Hvordan lykkes med boligsalget i et tyngre marked?

– Det er spesielt to ting som er avgjørende for å få solgt til en god pris i dagens marked, sier megler Simon Barood.

VIKTIG: - Riktig prisantydning er helt avgjørende for interessen, sier megler Simon Barood. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 08. nov 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det er ingen tvil om at boligmarkedet har blitt tøffere de fleste steder i landet, og ikke minst i Oslo. Prisene faller, antall usolgte boliger øker, og det tar lengre tid å få solgt, men samtidig er det absolutt ikke sånn at markedet har stoppet opp.

Som eksempel viser Simon Barood i DNB Eiendom Grünerløkka til en 3-roms leilighet i Vøyensvingen på Aleksander Kiellands plass han nylig solgte. Etter en godt besøkt visning og påfølgende budrunde med fire interessenter, ble leiligheten solgt 150 000 kroner over prisantydning.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her


Start prosessen tidlig

Så hva er egentlig oppskriften på et vellykket salg i dagens marked?

– Noe av det aller viktigste er å starte prosessen tidlig. Da kan du sammen med megler få lagt en god plan for salget slik at du har nok tid til å klargjøre boligen skikkelig før fotografering og visning. Ofte tar det lengre tid enn mange er klar over, og stress og boligsalg er en dårlig kombinasjon, sier han.

– Vi rakk også å hyre en stylist slik at vi fikk tatt gode bilder til annonsen. Et godt førsteinntrykk er alltid viktig uansett marked, sier Barood.

Foto: Johannes Kjartansson / EFKT

Fordel med best mulig score

Et annet viktig poeng med å komme i gang tidlig, er at du får mulighet til å rette opp små eller store mangler som kommer frem i takstrapporten. I en takstrapport oppgis tilstandsgraden på ulike bygningsdeler med et referansenivå som går fra TG0, som er beste score, til TG3 som er lavest.

– Selv om TG 2 eller TG 3 ikke nødvendigvis trenger å indikere en alvorlig feil eller mangel som er kostbar å utbedre, er det alltid en fordel med best mulig score på tilstandsgraden. Dette er også noe kjøperne er opptatt av når de når de vurderer aktuelle boliger og om de skal legge inn bud eller ikke, sier Barood.

Foto: Johannes Kjartansson / EFKT

I dette tilfelle hadde selger nok tid til å utbedre flere ting som var påpekt i den opprinnelige takstrapporten. Dermed fikk leiligheten en bedre rapport før den ble lagt ut for salg.

– Det ble gjort forbedringer på peisen påkostet av selger, og det ble også tatt inn rørlegger og elektriker for å oppgradere en del tekniske ting i leiligheten.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Bestill verdivurdering her


Avgjørende å treffe med prisantydning

En annen kritisk faktor når du skal selge, er prisantydningen. Barood mener prisantydningen er helt avgjørende for interessen, prisen du oppnår og hvor lang tid det tar å selge.

– En bolig er «ferskvare» og det er utrolig viktig at prisantydningen reflekterer prisnivået i dagens marked og ikke slik det var for to-tre måneder siden. Går du ut for høyt risikerer du at få eller ingen kommer på visning, og som oftest ender det opp med at boligen må lanseres på nytt med ny pris. Et par hundre tusen for høyt kan ha veldig mye å si for interessen, sier han.

Foto: Johannes Kjartansson / EFKT

Ikke ta utgangspunkt i naboen

Barood understreker at det er viktig å se hva sammenlignbare boliger i nærområdet har blitt solgt for den siste tiden og hva de ligger ut for nå. Å ta utgangspunkt i hva naboen fikk for et halvt år siden er lite hensiktsmessig.

– Denne høsten har vist at boligmarkedet kan endre seg raskt, men jeg synes de fleste som skal selge har tatt innover seg at markedet er prissensitivt og har justert prisforventningene deretter.

– Jeg synes vi lyktes godt med dette salget, både med tanke at vi kom tidlig i gang med prosessen og at vi gikk ut med en pris som kjøperne responderte godt på. Boligen ble solgt etter første visning til en pris selger og jeg var fornøyd med. Det vil jeg kalle et vellykket boligsalg, sier Barood.