Gir du boligen din litt ekstra kjærlighet og vedlikehold i høst, kan du sikre deg mot ubehagelige overraskelser når vinteren kommer.
– Som huseier er du ansvarlig for å vedlikeholde huset ditt, opplyser Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i forsikringsselskapet vårt, Fremtind. Dette står det opplyst om i forsikringspapirene dine.
Det er viktig å være klar over at forsikringen din skal dekke det som skjer plutselig og tilfeldig. Det betyr at du ikke vil få dekket skader som skjer over tid. Et eksempel på skader som ikke dekkes er hvis taket ditt sakte, men sikkert blir ødelagt fordi du ikke har vedlikeholdt det.
Thereses tips for vedlikehold i høst
Det er ikke bare utendørs det er lurt å gi boligen litt ekstra oppmerksomhet. Vedlikehold bør også gjøres inne for å sikre et godt inneklima og unngå større skader.
Skadeforebygger Therese gir deg sine beste tips for vedlikehold både ute og inne i høst.
Vedlikehold inne:
- Rens ulike filter i hjemmet. I ethvert hjem finnes det mange filter, og disse glemmes ofte å renses. Filter i vaskemaskin, kjøkkenvifte, vifteovner og varmepumpe bør alle renses månedlig, ikke bare på høsten. Dette for å unngå at filteret tetter seg og fører til brann.
- Rens sluk og vannlåser. Hår, fett og såperester samler seg i sluk og avløpssystem etter at du har dusjet, og over tid kan det tette avløpet og i verste fall forsteine. Det gjør at mye vann kan bli liggende i dusjen, som igjen kan føre til vannskader. I tillegg til vannskader kan det også dannes en ubehagelig lukt i et sluk som er i ferd med å tette seg.
- Unngå trekk fra vinduer. Har du utette vinduer og dører, vil varmen sige ut og kulden trekke inn. Over tid vil det kunne føre til kondens og fuktskader, og i verste fall kan sopp og råte sette seg i treverk eller muren rundt vinduet eller døren. Sett opp nye tetningslister rundt vinduer og dører som trekker. Hvis muggen har satt seg, bør du skift ut delene som er skadet.
Vedlikehold ute:
- Rens takrenner og nedløp. Fjern alt av løv, barnåler og gjørme som har samlet seg opp i takrennene, slik at det ikke legger seg som en propp og tetter igjen nedløpsrøret. Vannet som ikke renner ned, fryser når vinteren kommer og slår fort sprekker i røret. Vann som renner fra en ødelagt takrenne, kan trenge inn i husveggen og forårsake vannskader som kan koste deg dyrt. Sjekk også at alle fester og skjøter er tette og at vannet ledes bort fra huset.
- Rak løv. Når trær feller blader om høsten, legger de seg som et lag over plenen, som ikke er bra. Det er heller ikke bra å ha store hauger med løv liggende i hagen, da dette fort tiltrekker seg skadedyr. Trikset er å rake løvet og putte det i søppelposer som leveres på gjenvinningsstasjonen.
- Sikre boligen mot skadedyr. Mus, rotter og andre skadedyr kan trenge inn i hjemmet og gjøre store skader. Sjekk og tett sprekker og hull i overganger mellom husveggen og lufteluker, ventiler, sluk og kjellervinduer. Rydd vekk kompost, fôr, frukt og søppel slik at dyrene ikke tiltrekkes av dette, og sørg for at avfallsdunken er tett og med lokket på.
- Steng og tøm utekranen for vann. Slik unngår du at frosten sprenger rørene og forårsaker lekkasjer inn i huset. Ta også inn hageslanger.
- Sjekk fasade og vegger. Dårlig vedlikehold, fukt og frost, kan føre til at fasaden sprekker opp. Se etter om det har oppstått sprekker, løsnet murbiter, skallet av maling eller at malingen har begynt å boble, og fiks dette før vinterkulden setter inn.