Hvordan bli enige om pris når det bare er én budgiver?

– Det er ikke nødvendigvis bare pris det handler om, sier megler Andreas Ekerhovd.

IKKE VENT FOR LENGE: Megler Andreas Ekerhovd mener du kan gå glipp av muligheten til å få kjøpt hvis du blir sittende for lenge på gjerdet. Foto: Frode Vigtil/Inviso
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 26. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

I høst har boligmarkedet strammet seg til, og stadig flere boligsalg kommer nå i stand etter forhandlinger mellom én budgiver og selger.

– Vi ser at stadig flere boliger blir solgt under prisantydning sammenliknet med tidligere i år. Det er færre på visning og kjøperne er mer selektive, noe som igjen betyr at flere vil oppleve at de lengre tid å få solgt enn hva de så for seg,  sier Andreas Ekerhovd i DNB Eiendom  Bergen Torgallmenningen.. 

Hvis det kun er én budgiver, må det forhandlinger til for å bli enige om pris.

– I en slik forhandlingssituasjon er det utrolig viktig at både kjøper og selger har en åpen og løsningsorientert tilnærming for å komme i mål. 

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

Jeg er ikke så glad i begrepet «kjøpers marked»
Eiendomsmegler Andreas Ekerhovd

Vær smart når du forhandler

Når vi har et marked hvor kjøperen oftere vil være «vinneren» i bolighandelen, er det som kjøper lett å tro at man kan få kjøpt boligen på billigsalg, mener Andreas Ekerhovd.

– Jeg er ikke så glad i begrepet «kjøpers marked», for det er ikke sånn at du automatisk får kjøpt boligen langt under prisantydning selv om du er eneste budgiver.

Andreas Ekerhovd mener det er lite hensiktsmessig å kun fokusere på lavest mulig pris når du legger inn bud.

– Når du er i en forhandlingssituasjon er det utrolig viktig å spille kortene riktig, noe som selvfølgelig også gjelder selger. Mitt klare inntrykk er at de som har en åpen og løsningsorientert tilnærming til forhandlinger også er de som vanligvis får kjøpt boligen til en pris både de og selger er fornøyde med.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Bestill verdivurdering her

KJØPERS MARKED? - Jeg er ikke så glad i begrepet «kjøpers marked», for det er ikke sånn at du automatisk får kjøpt boligen langt under prisantydning. Foto: Stig B. Fiksdal

Kort eller lang overtakelse kan påvirke prisen

Bergens-megleren forteller at det ofte er andre faktorer i kombinasjon med pris som kan være avgjørende for om du får tilslag på boligen. Nettopp i denne fasen er det avgjørende å ha god kommunikasjon med selger gjennom eiendomsmegleren.

– Selv om pris naturligvis alltid er viktig i en forhandlingssituasjon, er selve størrelsen på budet egentlig kun én del av hva et bud kan inneholde. Tidspunkt for overtakelse kan for eksempel være avgjørende for hvilken pris selger er villig til å akseptere.

I løpet av det siste året har det blitt mye dyrere med mellomfinansiering, og derfor er lang eller kort overtakelse et viktig forhandlingskort for begge parter i dagens marked, mener Andreas Ekerhovd.

– Dersom selger allerede har flyttet inn ny bolig eller innflytting er nært forestående, kan hen ofte være villige til å akseptere en lavere pris ved rask overtakelse. Tilsvarende vil du som kjøper kanskje være villig til å by mer ved en lang overtakelse, spesielt hvis du selv skal selge bolig i etterkant.

Her kan du sjekke hvor mange kjøpere vi har til din bolig 


Hva kan følge med i salget?

Andre faktorer som kan påvirke størrelsen på budet kan være forbehold om at inventar og møblement som i utgangspunktet ikke medfølger i handelen må gjøre det. Eller om det er forhold ved boligen selger kan ferdigstille – eller slippe å ferdigstille før overtakelse.

– Det kan for eksempel være utskifting av eldre verandadør eller vinduer – eller montering av elbillader i garasjen, sier Andreas Ekerhovd.

Begge parter har med andre ord flere forhandlingskort som kan brukes dersom man ikke kommer helt i mål med prisen.

– Hovedpoenget er å ha en åpen kommunikasjon og å gripe muligheten når den er der.

Er du på jakt etter en spesiell bolig? Her kan du sette opp ditt drømmeboligsøk

Ikke bli sittende på gjerdet for lenge

Hvis du først har funnet en bolig du virkelig har lyst på, mener Andreas Ekerhovd du kan gå glipp av muligheten til å få kjøpt hvis du blir sittende for lenge på gjerdet eller ikke ønsker å gi høyere bud på grunn av «kjøpers marked».

 – Jeg hadde nylig en budgiver som ikke ønsket å være imøtekommende med et høyere bud eller noen form for åpen dialog. En ny visning ble satt opp, hvor det dukket opp to nye budgivere. Budrunden endte kr 150 000,- over det den første budgiveren kunne ha kjøpt boligen for uka før, og som salt i såret var det heller ikke hen som endte opp med boligen.

Andreas Ekerhovd sier disse innspillene i høyeste grad også gjelder for selger.

– Det vil aldri bli gjennomført en avtale dersom én av partene ikke er åpen for forhandlinger, og det vil være fordelaktig å gjøre seg vurderinger underveis om hvilket prisnivå som vil være akseptabelt.

– Det vil selvsagt alltid være et ønske om å få solgt boligen til høyest mulig pris, men samtidig vil det alltid være det til enhver tid gjeldende markedet som bestemmer prisen.

Ifølge Andreas Ekerhovd er ikke poenget at du nødvendigvis skal akseptere det første og beste budet, men at det er viktig å ha et bevisst forhold til hva som er en akseptabel pris i markedet du selger i – og hva du er villig til å forhandle om.

– Uavhengig om du selger eller kjøper, er min klare oppfordring å være åpen og imøtekommende i dialogen. Det verste som kan skje er at du får et nei.