Hagedesigner ser nye trender:

Flere vil gi hagen et skikkelig løft

Strenge tiltak og reiserestriksjoner gjør at flere nordmenn vil ruste opp hagen. Hagedesigner har rekordpågang og ser nye trender.

SER NYE TRENDER: Årets første måneder er vanligvis en stille periode for hagedesignere. Det har det ikke vært for Darren Saines i år, her i hagen sin. Foto: DNB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 09. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

Darren Saines er en av Norges fremste hagedesignere. Han er engelsk, men har bodd i Norge i 23 år og drevet firmaet Darren Saines hagedesign nesten like lenge.

Darren har også vært programleder for «Norges hagemester» på TV 2, og han er den eneste som så langt har fått representere Norge i Chelsea Flower Show, også kalt «OL i hagedesign».

Ny atferd og trender

Årets kaldeste måneder er vanligvis en stille periode for hagedesignere. Slik har det ikke vært for Darren så langt i år, som merker seg noen nye trender:

  • Folk er mer langsiktig og villige til å investere mer i hagene sine
  • Flere vil sette bort både planleggingen og arbeidet
  • Folk ønsker større planter
  • Flere vil ha basseng i hagen

- Fra jul til påske, som vanligvis er årets stilleste periode, har jeg hatt dobbelt så mange henvendelser som jeg vanligvis har i høysesongen. Og henvendelsene er av en ny karakter. I fjor var folk ute etter raske og enkle løsninger, nå er folk mer langsiktige og er villige til å gjøre langt større investeringer, merker han.

I England sier vi: «My home is my castle»
Darren Saines

Mens folk tidligere har vært opptatt av å gjøre arbeidet selv, er flere nå også villige til å sette bort hele prosjektet, både planleggingen og arbeidet.

- Når de skal gjøre større ting innser de sine begrensninger. Selv om de kan klare mye selv, ser de at det tar tid –tid de kanskje ikke har. Siden mange jobber hjemme, har flere også mulighet til å få en hagedesigner på befaring, sier han.

Skjerming er blitt viktigere 

Flere etterspør også beplantning som kan hindre innsyn.

- I England sier vi: «My home is my castle». Dette tror jeg begynner å gjelde for nordmenn også etter at de har opplevd å ikke engang kunne reise på hytta. I hjemmet har de et fristed hvor de uansett kan kose seg. Derfor ønsker mange nå mindre innsyn i hagen eller på terrassen sin, og da er det lettest å skjerme med planter. Skal du sette opp enn vegg må du ofte søke om tillatelse, sier han.

FLERE VIL HA BASSENG: - Men husk at det ikke ser slik ut hele tiden. Det må være tildekket når det ikke er i bruk, minner hagedesigner Darren om. Foto: NTB

Mange vil bygge basseng

Hagedesigneren merker spesielt stor økning i henvendelser fra folk som vil bygge basseng i hagen.

- Det overrasker meg litt, for behovet for å kjøle seg ned er ikke så stort i Norge. Nettopp derfor er det viktig å planlegge og bygge bassengområdet slik at du kan bruke det mye, sier Darren.

Hva koster et basseng?

- Det kommer mye an på hvilken type du velger. Og om du velger glassfiber eller betong. Glassfiber vil koste rundt en halv million. Betong er dyrere og kan koste rundt 750.000 kroner. Men da kommer gravearbeidet i tillegg, og det kan koste en del avhengig av hvor krevende arbeidet er. 

I tillegg mener Darren det vil påløpe en god del ekstrakostnader hvis du vil ha automatisert rensing, oppvarming og tildekking.

Darren gir her fem råd til de som vil bygge basseng i hagen:

  • Først av alt, velg en seriøs leverandør som har vært i markedet en stund og som du kan regne med blir der en stund til. Da blir det enklere hvis du trenger service eller å skifte ut deler.
  • Hvis grunnen er litt våt, velg betong. Velger du glassfiber, må du drenere.
  • Velg automatisert rensing, oppvarming og tildekking hvis du har råd. Ellers kan du oppleve at bassenget gir deg mer arbeid enn glede.
  • Mange ønsker bassenget så nært huset så mulig fordi de tenker at det vil være fint å se på. Men husk at bassenget det meste av tiden vil være tildekket. Det påbudt når det ikke er i bruk. Det kan derfor være bedre å ha det litt unna vindusutsikten hvis mulig.
  • Tenk også på at bassenget skal kunne brukes mye. Derfor bør du planlegge et helt uteområde og ikke bare et basseng. Lager du skjerming rundt og setter opp en pergola med glassvegger og varme som dere kan gå inn i rett fra bassenget, kan det brukes hele sommersesongen og ikke bare på de fineste dagene.