Nye boligpriser

Få boliger til salgs presser prisene opp

- På landsbasis var prisutviklingen som forventet, men i Oslo økte prisene mer enn ventet - og hva vi håpet på.

NY BOLIGPRISSTATISTIKK: - Boligprisene i Norge er nå 6,4 prosent høyere enn for ett år siden., sier Terje Buraas i DNB Eiendom. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. jun. 2022
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

Med en sterk mai-måned hvor de sesongjusterte boligprisene økte med 0,7 prosent, er boligprisene i Norge nå 6,4 prosent høyere enn for ett år siden.

- I utgangspunktet har vi et sunt boligmarked med høy aktivitet, det er først og fremst den lave tilbudssiden som presser prisene opp nå, sier Buraas.

Det er mange kjøpere i markedet som kjemper om de samme boligene
Terje Buraas

Prisveksten er ikke overraskende sterkest i storbyene og områdene rundt. Samtidig selges boligene rekordraskt.

- I Bergen og Trondheim var den sesongjusterte veksten på 0,5 prosent, og i snitt tok den henholdsvis 18 og 19 dager å selge. Det betyr at de fleste boligene selges med en gang. Også Kristiansand og Stavanger fikk begge en solid vekst oppunder en prosent.

- Det er mange kjøpere i markedet som kjemper om de samme boligene, og på de mest attraktive objektene blir budrundene ofte ganske heftige. Den sterke prisveksten er en direkte konsekvens av det lave utbudet, sier Buraas.

Varsellampene begynner å blinke i Oslo

Mens boligprisene i Oslo nærmest sto på stedet hvil i starten av året, er situasjonen nå helt motsatt. Buraas er bekymret for utviklingen.

- En sesongjustert vekst på 1,2 prosent er uvanlig sterkt, og enda høyere enn hva vi så i våre egne tall. Bare på en måned har prisen på gjennomsnittsboligen i Oslo økt med nærmere 120 000 kroner. Det gjør det enda tøffere for førstegangskjøperne, sier Buraas.

Bare på en måned har prisen på gjennomsnittsboligen i Oslo økt med nærmere 120 000 kroner
Terje Buraas

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo er nå rett under 90 000 kroner. I Trondheim, som er den nest dyreste storbyen, ligger den til sammenligning på 55 000 kroner.

- Det betyr at enda flere henvises til et leiemarked hvor prisene nå øker, og det blir enda vanskeligere å spare opp nok egenkapital. Med vedvarende børsuro forventer vi at flere investorer ser på boligmarkedet som en trygg havn, noe som igjen kan bidra til å presse prisene i Oslo videre opp.

Stort behov for flere nye boliger

Buraas understreker at det er et stort behov for flere nye boliger i Oslo, men er ikke veldig optimistisk slik situasjonen er nå.

- Vi har i flere år advart om at boligbyggingen i Oslo er for lav uten å få så mye gehør. Nå er det få igangsettelser og samtidig ser vi at flere nye prosjekter skrinlegges eller utsettes som følge av en kraftig økning i byggekostnader og mangel på arbeidskraft. Flere nye boliger ville gitt en mer moderat prisutvikling og bedre dynamikk i bruktmarkedet.

Det er veldig positivt at det nå legges ut flere boliger, men spørsmålet er om det er nok
Terje Buraas

Til tross for den lave boligbyggingen velger politikerne i Oslo nå å innføre midlertidig forbud mot bygging i villastrøk mens småhusplanen i hovedstaden behandles.

- Dette segmentet kunne tilført opptil 300 nye boliger i Oslo og frigjort flere bruktboliger, men i stedet blir nyboligmarkedet nå enda strammere. Med mindre tilførselen av bruktboliger tar seg opp i månedene framover frykter jeg at boligprisene bare vil fortsette å stige i Oslo.

Heldigvis er det tegn til at det nå kommer flere boliger ut i markedet, og Buraas forventer høy aktivitet i juni.

- Det er veldig positivt at det nå legges ut flere boliger, men spørsmålet er om det er nok. Vi ser at boligene som kommer for salg absorberes veldig raskt av markedet, sier Buraas.

Kilde: Eiendom Norge, Finn