Hyttelivet:

Flere unge drømmer om å kjøpe hytte

- Det er så stas å kjenne på at noe er ditt, sier Levi (24). Her er ekspertenes beste råd til til hvordan du kan bli hytteeier.

FERSKE HYTTEEIERE: Blant dem som har fått hyttedrømmen oppfylt det siste året, er Levi Try (24) i @dnbung og kjæresten Øyunn Krogh (25). Foto: Espen Solli/TV 2
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 27. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

Særlig de unge viser interesse for hyttemarkedet. Det viser en fersk undersøkelse utført av Ipsos for DNB, der 18 prosent i aldersgruppen 18–33 år svarer at de er interessert i å kjøpe hytte i Norge i løpet av året. 

De unge utgjør dermed den aldersgruppen totalt sett med størst interesse for å bli hytteeiere i 2021. Samtidig svarer fem prosent i den samme aldersgruppen at de har kjøpt seg fritidsbolig i år. 

Ellevilt hvor fort følelsen av fred og ro kommer krypende her
Levi Try

- Dette bekrefter det hyttemeglerne våre har sett det siste året, sier Tone Krange, hyttesjef i DNB Eiendom. 

Kanskje du allerede har råd til drømmehytta? Søk om lån her

Lav rente og boligprisvekst 

Krange trekker frem særlig to drivere hun mener står bak den økende hytteinteressen blant unge.

- Det ene er at de unge nå har sett hva de har spart på å ikke bruke penger på eksempelvis utenlandsreiser og uteliv det siste året, sier hun. 

- Vi bruker hytta så mye som mulig og så ofte vi kan
Levi Try

- Det andre er den rekordlave renta og muligheten til å kunne finansiere et hyttekjøp, fordi noen av de unge som er i boligmarkedet har vært med på prisveksten i boligen sin, og dermed har kunnet refinansiere. Muligens har noen også valgt å kjøpe hytte fremfor å oppgradere til en større bolig, slik at de får begge deler, fortsetter Krange. 

Hvor mye du kan låne kommer an på verdien på boligen din. Få en verdivurdering her. 

FREDFULLT: Hyttedrømmen til Levi og Øyunn ligger ved Lysere Strandpark i Ytre Enebakk. Foto: Espen Solli/TV 2

Stas å eie noe eget 

Blant dem som har fått hyttedrømmen oppfylt det siste året, er Levi Try (24) i @dnbung og kjæresten Øyunn Krogh (25). De to gikk helt til topps i TV 2-programmet «Sommerhytta» i fjor, og fikk dermed beholde drømmehytta ved Lyseren Strandpark i Ytre Enebakk.

- Det er veldig stas å kjenne på at noe er ditt. Jeg eier ikke egen bolig, men leier i et kollektiv, så for meg er hytta det eneste stedet jeg kan være alene og slappe helt av, sier Levi.

Han beskriver det som «skikkelig magisk» å være hytteeier. 

Den største overraskelsen var nok at det ikke er gratis å ha en hytte, selv om du eier den
Levi Try

- Det er ellevilt hvor fort følelsen av fred og ro kommer krypende her. Fordi hytta er din, kan du få det akkurat som du ønsker rundt deg også. Det er veldig gøy, sier Levi.

- Vi bruker hytta så mye som mulig og så ofte vi kan. Den ligger en kjøretur på cirka 20 minutter unna, og ettersom jeg har bil, er jeg der ofte i ukedagene også. I hvert fall nå som det er hjemmekontor.   

De mest populære objektene 

Ifølge Krange ser DNB Eiendom en stor etterspørsel etter alle hyttetyper om dagen; både fjell-, sjø-, innlands- og alpindestinasjonshytter. 

- Slik har det vært helt siden pandemien inntraff, og alle forsto at vi ikke kunne reise på utenlandsturer på en stund og at hjemmekontor ble en langvarig løsning, sier Krange.

Mange tenker kun på renteutgiftene de vil ha på lånet, men det er så mange flere utgifter enn det
Silje Sandmæl

Blant de mest populære objektene trekker hun fram hytter ved sjøen med en unik beliggenhet. 

- Dette er objekter som alltid har vært etterspurt og dyre, og disse har blitt vesentlig dyrere. Her vil det alltid være kjøpere og disse blir solgt raskere enn noen gang. 

- Videre ser vi at det er manko på sjøhytter med brygge og strand. I fjellet, derimot, bygges det mye som selges raskt. Det samme gjelder de brukte og mindre hyttene med beliggenhet litt utenfor de største og mest populære skidestinasjonene, sier Krange. 

KAPRE DRØMMEN: Ifølge hyttesjef Tone Krange er det flere grep som absolutt kan bidra til at du kaprer drømmehytta. Foto: Stig B. Fiksdal

Betaler cirka 3.500 kroner i måneden 

Levi forteller at de har møtt på et par overraskelser som ferske hytteeiere.  

