- Overgår alt vi har sett tidligere

Prisene for fritidsboliger steg totalt med 5,5 prosent i 2020. For sjøhytter steg prisen med 11,5 prosent.

HYTTEDRØMMEN: Skiløper ved hytte i vakkert vinterlandskap i solnedgang på Sjusjøen. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 18. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

Prisen på fjellhytter steg med 4,9 prosent, mens prisen på innlandshytter gikk opp 3,2 prosent, viser tall fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom.

- Det har de siste 5–6 årene vært sterk vekst i hyttemarkedet, men oppgangen i både priser og omsetningsvolumer i 2020 overgår alt vi har sett tidligere, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Det ble i løpet av 2020 solgt 8.916 hytter i Norge. Det er en oppgang hele på 35,8 prosent fra 2019.

4.739 var fjellhytter, 2.697 var sjøhytter og 1.604 var innlandshytter. Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune.

Det oppleves som en trygg havn i en usikker tid
Tone Krange
HYTTESJEF: Den norske hytta oppleves som noe trygt i en usikker tid, sier Tone Krange, hyttesjef i DNB Eiendom. Foto: Stig B. Fiksdal

Trygg havn i en usikker tid

- De to viktigste årsakene til den elleville aktiviteten i hyttemarkedet i fjor, er korona og den rekordlave renten. Med vedvarende reiseforbud eksploderte interessen for å kjøpe hytte i Norge, og med den lave renten så mange at de hadde mulighet til å kjøpe hytte, sier Tone Krange, hyttesjef i DNB Eiendom. 

Hun sier at de aller fleste nordmenn ferierte i Norge i fjor, noen som nok har bidratt til at mange har fått øynene opp for hyttelivet her hjemme. 

- Det oppleves som en trygg havn i en usikker tid.

At mange sitter på hjemmekontor har også gitt et trendskifte i hyttemarkedet. 

- Det er flere som i perioder har flyttet hjemmekontoret til hytta, og det er nok mange som ser for seg at dette kan bli en mer vanlig måte å jobbe på i fremtiden også.

Dyrest ved sjøen

Den typiske fritidsboligen koster nå nesten 2,5 millioner kroner. Sjøhyttene har den høyeste snittprisen på vel 3 millioner, mens fjellhyttene følger nærmest på i overkant av 2,5 millioner. Innlandshyttene kostet i snitt 1,35 millioner kroner.

- Prisutviklingen reflekterer tilbudssiden. Den kraftige oppgangen for sjøhytter følger av at slike hytter er et knapphetsgode i Norge med begrenset tilbud på grunn av byggeforbudet i 100-metersonen, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge. 

- Dessuten pågår en kraftig innskjerpelse på praktiseringen av byggeforbudet, spesielt i pressområdene i strandsonen. Det tilsier ytterligere vekst her, hvis den sterke etterspørselen vedvarer, legger han til.

Hyttesjefen i DNB Eiendom ser også for seg vekst i 2021

- Samtidig var antall hytter til salgs lavere enn normalt, og når etterspørselen er tilsvarende høy presses prisene oppover. De mest attraktive objektene i alle prisklasser rives vekk, og slik er også situasjonen i markedet nå på nyåret. Det er nok mange som ser for norgesferie også i år.