror faktisk at det meste av prisveksten for i år nå er tatt ut, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

Boligpristallene for april viser at de sesongjusterte prisene økte med 0,3 prosent, og med det er boligprisene i Norge 6,2 prosent høyere enn for et år siden. Veksten var sterkest på Østlandet, Agder og i Stavanger. I resten av landet var prisutviklingen tilnærmet flat.

- At boligprisene økte også i april skyldes primært at det blir veldig høy konkurranse om de få boligene som er ute, spesielt i Oslo og på det sentrale Østlandet og oljebyene. På attraktive boliger er det flere eksempler på hete budrunder og hvor salgssummen til slutt endte godt over prisantydning, sier Buraas.

Rekordlavt utbud

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at det ble lagt ut hele 18,8 prosent færre boliger i april enn i samme måned i fjor.

- At påsken i år falt i april forklarer noe av nedgangen, men utbudet er likevel oppsiktsvekkende lavt for årstiden. Med økte renter og bokostnader taler alt for at boligprisene flater ut fremover, men hvis det ikke tilføres flere boliger i markedet, spesielt i storbyene, kan det presse prisene oppover der.

Så langt i år er det lagt ut 15,2 prosent færre boliger enn på samme tid i fjor, og Buraas mener det lave utbudet påvirker dynamikken i boligmarkedet.

- Det er mange med salgsplaner som må sette boligsalget på vent fordi de sliter med å finne seg ny bolig. Når det samtidig er få innflyttingsklare nybygg, som normalt frigir flere bruktboliger, og færre igangsettelser av nye prosjekter begrenser det tilførselen av nye boliger i bruktmarkedet.

Rekordraske boligsalg

En annen konsekvens av det lave antallet boliger til salgs, er at boligene selges på rekordtid. Tall fra Eiendom Norge viser at det i snitt tok kun 29 dager å selge bolig på landsbasis. I Bergen, Oslo og Trondheim var salgstiden på henholdsvis 15, 16 og 19 dager.

- Jeg tror vi aldri tidligere har opplevd at salgstiden er så lav på landsbasis, og i de tre storbyene selges boligene i praksis med en gang. Det er en helt spesiell situasjon og forteller mye om etterspørselen i boligmarkedet, sier Buraas og legger til at han fryktet at prisveksten i april skulle bli sterkere enn den ble.

- Jeg tror vi skal være veldig glade for at den kraftige prisveksten på starten av året nå har avtatt. Normalt får boligprisene et lite oppsving i august når det er ekstra mange kjøpere i markedet, før de flater ut igjen gjennom høsten. Flere varslede rentehevinger taler også for det, men forutsetningen er altså at det kommer flere boliger ut i markedet.