DNB Markets morgenrapport 25. april:

Aksjemarkedene svingte i går mellom gevinster og tap

Blandet bilde for markedene i går.

NYSE: Blandet bilde for markedene i går, her fra New York Stock Exchange. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 25. apr 2023
Artikkelen er flere år gammel

I USA svingte aksjemarkedene i går mellom gevinster og tap. S&P 500 endte til slutt opp med 0,1 prosent, mens Nasdaq falt med 0,3 prosent. I Europa endte flere av de store børsene litt ned. I Asia i dag er bildet blandet, med en liten oppgang for japanske Nikkei 225, mens kinesiske børser er mer tydelig ned. I USA vil markedene denne uken bli preget av resultatfremleggelser. Som en liten anekdote kan vi merke oss at Credit Suisse i går presenterte sitt beste kvartalsresultat noensinne ifølge WSJ.com. Få banker har i det hele tatt presentert bedre kvartalsresultat. Den viktigste årsaken er nedskrivingen av AT1-kapital. Justert for engangseffekter gikk banken på et tap på halvannen milliard dollar.

Tiårs amerikanske statsrenter falt med 8 basispunkter fra i går morges til i dag tidlig til om lag 3,48 prosent. Toårsrenten falt med om lag 10 punkter til 4,08 prosent. Denne delen av kurven er fortsatt fallende. Gjennom april har imidlertid renten på 1-måneds statssertifikater falt markert, fra rundt nær 4,65 prosent tidlig i april til 3,30 prosent i dag tidlig. 3-månederssertifikatene handles til en rente rundt 4,94 prosent. Bakgrunnen for den lave 1-månedersrenten er at statsgjelden stanger i gjeldstaket og at finansminister Yellen har tatt i bruk ekstraordinære virkemidler for å betale statens regninger. Det er ventet at Kongressen vil heve gjeldstaket, men det er en risiko for at partikonflikter skaper trøbbel rundt dette.

EURNOK handles i dag tidlig rundt 11,64, og er dermed lite endret fra i går morges, selv om det var litt svingninger det siste døgnet. Euroen har derimot styrket seg med rundt 0,7 prosent på bekostning av dollaren det siste døgnet, og kronen har fulgt euroen.

Gårsdagens IFO-indeks for april var fortsatt svak. Selv om indeksen viste en liten oppgang fra mars, holdt den seg i et område som peker mot nedgang i den tyske økonomien. Indeksen kontrasterer PMI-indeksen som pekte mot en sterk start på andre kvartal. Hovedindeksen endte på 93,6 som var et par tideler høyere enn konsensusanslaget. Det var i første rekke forventningene til utviklingen fremover som trakk indeksen opp, mens nåsituasjonen svekket seg ytterligere. Mens PMI-indeksene viste svak utvikling for industrien, men klar bedring for tjenesteyting, tyder IFO på det motsatte. IFO-instituttets sjeføkonom viste til at den tyske økonomien har mistet momentum og er langt unna et oppsving. Et lyspunkt var at bankuroen ikke hadde hatt innvirkning på selskapenes vurderinger. Her bekreftet IFO andre undersøkelser som tyder på at eurolandenes økonomi ikke ble påvirket av uroen.

I går kom arbeidsgiverforeningen Spekter til enighet med LO stat, YS og Unio om det sentrale oppgjøret for typisk statseide bedrifter. Oppgjøret innebærer kronetillegg med lavlønnsprofil om lag som i LO/NHO-oppgjøret. Spekter skal nå forhandle videre med fagforeningene i LO, YS og Unio lokalt i de enkelte medlemsvirksomhetene, bortsett fra i sykehusene som har et litt annet forhandlingsløp. På torsdag starter lønnsoppgjørene i stat og kommuner. Fristen for forhandlinger er 1. mai. I LO/NHO-området ble partene som kjent enige om en ramme på 5,2 prosent. Etter vår oppfatning innebærer denne rammen at de lokale tilleggene i industrien vil bli lavere i år enn i fjor. Vi tror lønnsveksten i 2023 vil bli 5,5 prosent, som altså er noe høyere enn den anslåtte rammen. Det kan se som om markedene også heller den veien. Markedet priser nå i alle fall inn tre renteøkninger fra Norges Bank.  

