Flytta til hytta?

Stadig flere nordmenn melder flytting – til hytta. Men har de som melder Skatteetaten om ny adresse tenkt over konsekvensene?

HYTTEDRØMMEN: Stadig flere nordmenn ønsker å eie sin egen hytte. Og flere melder også om flytting dit. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 29. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Dette sier vel litt om nordmenns forhold til hytta si, og mange har nok muligens flyttet i affekt i forbindelse med nedstengingen i enkelte hyttekommuner i fjor, sier hyttesjef i DNB Eiendom, Tone Krange.

NRK meldte denne uken om et rekordantall nordmenn som har meldt om flytting til hytta. Koronakrisen og hjemmekontor er opplagte årsaker. Nordmenn har ett sterkt forhold til hyttene sine, sier Krange.

- Da korona kom i mars i fjor hørte vi om en del folk som valgte å flytte til hytta. Nordmenn er så glad i å være på hytta, så når den muligheten ble fratatt dem kan det nesten sammenlignes med  amerikanere og bilene deres, sier Krange. Sånn er vi med hyttene våre, ler Krange.

KAN HYTTE: DNB Eiendoms hyttesjef Tone Krange vet veldig godt hvor glad vi nordmenn er i hyttene våre. Foto: Stig B. Fiksdal

«Så mye tid vi bruker her, da»

Hyttesjefen i DNB Eiendom sier enkelte fritidseiendommer ligger i boligområder og at noen hytter kan være brukt som helårsbolig selv om de er regulert til fritid.

Det er dessuten forskjellig praksis i kommunene i Norge når det gjelder å bebo fritidseiendommer hele året, på grunn av ulike rutiner rundt vann, avløp og søppeltømming.  Men hvis du skal bebo fast en fritidseiendom må det søkes om omregulering.

- Noen kommuner har for eksempel søppeltømming året rundt og for mange blir dette da etter hvert en utvidet fritidsbolig. «Så mye tid vi bruker her, da. Vi kan jo like godt flytte hit», tenker kanskje noen. Det er vel ingen som går og teller dager man er på hytta. 

Jeg tror noen har meldt flytting i affekt
Tone Krange

Flytting i affekt

Men hva skjer når krisen er over og vi må tilbake på kontoret?

- I forbindelse med fjorårets nedstengning av hyttekommuner, tror jeg noen meldte flytting i affekt, sier Krange.

Hun tror kanskje ikke alle tenkte seg like godt om og skjønte etter hvert at hyttekommunen ikke byr på de samme kultur- og helsetilbud som storbyene. Da blir flyttingen muligens reversert.

- Men det er ingen tvil om at den nye normalen blir å flekse mye mer. Kø og trengsel gjør at mange sikkert kan jobbe mye mer hjemmefra eller på hytta fremover, kanskje to, tre dager i uken. 

Tok med barn og kone og flyttet

Hyttesjefen tror ikke det blir meldt så mange flyttinger til alpindestinasjoner, selv om hun kjenner til et unntak.

- Ja, fetteren min tok like godt med kona og barn og flyttet til Hemsedal. Det handler jo om måten vi jobber på om dagen.

- Når det er sagt: Det kan bli vanskelig å komme inn på markedet igjen i storbyen hvis du plutselig vil tilbake. Spesielt hvis du bor i Oslo.