Boligmarkedet:

Forventer boligprisvekst også i april

- I Oslo og de andre storbyene er det full fart i boligmarkedet, sier leder i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hansen.

POSITIV TREND: – Vi ser at den positive trenden i markedet fortsetter i april, og i storbyene er det mye folk på visning og raske salg. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 21. apr 2023
Artikkelen er flere år gammel

– Spesielt små sentrumsleiligheter selges raskt og til gode priser, sier Sørestrand-Hansen.

I mars steg boligprisene i Norge med 1,2 prosent, og så langt i april er det ingenting som tyder på at boligprisveksten bremser opp med det første.

– Vi ser at den positive trenden i markedet fortsetter i april, og i storbyene er det mye folk på visning og raske salg. På de mest attraktive boligene i Oslo er det ikke uvanlig med godt over 20 interessenter og til dels hete budrunder, sier Sørestrand-Hansen, som forventer en nominell prisvekst på rundt 0,3–0,4 prosent i april.

I sentrumsbydelene er det flere eksempler på brennhete budrunder
Renate Sørestrand-Hansen

I Oslo har det vært aller mest trykk på de minste leilighetene (30–45 m²).

– Flertallet av disse selges over prisantydning, og i sentrumsbydelene er det flere eksempler på brennhete budrunder som har endt med salg langt over prisantydning.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

Antall usolgte boliger synker

Noe av forklaringen på den høye aktiviteten den siste tiden, er at antall boliger til salgs i storbyene er lavere enn normalt på denne tiden av året. Samtidig har den langdryge vinteren sørget for at vårslippet har latt vente på seg.

– Antall usolgte boliger har falt de siste månedene og er nå lavere enn for eksempel i 2018 og 2019. Nå som våren omsider melder sin ankomst forventer vi at det vil komme flere eneboliger og rekkehus med hageflekk som vil bedre balansen i markedet fremover.

Det norske boligmarkedet har vist seg å være svært velfungerende også i tøffere økonomiske tider
Renate Sørestrand-Hansen

Mens aktiviteten er høy i byene, er boligmarkedet langt roligere i distriktene og på landsbygda.

– Dette situasjonsbildet har vi hatt i hele år. Byene er motoren i boligmarkedet, og det henger sammen med at nordmenn i økende grad ønsker å bo mer urbant, med nærhet til kulturtilbud og et mer variert arbeidsmarked, enten det er i en av storbyene eller en mellomstor by.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Bestill verdivurdering her

Ingen grunn til å sitte på gjerdet nå

Sørestrand-Hansen mener det ikke er noen grunn til å sitte på gjerdet om du har planer om å selge bolig.

– Det er fullt forståelig at økende renter og høy prisvekst i samfunnet skaper en viss usikkerhet, men samtidig har det norske boligmarkedet vist seg å være svært velfungerende også i tøffere økonomiske tider.

– De aller fleste kjøper bolig med en langsiktig tidshorisont og ut fra et reelt boligbyttebehov, og da er ikke et høyere rentenivå alene avgjørende for om de velger å kjøpe ny bolig eller ikke.

Boligprisene har økt mer enn forventet

Sørestrand-Hansen understreker at arbeidsledigheten fortsatt er lav og at norsk økonomi går bra, ikke minst olje- og gass næringen langs kysten, og mener det taler for et fortsatt velfungerende boligmarked.

– At folk flest er i jobb er viktigere for utviklingen i boligmarkedet enn at renten går opp med et prosent poeng, men likevel er prisveksten så langt i år høyere enn hva en samlet bransje forventet i januar.

– Nå har vi fortsatt flere rentehevinger foran oss og vi mener det taler for en flat prisutvikling fremover. Samtidig er det vanskelig å være skråsikker i prognosene, det aller viktigste er at vi har et marked uten altfor store svingninger.

Kilde: Eiendom Norge og Finn