Boligmarkedet:

– Nå er det kjøpers marked

– Det mest overraskende er kanskje hvor raskt tilbudet av boliger har tatt seg opp, sier Renate Sørestrand-Hansen i DNB Eiendom.

SÆRLIG VIKTIG NÅ: Slik markedet er nå mener Sørestrand-Hansen at det er avgjørende for salget å prise boligen riktig Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. nov 2022
Artikkelen er flere år gammel

Gjennom hele oktober har det blitt lagt ut stadig flere boliger, og det er ikke tvil om at vi nå har beveget oss fra selgers til kjøpers marked.

– Boligprisene falt i september og de vil fortsette videre ned i oktober og fram mot jul, sier Sørestrand-Hansen. 

Nedgangen er sterkest i Stor-Oslo og de andre storbyene, mens den foreløpig er noe mer moderat andre steder i landet. 

Du kan ikke nødvendigvis forvente at boligen selges etter første visning, så det gjelder å ha litt is i magen
Renate Sørestrand-Hansen

Kontrasten blir stor for de som skal selge

– Priskorreksjonen i boligmarkedet er en direkte konsekvens av de hyppige rentehevingene, og i tråd med myndighetenes mål om å bremse den kraftige inflasjonen, forklarer DNB Eiendom-lederen. 

Hun sier videre at det er sunt at den sterke prisveksten de to siste årene nå flater ut, men at etter to ekstraordinære år med selgers marked blir kontrasten naturligvis stor for de som skal selge.

For kjøperne er det derimot en stor fordel at de nå har flere boliger å velge mellom, og at de kan ta seg bedre tid til å finne den rette boligen. 

– Ikke overraskende er det innflyttingsklare boliger uten store oppgraderingsbehov som er mest populære, mens mer «ukurante» boliger er mer tungsolgte, sier Sørestrand-Hansen. 

Riktig pris er avgjørende for interessen

Sørestrand-Hansen understreker at det fortsatt omsettes bra med boliger og at boligene fortsatt selges forholdsvis raskt. Likevel legger hun ikke skjul på at det er færre på visning og at budene ikke sitter like løst som før sommeren.

– I Oslo ble rundt halvparten av boligene solgt til prisantydning i oktober, og ifølge våre egne tall fra er salgstiden kun opp to dager fra september. Samtidig tror vi at selgerne må belage seg på at det vil ta lengre tid å få solgt framover.

Slik markedet er nå mener hun det er avgjørende å prise boligen riktig, hvis ikke risikerer du at interessentene uteblir.

– Å lytte til meglernes råd er veldig viktig, både med tanke på prisforventninger og hvordan du bør klargjøre boligen i forkant av fotografering og visning. Du kan ikke nødvendigvis forvente at boligen selges etter første visning, så det gjelder å ha litt is i magen, sier Sørestrand-Hansen.

Å lytte til meglernes råd er veldig viktig
Renate Sørestrand-Hansen

Hva skjer fremover?

Til tross for økende renter og høye levekostnader forventer Sørestrand-Hansen god aktivitet i boligmarkedet også neste år, med et tilnærmet normalt aktivitetsnivåslik det var før pandemien.

– Når det gjelder prognoser for boligprisene i 2023 lener jeg meg på våre eksperter i DNB Markets som forventer en periode med svakt fall i boligprisene i første halvår, før de begynner å stige igjen i andre halvår. Hvis du finner drømmeboligen er det med andre ord ingen grunn til å vente så lenge du kjøper med et langsiktig perspektiv, altså fra 3-5 år.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Bestill en verdivudering her