Oslobolig ønsker å tilby en alternativ vei inn i boligmarkedet for personer som ikke kommer inn på det ordinære markedet.
Mandag 20. desember ble det nye boligselskapet Oslobolig etablert av Oslo Kommune, OBOS, NREP og Bane Nor Eiendom.
Oslo har de høyeste boligprisene i landet, og med utlånsforskriften er det utfordrende for mange å nå kravet om tilstrekkelig egenkapital (15 prosent) for å kunne kjøpe bolig i Oslo.
Nesten halvparten av alle førstegangskjøpere i Oslo får hjelp av foreldre, eller kjøper bolig sammen med andre. Det har derfor vært en politisk bekymring for en økende ulikhet mellom dem som eier og dem som ikke eier bolig.
Som eksempel viser sykepleierindeksen hvor stor andel av de omsatte boligene en enslig sykepleier får finansering til å kjøpe. I Oslo har sykepleierindeksen endret seg fra 17 prosent i 2015 til 1,3 prosent i 2021.
Den første modellen selskapet lanserer er Deleie. Dette er et konsept OBOS allerede har lansert i markedet, og det går ut på at kunden kjøper minimum 50 prosent av boligen, mens Oslobolig eier resten. Modellen er i tråd med utlånsforskriften.
DNB har i mange år hjulpet unge kunder med å realisere boligdrømmen. Banken bruker også fleksibilitetskvoten på unge, familier i etableringsfasen og kunder i krevende livssituasjoner som eksempelvis sykdom og samlivsbrudd. Derfor er det naturlig at DNB blir med som samarbeidspartner i Oslobolig og bidrar med lånefinansiering til kunder som trenger det.
- I DNB vil et lån til Oslobolig fungere på samme måte som et vanlig lån, men det vil være betydelig enklere å få finansieringsbevis. Deleie vil føre til lavere krav til egenkapital og lavere gjeldsgrad ved kjøp, men kunden må fremdeles vise til betjeningsevne for leiekostnader som vil være noe høyere, sier konserndirektør for personmarkedet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten.