Koronakrisen:
Myndighetene forbyr opphold på hytter utenfor egen kommune. Men helt nødvendig vedlikehold for du lov til å gjennomføre.
I forbindelse med innføring og nå forlengelse av hytteforbudet er det mange som lurer på hvordan de skal forhindre de typiske «hytteskadene».
- Mange av våre kunder har kontaktet oss om dette, noe som er fult forståelig. Uansett hvilket forsikringsselskap du har, har du et ansvar for å holde hytta ved like for å unngå skader. Vi forstår at mange lurer på hvordan de skal opprettholde denne forpliktelsen i disse dager, sier Lars Marthinsen, som er produktsjef for eiendomsprodukter i DNBs forsikringsselskap.
I forskriftene om forbud mot å opphold på fritidseiendommer er det åpnet for at man kan gjøre nødvendige skadeforebyggende tiltak, for å avverge store materielle skader.
- Flere steder er det fortsatt mye snø i fjellet. Mange hytter står i fare for å få unødvendige skader ved at det ligger store mengder snø på takene. Vi mener at snømåking av hyttetak er strengt nødvendig for å unngå skader, og oppfordrer hytteeiere til å ta en dagstur til hytta og måke av snø dersom de vet det er nødvendig, sier skadeforebygger Therese Nielsen.
Skadeforebyggere minner hytteeierne på at de ikke må falle for fristelsen til å bli lenger på hytta enn nødvendig.
- Vi skjønner at folk kan synes det er mye å kjøre ens ærend kun for å måke hyttetaket. Men, se på det som et fint avbrekk i vår nye hverdag, sier Nielsen, som oppfordrer hyttefolket til å følge loven og myndighetenes oppfordringer.
Folk som er i karantene og isolasjon grunnet smitte bør unngå å gjøre denne jobben. De bør spørre et familiemedlem eller en venn om hjelp.
- Er du i karantene eller isolasjon bør du ikke utsette deg for ekstra risiko ved snømåking, og i verste fall risikere behov for legevakt, sier Nielsen og oppfordrer samtidig de som drar om å kjøre direkte til hytta, hvis det ikke er for langt.
- Og må du innom en bensinstasjon eller butikk på veien må du huske på smittevernet, sier Nielsen.