Elke Vindenes (25) er én av flere unge som kjemper om å komme seg inn på det beintøffe boligmarkedet i Oslo.
Andelen boligeiere krymper, mens andelen leietakere øker. Nå leier nesten én million nordmenn bolig, melder SSB i en fersk rapport.
I Norge er de fleste leieboere unge i 20-årene. En av dem er Elke Vindenes fra Bergen, som i dag leier rom i et kollektiv i hovedstaden.
- Det har vært nødvendig for å kunne spare mer, forteller hun.
I over et år har Elke ønsket å kjøpe sin egen bolig, men kampen om kvadratmeterne i Oslo er knallhard. Etter å ha gjort en rekke tiltak for å posisjonere seg godt som boligkjøper, ser situasjonen fortsatt håpløs ut.
Jeg konkurrerer mot bolighaier og samboerpar
- Jeg sa opp hybelen min og flyttet til et billig kollektiv og har i tillegg tatt et skikkelig skippertak på oppsparing av egenkapital. Jeg har også jobbet hardt for å fortjene lønnen jeg har i dag, som hjelper på finansieringsbeviset, forteller Vindenes.
Men selv med et godt finansielt utgangspunkt, ser leietakeren fortsatt mørkt på situasjonen.
- Boligmarkedet i Oslo er demotiverende – spesielt for unge som kjøper alene. Vi konkurrerer mot bolighaier og samboerpar. Jeg skulle ønske markedet var mer inkluderende for unge, selvstendige kjøpere som meg, sier Vindenes.
På ett år har boligprisene i Norge vokst med 12.5 %. I Oslo er prisveksten oppe i 15.6 %.
- Det merkes! Jeg plasserer meg strategisk og ser derfor på små leiligheter rundt 2.8 millioner. Men til og med disse ryker til 600.000 kroner over prisantydning. Det er helt tullete, sier Vindenes.
Hadde bergenseren utforsket boligmarkedet i andre byer, kunne hun gått rett fra hybel til leilighet. I boligmarkedet i Oslo har tvunget henne tilbake i kollektiv for å gjøre gode økonomiske valg.
Det var etter noen måneder på hybel midt i sentrum at Vindenes bestemte seg for å bo i Oslo på lang sikt. På den tiden betalte hun 12.000 kroner i husleie hver måned.
- Jeg klarte fint å betale 12.000 kroner i leie. Likevel har ikke det vært bevis nok på at jeg kan betjene et lån, sier en oppgitt Vindenes.
Enkelte velger å studere mindre for å kunne låne mer
Hun setter deretter spørsmålstegn rundt kravene som stilles unge boligkjøpere.
- Jeg skulle ønske det var mer fleksibilitet i betjeningsevne, egenkapital og studiegjeld. Spesielt studiegjelden som påvirker hvor mye vi kan låne, sier Vindenes.
Bergenseren mener lånesummen er grunn alene til at folk ikke velger å studere mer og selvrealiserte seg.
- Det finnes jo også fordeler for unge boligkjøpere, som gode renter. Men det hjelper ekstremt lite når vi ikke engang får kjøpt, sier Vindenes.
For å komme deg inn på markedet i Oslo: Har du sett på mulighetene for å prioritere bort enkelte krav ved boligen, eller å kjøpe utenfor sentrum?
- Tro meg, skal en kjøpe alene i Oslo sentrum er man nødt til å senke kravene sine. Det jeg er mest redd for, derimot, er å gjøre en dårlig investering, sier Vindenes.
Etter flere måneder på boligjakt har hun blitt god til å undersøke takstrapporten og viktige detaljer før hun henger seg på en budrunde.
- Men å kjøpe utenfor byen synes jeg går litt mot min hensikt. Jeg vil jo bo og leve i Oslo, og ha muligheten til å være spontan og sosial, sier Vindenes.
Hva med å kjøpe sammen med en venn?
- Det er jo en bedre investering å kjøpe sammen, enn å fortsette å leie. Men friheten, selvstendigheten og erfaringen vil ikke være den samme, sier Vindenes bestemt.
Den unge leietakeren er bestemt på å klare det alene, men har erfart at det er vanskelig å være én i et boligmarked laget for to.
- Selv om situasjonen er demotiverende akkurat nå, nekter jeg å gi meg – om jeg så må kjempe mot investorer, utleiehaier eller samboerpar, sier Vindenes.