DNB Markets om aksjemarkedet 21. januar:
I jack-up-markedet vil oljeselskapet i Abu Dhabi, ADNOC, kunne sørge for nyhetsstrømmen i tiden fremover.
Dette er en morgenrapport (*) fra DNB Markets, skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:
Selskapet meldes nok en gang å være i gang med å sikre inntil 16 rigg-enheter for oppstart i 2020 og 2021. Hvordan de velger å gjøre dette er fortsatt åpent, tradisjonell charter, JV og/eller kjøp, og utenom riggselskapene har i tillegg også enkelte av verftene tilgjengelige enheter de antakelig gjerne vil ha plassert et annet sted.
Basert på ventende kravspesifikasjoner ser imidlertid Borr Drilling ut til å være godt posisjonert for noen av disse kontraktene, fulgt av blant annet COSL, Shelf Drilling, Northern Offshore og Oro Negro.
Det betyr at samtidig som konkurransen om avtalen vil være betydelig så vil også alle aktørene kunne nyte godt av at en eventuell bekreftelse av 16 enheter vil kunne løfte den samlede kapasitetsutnyttelsen innen sektoren godt over 90 %.
Bekymring for virusutbruddet i Kina de siste dagene og frykt for at vi kan stå foran en gjentakelse av SARS i 2003, har dempet risikoviljen i de asiatiske markedene i dag.
Viljen til å ta mer risiko øker heller ikke av at IMF har trimmet sine vekstutsikter noe for inneværende år og av at Yenkursen styrker seg etter dagens rentemøte i BOJ.
I Japan ligger Nikkei kort før stengetid ned 0.9%, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig er ned inntil 2.7%.
Det amerikanske markedet var stengt i går, men vi ser at renten på tiårige statsobligasjoner i morgentimene i dag har kommet ned 2 basispunkter og i øyeblikket ligger på 1.80%. Futures på S&P500 indeksen handles i øyeblikket ned 0.3% i forhold til der de lå ved stengetid i Oslo i går, og er tilsvarende ned 0.4% i forhold til der de lå da det amerikanske markedet stengte på fredag.
Vi vil dermed i dag få fokus på risikoen for at virussykdommen vil kunne eskalere. Ved SARS-utbruddet i 2003 så vi at MSCI-verdensindeksen i en startfase på rundt to måneder, fram til midten av mars, var ned drøyt 14%. Innen utgangen av året ble imidlertid reaksjonen mer enn hentet opp igjen, og den samme indeksen stengte med en oppgang for hele 2003 på like over 30%.
Akkurat som den gang er det selvfølgelig en hel rekke andre faktorer som også vil kunne påvirke markedet utover året. Ikke minst vil oppmerksomheten i første omgang rettes mot selskapene oppdateringer av tallene for Q4 2019 og utsiktene for 2020.
I løpet av dagen i dag får vi oppdaterte tall for ledigheten i UK og for forventningene i eurosonen.
Oljeserviceselskapet Halliburton kommer med kvartalstall, mens det norske markedet fortsatt er åpent, mens IBM og Netflix legger fram kvartalsrapportene etter at det amerikanske markedet er stengt i kveld. I Europa har UBS i morgentimene i dag allerede lagt fram tall. Her ser det i første omgang ut til at banken leverer bedre resultater enn ventet, men at de samtidig justerer ned målene knyttet til utviklingen fremover.
I oljemarkedet ser det ut til aktørene begynner å betrakte eksportproblemene fra Libya og Irak som kortvarige, og dermed legger til grunn at volumene relativt raskt vil være tilgjengelige igjen. Samtidig påvirker også de dempede vekstutsiktene fra IMF etterspørselsforventningene.
WTI-prisen ligger i morgentimene på USD 58.15 pr. fat, mens Brent samtidig ligger på USD 64.56 pr. fat. For førstnevnte er det en nedgang på USD 0.57 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går, mens det for Brent er en nedgang på USD 0.78 pr. fat i forhold til i går ettermiddag.
(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen.