Lønner det seg å eie eller leie bolig?

De siste månedene er det mange som har tøyd finansierings-strikken til bristepunktet for å sikre seg drømmeboligen.

RISIKO: - Det er mange som byr mye mer enn hva boligen hva boligen faktisk er verdt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 01. apr 2022
Artikkelen er flere år gammel

– Det er ikke risikofritt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

- Det er mange som byr mye mer enn hva boligen hva boligen faktisk er verdt. Hvis du har et kortere tidsperspektiv enn tre år, så kan det nå faktisk lønne seg å leie i stedet for å eie, sier Sandmæl.

De siste to årene har boligprisene i Norge steget nesten kontinuerlig, og ser vi på de siste fem årene har prisene steget med hele 21,5 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.

- Hvis vi får et prisfall etter en lang periode med sterk prisvekst, kan det ta flere år å få igjen det du ga for boligen. Tidligere har jeg pleid å si at det lønner seg å eie dersom du skal bo i boligen i to-tre år. Når boligprisene er så høye som nå, bør du bo i boligen i minst fem år for at det skal lønne seg, sier Sandmæl.

Eie eller leie? Mest risiko for førstegangskjøpere

Sandmæl presiserer at det er først og fremst er førstegangskjøpere som løper størst risiko ved å kjøpe når boligprisene er på topp. De aller fleste kjøper og selger i samme marked, og da er man ikke like utsatt for prissvingninger, sier hun.

- Har du et kortere tidsperspektiv enn tre år, kan det i en del tilfeller være mer lønnsomt å leie slik boligmarkedet er nå. Spesielt hvis du er student og skal bo i en storby hvor boligprisene er skyhøye.

- Hvis du planlegger å kjøpe i Oslo, ville jeg definitivt valgt å kjøpe utenfor sentrumsbydelene hvor prisene er vesentlig lavere. Det samme gjelder i de andre storbyene, sier Sandmæl.

Bør du vente med å kjøpe bolig?

Med flere varslede rentehevinger fremover og et økende antall boliger ut i markedet, tyder alt på den kraftige boligprisveksten så langt i år vil dempe seg fremover.

Bør man vente med å kjøpe bolig?

- Det er vanskelig å si. I de store byene er presset allerede stort, men det kan jo hende at presset går litt ned i boligmarkedet nå som renta går opp. Normalt er boligprisveksten lavere på høsten, sier Sandmæl.

Norges Bank varslet nylig sju rentehevinger innen utgangen av 2023. Sandmæl tror at flere som har kjøpt bolig kan få seg et sjokk når boliglånsrentene går opp.

- Når du skal kjøpe gjelder det alltid å sette seg et tak, og ikke gå over det taket. Tenk langsiktig, minst fem år fram i tid. Og igjen, vær åpen for å kjøpe i andre og rimeligere områder enn de du i utgangspunktet kanskje så for deg. Løkka er et av de dyreste områdene i Oslo.

Taktskifte i boligmarkedet

Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas, mener at vi nå går mot et taktskifte i boligmarkedet, med en utflating av prisene. For etter en periode med unormalt få boliger til salgs, legges det nå ut langt flere og kjøperne er færre.

- I mars ble det lagt ut 20 prosent flere boliger enn det ble solgt, og det har kanskje aldri vært lagt ut flere boliger på denne tiden av året. Det gir kjøperne mer å velge mellom og bidrar til å dempe den sterke prisveksten.

- Det er også færre mennesker på visningene, men de som kommer er virkelig i kjøpsmodus. I Oslo ble boligene i snitt solgt på 11 dager i mars, i praksis betyr det at de blir solgt med en gang, sier Buraas.

Fem grunner til å eie:

  • Du er med i boligmarkedet og kan oppnå verdiøkning
  • «Leien» som betales, dekker renter og avdrag på eget boliglån.
  • Du får mulighet til å løfte boligens verdi ved å oppgradere, pusse opp eller bygge på.
  • Som boligeier kan du leie ut hele eller deler av boligen og redusere boutgiftene.
  • Det er skattemessig gunstig å eie egen bolig.

Fem grunner til å leie:

  • Du slipper å være eksponert for evt. fallende boligpriser.
  • Større forutsigbarhet i forhold til utgifter ettersom du ikke direkte er utsatt for rentesvingninger eller nødvendige utbedringer på boligen.
  • Det er enklere å flytte fra leiet bolig. Det gir økt mobilitet.
  • Lavere flyttekostnader oppnås ettersom man slipper dokumentavgift og meglerhonorar ved flytting mellom leide boliger.
  • Du slipper ansvaret knyttet til vedlikehold, utbedringer osv.