Samboerskap:

- Er den din? Det er jo bare jeg som bruker den

Kunne du kjøpt med en venn eller søsken? For vennene Kornelia Minsaas (26) og Tonje Cecilie Larsen (27) ble dette løsningen.

INNPASS I MARKEDET: Det er ikke alltid en dans på roser å bo med noen, men for venninnene Kornelia og Tonje ble det billetten inn på markedet. Foto: Kornelia Minsaas
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 17. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Her er alt likt, det er ikke noe mitt eller ditt. Det er faktisk vårt, bortsett fra støvsugeren, da, ler Kornelia.

- Er den din? Det er jo bare jeg som bruker den, kontrer Tonje.

Den eneste måten

Før jul flyttet DNB Ung-ambassadør Kornelia inn i en ny treromsleilighet på Torshov i Oslo sammen med Tonje, en av sine beste venninner. Selv om korona så langt holder innflyttingsfesten på vent, er de kjempefornøyde med livet som samboere og ferske boligeiere.

- Det var den eneste måten vi kunne komme oss inn på boligmarkedet, sier Tonje.

- Ja, det er utrolig godt å ha kommet seg inn, spesielt nå som det vokser i full fart, fortsetter Kornelia

Hvor mye kan du få i boliglån? Ta boligdrøm-testen her!

- Nådde aldri opp

Før de bestemte seg for å kjøpe sammen, hadde Tonje gjort flere forsøk på å komme seg inn i et tøft Oslo-marked. Alene.

- Jeg gikk på visninger og var med i flere budrunder, men nådde aldri opp. Da var da jeg begynte å tenke at det kanskje kunne være et bedre alternativ å kjøpe med en venn. Det var da jeg spurte jeg Kornelia om hun hadde lyst.

Kontakt banken i god tid før du har tenkt til å kjøpe
Kornelia Minsaas

Kornelia var superklar, for henne var alternativet å fortsette å leie, så dette var en god anledning til å komme seg inn på boligmarkedet. 

- Uten Tonje og hjelp fra mamma og pappa, hadde ikke jeg eid en halv bolig i dag, sier hun.

Så fort de hadde tatt beslutningen, tok de kontakt med banken for å ordne finansieringsbevis og søke om boliglån.

Søk digitalt her så kontakter vi deg

Avhengig av hjelp hjemmefra

I dag har Tonje og Kornelia hvert sitt lån, i samme bank, med sikkerhet i felles bolig. I tillegg har de et lite lån oppå dette hvor foreldrene har stilt som garantister. De betaler hver rundt 11. 000 kroner i måneden inkludert fellesutgifter. 

- Vi er veldig takknemlige for at foreldrene våre stilte opp; det gjorde at vi ikke trengte å «makse» våre egne lån og dermed kan vi ha det litt romsligere i hverdagen. Men det blir deilig når «foreldrelånet» på 400.000 kroner er nedbetalt, for da eier vi hele boligen alene, sier Kornelia.

Det finnes heldigvis flere veier til boliglån
Tonje

Finn ut hvor lang vei du har å gå

- Ikke alle har foreldre som kan hjelpe, men det finnes heldigvis flere veier til et boliglån som ung, sier Tonje.

Venninnene er enige om at å vise til en fast inntekt og en fast stilling kan hjelpe på i møte hos banken. Og selvsagt egen sparing. 

Kornelia sier at et lurt tips er å kontakte banken i god tid før du har tenkt å kjøpe.

- Da finner du ut hvor lang vei du har å gå, og hvor mye du må spare for å få nok i lån når tiden er inne. Mange gjør feilen ved å vente før de kontakter banken til de føler seg helt klare, og da får du jo ikke noe tid til å kunne ta grepene som kanskje må til for å få det lånet du ønsker, fortsetter hun.

Smart å gjøre om en toroms til treroms

Eiendomsmegler Wissam Bader hos DNB Eiendom Torshov bekrefter at det er en del unge mennesker som velger å kjøpe sammen.

- Jeg vil ikke si at det er en voldsom økning, men vi opplever med jevne mellomrom at kompiser velger å kjøpe sammen. Vi ser det særlig i juni og juli før studiestart, da er det for eksempel to kompiser som skal begynne å studere som velger å kjøpe sammen i stedet for å leie.

Se heller på størrelsen og planløsningen
Wissam Bader

Brennhett i Oslo

Det siste året har boligprisene i Oslo steget med hele 13 prosent, og den kraftige prisveksten ser ikke ut til å avta med det første. Om du vurderer å kjøpe med en venn, har Bader et godt tips i dagens brennhete marked.

- Jeg tror det er lurt å ikke se seg blind på om leiligheten har ett eller to soverom, se heller på størrelsen og planløsningen. På Torshov er det for eksempel mange toromsleiligheter med store kjøkken, og jeg har sett flere eksempler hvor kjøperne flytter kjøkkenet til stuen og lager et ekstra soverom på det gamle kjøkkenet. Da øker leiligheten fort i verdi med mellom tre og fem hundre tusen.

- Det var to venninner som kjøpte en toroms for 3.850.000 og bygde den om til treroms i høst. Da jeg ga dem en ny verdivurdering på nyåret, hadde verdien økt til 4.400.000,-. Det var selvfølgelig godt hjulpet av en kraftig prisvekst i Oslo, men det sier mye om mulighetene. Det er aller størst trykk på treromsleiligheter her på Torshov.

TORSHOV-EKSPERT: Eiendomsmegler Wissam Bader hos DNB Eiendom Torshov Foto: DNB Eiendom

Ha en samboerkontrakt!

Det er fort gjort at det oppstår litt irritasjon i et samboerskap. Tonje og Kornelia anbefaler alle som skal kjøpe bolig sammen om å opprette en felleskonto for felles utgifter og å skrive en samboerkontrakt. Da får dere full oversikt over økonomien og unngår unødvendige konflikter.

- Det er utrolig praktisk både med tanke faste og mer hverdagslige utgifter. Mat, strøm, fellesutgifter, strømmetjenester og internett – alt dette trekker vi fra felleskontoen, sier Kornelia.