- Blant annet at det er du som står økonomisk ansvarlig for alt. Det innebærer for eksempel at vi har fått flere nye, faste utgifter vi absolutt ikke kjente til tidligere. Den største overraskelsen var nok at det ikke er gratis å ha en hytte, selv om du eier den. 

Det er ingen tvil om at utleie er grunnen til at vi har råd til å beholde hytta
Levi Try

Ifølge Levi koster det paret mellom 40.000 og 50.000 kroner i året bare å ha fritidsboligen. 

- Det tror jeg er et større beløp enn mange unge er klar over. Vi eier hele hytta, men betaler om lag 3.500 kroner i måneden for den, enten vi er der eller ei.  

Regn på hvor mye det faktisk koster 

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, synes det er flott at flere unge kommer seg inn på hyttemarkedet, men understreker viktigheten av å tenke på alle kostnader forbundet med en fritidsbolig, før du kjøper den – og regningene kommer. 

- Mange tenker kun på renteutgiftene de vil ha på lånet, men det er så mange flere utgifter enn det. Som utgifter til vedlikehold, strøm, eiendomsskatt, forsikring, bensin, bompenger og kommunale utgifter, sier Sandmæl.

Vi opplever at hytter man kan flytte rett inn i er de mest populære
Tone Krange

I det totale regnestykket råder hun også unge til å tenke at de skal tåle en høyere rente enn den som er i dag. 

- Samtidig er det viktig å huske på at en hytte også er en investering som kan vokse i verdi, så det er ikke bare utgiftene som må tas i betraktning, sier Sandmæl. 

Ha et langsiktig perspektiv 

Ifølge Sandmæl bør hytta være en mer langsiktig investering enn en bolig.  

- For å kunne selge boligen din skattefritt må du ha bodd i den i ett av de to siste årene. En hytte, derimot, må du ha eid og brukt selv i fem av de siste åtte årene for å få til et skattefritt salg. 

Gjør deg kjent i flere områder som du kunne tenke deg å kjøpe hytte i
Tone Krange

- Det er mange som ikke tenker over at de må ha et såpass langsiktig perspektiv når de skal kjøpe hytte, dersom de ønsker at en eventuell gevinst ikke skal gå opp i røyk. 

SKATTEFRITT: - Du skal kunne leie ut hytta for 10.000 kroner skattefritt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Leier ut hytta 

Levi forteller at de ofte leier ut hytta for å få det til å gå rundt økonomisk.

- Det er ingen tvil om at utleie er grunnen til at vi har råd til å beholde hytta. For et par dager siden gikk kjøleskapet i stykker, og da satt vi plutselig med en uforutsett kjempeutgift. De er det flere av. Vi hadde ikke klart å betale for sånne ting dersom hytta ikke hadde hatt en egen bufferkonto som følge av at vi leide ut. 

Til tross for et brennhett hyttemarked, finnes det fortsatt mange skjulte hytteperler der ute til en rimeligere sum
Tone Krange

I Ipsos-undersøkelsen svarer 34 prosent av de unge mellom 18–33 år at de er interessert i å leie hytte i løpet av 2021.

Ifølge Sandmæl er regelen at du må bruke hytta jevnlig selv for at du skal kunne leie den ut for 10.000 kroner per år skattefritt. 

- Overstiger leieinntektene dette beløpet, skal 85 prosent av utleieinntekten ut over 10.000 kroner beskattes som kapitalinntekt, 22 prosent i 2021, sier Sandmæl.

Slik realiserer du hyttedrømmen på budsjett 

Ifølge Krange er det flere grep som absolutt kan bidra til at du kaprer drømmehytta.  

- Til tross for et brennhett hyttemarked, finnes det fortsatt mange skjulte hytteperler der ute til en rimeligere sum, sier Krange. 

Hyttesjefens beste tips til hyttejakten:
  • Vi opplever at hytter du kan flytte rett inn i er de mest populære, mens hytter som trenger en oppgradering ofte blir liggende på markedet noe lengre, med færre interessenter. Er du litt nevenyttig eller har litt penger til oppussing, kan dette være aktuelle objekter for deg.
  • Hvis du ikke MÅ ha «alt», er det mulig å gjøre noen kupp på eiendommer som kanskje har noen begrensninger som eksempelvis lite utsikt eller noe dårligere solforhold.
  • Utvid søket ditt. Mange ser etter hytte på ett spesielt sted, eller ett spesielt fjell, fordi man har vært der før. Det finnes mange flotte steder og destinasjoner å velge mellom. Fremfor å tenke enkeltområder, kan det lønne seg å heller se på reiseavstand fra der du bor og dermed få opp flere alternativer og et større utvalg objekter.
  • Gjør deg kjent i flere områder som du kunne tenke deg å kjøpe hytte i. Lei gjerne hytte på flere aktuelle steder og kartlegg hvor og hva du trives best med.
  • Vurder en prosjektert hytte. De fleste ønsker hytte «helst i går», men i og med at det er begrenset med brukthytter for salg, kan det være lurt å se på dette markedet, eventuelt å se på tomt og bygge selv.