Slik kan flere komme seg inn på boligmarkedet

Flere unge vurderer å kjøpe leilighet med et ekstra rom. Det kan bidra til at de kommer seg inn på markedet uten foreldrehjelp.

BOLIGDRØMMEN: –Bruk banken som en hjelpende hånd på veien dit. Vi strekker oss langt for at du skal få boliglån, sier finansrådgiver Madelen Dørmænen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 06. sep 2023
Artikkelen er flere år gammel

Finansrådgiver Madelen Dørmænen og kollegene i DNB på Karl Johans gate i Oslo har ofte samtaler med kunder som trenger råd til hvordan de skal komme seg inn på boligmarkedet. Å kjøpe leilighet med et rom til utleie kan være løsningen for noen.

Avtal samtale med en rådgiver her

– Banken gir ikke mer enn fem ganger inntekt i lån, og med utleie kan du øke inntekten din med opptil 7.500 kroner i måneden, opplyser Dørmænen.

Hun vet om flere kunder som nå vurderer om de heller skal gå for en treroms enn en toroms, slik at de kan leie ut et rom.

Nytt boligtilbud fra DNB

Dette er et relativt nytt tilbud fra DNB til unge som er villige å leie ut et rom.

– Mange har venner eller bekjente som trenger et sted og bo, og da kan dette være en god løsning. En treroms har også lavere kvadratmeterpris, og du kan bo der lenger, poengterer finansrådgiveren.

Slik kan du øke betalingsevnen din ved å leie ut et rom:

  • DNB tilbyr boligkjøpere mellom 18 og 33 år å øke inntekten og dermed også lånemulighetene, ved å kjøpe en leilighet med et ekstra soverom, som boligkjøperen så leier ut. DNB beregner da en ekstra inntekt ut fra forventet leieinntekt fra rommet, men maksimalt 7.500 kr i måneden.
  • Får du leid ut rommet for denne prisen hver måned hele året kunne dette gitt 450.000 kroner mer i lån – hvis banken kunne beregne dette kun ut fra leieinntekt og gjeldsgrad. Det kan den imidlertid ikke, for mye kan skje. Blant annet kan leieinntektene utebli noen måneder, og den typen risiko må banken ta høyde for.
  • Utleie av et rom vil bidra til at du får låne en god del mer, men altså ikke fullt så mye som 450.000 kroner.

Bruk banken

Dørmænen oppfordrer flere til å ta kontakt med banken for å få rådgivning.

Avtal samtale med en rådgiver her

– Jeg merker at mange unge ekskluderer seg selv og ser på banken som en streng dørvakt til boligmarkedet. Bruk heller banken som en hjelpende hånd på veien mot boligdrømmen. Vi strekker oss langt for at du skal få boliglån, sier hun.