Meglerens 6 beste råd til deg som vil inn på boligmarkedet

Synes du det virker håpløst å komme inn på boligmarkedet? - Det kan lønne seg å tenke annerledes, sier megler Marthe Hellebust.

ANNERLEDES: - Det kan lønne seg å tenke litt annerledes, sier Marthe Hellebust, eiendomsmegler og daglig leder hos DNB Eiendom på Grünerløkka. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. apr 2023
Artikkelen er flere år gammel

Er du blant dem som drømmer om ditt aller første boligkjøp? 

- Det kan lønne seg å tenke litt annerledes, sier Marthe Hellebust, eiendomsmegler og daglig leder hos DNB Eiendom på Grünerløkka og Torshov i Oslo.

Her er hennes seks beste råd til deg som vil inn på boligmarkedet: 

1. Gå mot strømmen – løft blikket!

Hvis målet ditt er å komme inn på boligmarkedet, kan det i første omgang være lurt å løfte blikket ut av sentrum og områdene der det er mest pågang.  

- Prisene er alltid høyest i de mest populære områdene, gjerne i sentrum, sier Hellebust. 

Det kan være bedre å senke kravet du har satt til beliggenhet, enn å fortsette og leie dyrt. Leier du dyrt får du jo heller ikke spart.

- Utforsk og oppdag flere områder. Det er mange steder man ikke vet så mye om, men som virkelig er kjempefine. I våre største byer er kollektivnettet godt utbygd, så du kommer kjapt til og fra sentrum, sier Hellebust. 

Eier du bolig allerede? Få en verdivurdering her og se hvor mye du kan kjøpe for. 

Du kan ofte ende som eneste budgiver
Marthe Hellebust

2. Kjøp sammen med en annen

Hvis du ikke har nok egenkapital til å kjøpe alene, kan du løse dette ved å kjøpe med andre, en kjæreste, et søsken eller en god venn.   

- Ved å kjøpe sammen med en annen, deler dere på kostnadene. Ikke minst koster kvadratmeterne ofte mye mindre når man går opp i størrelse, sier Hellebust. 

Selv om det kan lønne seg å kjøpe sammen, påpeker hun at det er viktig å tenke over hvem du velger å kjøpe med.

- Når du kjøper bolig bør det være med forbehold om at man skal bli boende der en stund. Derfor kan det være lurt å velge sin samboer med omhu og skrive en god samboerkontrakt dere i mellom.  

3. Tenk nytt  

- Det kan lønne seg å kjøpe nytt i stedet for brukt, tipser Hellebust.

- Kjøper du nybygg får du ofte fastpris og du slipper dokumentavgiften. Noen utbyggere tilbyr også alternativ finansering, med gunstige lånebetingelser på fellesgjeld, fortsetter hun. 

Ulempen er selvfølgelig at du gjerne må vente et par år før bygget er ferdigstilt. Men har du muligheten til å leie billig eller bo hjemme mens du venter, kan det absolutt være en billigere løsning på sikt. 

Hellebust påpeker imidlertid viktigheten av å være godt forberedt til visning, enten du kjøper nytt eller gammelt. 

- Før du går på visninger bør du lese nøye gjennom prospekt og salgsoppgave på de boligene du skal se på. Skriv ned spørsmål mens du leser og ta disse opp med megleren. Spør om både det som står der, og det som ikke står, sier megleren og fortsetter:

- Eksempler på slike spørsmål er: Hvor mye utgjør fellesgjelden? Hva inngår i fellesutgiftene? Forventes stigning i husleien? Er det planlagt reguleringsendringer?

DRØMMEBOLIGJAKT: Dersom du tenker litt alternativt, kan boligdrømmen være nærmere enn du tror. Foto: Invisio Norge

4. Ikke la deg rive med i budrunden

- På enkelte populære boliger kan det gå hett for seg i budrunden, og dermed ende opp med å gå langt over takst. Da kan det være lurt å holde hodet kaldt, råder Hellebust. 

Ifølge megleren er det nok av boliger i markedet.

- Det legges ut nye boliger for salg hver eneste uke, så det vil alltid dukke opp noe nytt du faller for, sier hun. 

- Det er ingen grunn til å bli desperat etter akkurat én bolig. Da ender du bare opp med å bruke mer enn du hadde tenkt, og kanskje mer enn lommeboka tillater. Det er bedre å gi seg mens leken er god og heller smøre seg med litt tålmodighet, fortsetter eiendomsmegleren. 

5. Tenk langsiktig - det koster å skifte bolig

Å kjøpe bolig er gjerne den største investeringen vi gjør i livet. Mange føler nok at det er litt skremmende å skulle ta opp mye i lån og kjøpe seg bolig. Nettopp derfor er det viktig å tenke langsiktig.

Hellebust anbefaler å sette opp en liste med ønsker før du tar fatt på visningsrunden.  

- Skriv ned hvilke kvaliteter den nye boligen skal ha, dette kan for eksempel være plassering, krav til barnevennlige omgivelser, avstand til kollektivknutepunkter, antall soverom og pris.

En slik liste kan hjelpe deg med å foreta valg som blir riktig for deg. Samtidig vil du unngå å gå på en haug med visninger på boliger du egentlig ikke er interessert i, sier hun.  

6. Let i «mellomsjiktet»

- Ikke avfei de litt «kjipere» boligene, de som hverken er nyoppusset eller oppsussingsobjekt, men se gjerne på de som faller litt mellom to stoler, råder Hellebust.

Det kan være de objektene der selger ikke har rukket å «sminke» boligen godt med styling, maling og den slags.

- I førstegangskjøpsegmentet blir akkurat disse boligene ofte valgt bort av andre interessenter som skal inn på markedet, mye fordi nettopp et slikt objekt ikke er «like fin som den andre». Du kan ofte ende som eneste budgiver, sier Hellebust og fortsetter: 

- Dette gir gode muligheter til å gjøre et godt kjøp - og komme deg inn på markedet.