Kamp om de få boligene som har vært til salgs

- Vi tror på en prisvekst opp mot 4 prosent for januar, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

OSLO: - Vi tror på en prisvekst opp mot 4 prosent for januar, der Oslo-området vil ligge litt lavere på cirka 3 prosent, sier Terje Buraas. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. feb 2022
Artikkelen er flere år gammel

Januar er nesten uten unntak en måned der prisene går opp, og i Oslo stiger prisene normalt med 2,5 prosent.

- Etter en lang periode med sesongjustert nedgang i boligprisene, tror vi nå på et skifte. I vår egen portefølje ser vi en prisoppgang på rundt 3 prosent for Oslo, og for resten av landet opp mot 4 prosent, sier Buraas.

Unormalt få boliger til salgs

Det mest oppsiktsvekkende i januar er at salgsvolumet ligger omtrent 25 prosent lavere enn det som er normalt i årets første måned. Buraas peker på endringene i avhendingsloven, som trådte i kraft fra nyttår, som den viktigste årsaken til nedgangen.

- Lovendringen har gitt en veldig spesiell start på året. Det har vært mangel på takstpersoner enkelte steder i landet og spesielt kravene til dokumentasjon i den nye forskriften har nok forsinket enkelte kunders eiendomssalg i innkjøringsfasen av den nye loven.

Kombinasjonen av få boliger til salgs og vedvarende høy etterspørsel presser prisene opp.

- I januar har vi sett flere eksempler på budrunder hvor salgsprisen har endt langt over prisantydning, og det henger sammen med skjevheten i tilbud og etterspørsel. Det blir rett og slett budkamp om de få boligene som er til salgs, sier Buraas.

Samtidig er det knyttet en viss usikkerhet til januar-tallene siden antall salg er såpass mye lavere enn normalt.

- Det ser vi blant annet på de overraskende sterke OBOS-tallene som viste en oppgang på hele 6,9 prosent landsbasis.

Selgers marked 

Har du planer om å selge bolig, mener Buraas du bør ta kontakt med megler å få boligen ut så fort som mulig.- Det er helt klart selgers marked og det er liten tvil om at kjøperne er der. Et eksempel på at mange nordmenn planlegger boligbytte, er DNB Eiendoms boligkjøperregister hvor over 100 000 interessenter nå har lagt inn sitt drømmeboligsøk, som er ny rekord.

- Boligkjøperregisteret er vår beste indikator på hvor mange kunder som til enhver tid er midt i boligbytte, sier Buraas.

Den høye aktiviteten i boligmarkedet bekreftes ikke minst av boligstatistikken fra Eiendom Norge. I 2021 ble det solgt 102.596 boliger i Norge, noe som er 3 prosent flere enn i 2020. Det ble lagt ut 105.068 boliger for salg i Norge, noe som er 2,8 prosent flere enn i 2020.

- Det kunne vært solgt langt flere boliger i januar, men vi tror at utfordringene med lovendringene er forbigående og at volumet vil ta seg opp utover vinteren. Da vil nok også den sterke prisveksten på starten av året flate ut, avslutter Buraas.

Kommentar fra Kjersti Haugland i DNB Markets:

- Norges Bank har økt sin styringsrente med 0,5 prosentpoeng i løpet av de siste fire månedene, og det er utsikter til videre taktfast oppgang i år. Får vi rett, vil styringsrenta være oppe i 2 prosent sommeren 2023, det høyeste nivået siden 2011.

-Den faktiske og forventede renteoppgangen vil bidra til en fortsatt moderat boligprisutvikling i 2022. Vi anslår en månedlig oppgang på 0,2 prosent (justert for sesongvariasjoner) gjennom hele 2022. Vi erkjenner at januar-veksten kan ende opp litt høyere enn dette, ettersom overgangen til nytt takstsystem har bidratt til at det er få boliger ute i markedet for tiden. Det er i så fall snakk om en relativt kortvarig effekt.