I dag er det først og fremst amerikanske nøkkeltall som står på makrokalenderen. Konsensus anslår at bruktboligprisene, både fra FHFA og S&P CoreLogic, falt i februar. De amerikanske boligprisene steg fram til sommeren i fjor, men har siden avtatt litt. Når det gjelder omsetningen av nye boliger ventes det at oppgangen i februar ble reversert i mars. Nyboligsalget falt markert gjennom fjoråret, men har i år hentet inn mer enn halvparten av nedgangen. Oppgangen i de lange rentene i fjor bidro til å stanse oppgangen i boligmarkedet, men har ikke ført til noe større tilbakeslag. Husholdningenes forventninger til fremtiden ble svekket gjennom fjoråret, men utviklingen har vært mer sideveis i år. Konsensus ser ut til å forvente en fortsatt sideveis bevegelse.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Det amerikanske aksjemarkedet hadde i går en avventende start på en uke som vil bringe flere tunge nyheter fra selskaps- og makrosiden. Etter en svak start bidro i tillegg både høyere oljepris og lavere renter til å løfte indeksene tilbake til utgangspunktet. S&P500 fortsatte opp moderate 0.2 %, Dow var ved stengetid opp 0.1 % og Nasdaq sluttet ned 0.3 %. VIX-indeksen var opp med 0.7 % til 16.9 punkter, mens volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt tilbake på 76-84% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet ligger den amerikanske tiåringen i morgentimene på 3.48 %, hvilket er ned 6 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går. Futureskontraktene på S&P500 peker imidlertid mot en åpning ned 0.3 % for det amerikanske aksjemarkedet i ettermiddag.

Investorene i de asiatiske markedene ser så langt i dag bare delvis ut til å holde fast ved den litt avventende tilnærmingen reflektert i gårsdagens markeder. I Japan er Nikkei-indeksen så langt i dag opp med 0.2 %. De øvrige markedene trekker imidlertid mer ned og i Kina er de viktigste indeksene ned inntil 1.9 %. Investorene ser her ikke ut til å kunne riste av seg bekymringene for mulige konsekvenser av et dårligere forhold mellom USA og Kina. Med nøkkeltall fra Europa begrenset til de svenske PPI-tallene for mars ser oppmerksomheten i dag i all hovedsak ut til å bli rettet mot selskapsrapporteringene. Noe mer innspill blir det imidlertid fra makrosiden i USA med blant flere oppdateringer av utviklingen i boligmarkedet og ikke minst en forbrukertillitsmåling for april. Alphabet, Microsoft og Visa er blant selskapene som legger fram kvartalstall etter stengetid i USA i kveld, mens rapportene fra blant andre GM, GE, Halliburton og McDonalds kommer allerede før det norske markedet stenger i ettermiddag.

I det som så ut til å være et uinspirert oljemarked har oppmerksomheten det siste døgnet flyttet seg mer over på en usikker tilbudsside fra blant annet Irak og dette har skjøvet Brent-prisen videre opp igjen med USD 0.14 pr. fat siden stengetid i det norske markedet i går. Mens Brent-prisen før åpning i dag dermed har kommet tilbake på USD 82.52 pr. fat er WTI i samme tidsrom opp USD 0.17 pr. fat til USD pr. fat.  

I forbindelse med at Medistim i morgentimene legger fram Q1-rapporten er det viktig å ha med seg at aksjen i dag også handles ekskludert et utbytte på NOK 4.50 pr. aksje. Når det gjelder Q1-tallene venter vi en omsetning på NOK 128 mill. og en EBIT på NOK 36 mill. Et spørsmål i forbindelse med dagens gjennomgang blir i hvor stor grad det rekordhøye salget på NOK 142 mill. i Q4 i fjor var drevet av henholdsvis normale sesongmessige effekter eller av at kundene bygget opp noe varelager før annonserte prisøkninger inn i 2023. For hele 2024 venter vi før dagens rapport en omsetningsvekst på nesten 11 % og et løft i EBIT på like under 15 %. Kursen stengte i går på NOK 286 pr. aksje og verdsettelsen er så langt i år opp nesten 24 %. Før eventuelle justeringer på grunnlag av dagens rapport har vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 290 pr. aksje. 

Autostore presenterer Q1-rapporten torsdag denne uken og med estimater som tilsier en omsetning på USD 153 mill. samt en EBITDA på USD 71 mill. ligger vi her henholdsvis like under og like over konsensusforventningene i markedet. Utfordringen blir etter vårt syn imidlertid ordreinngangen. Vi venter at selskapet i kvartalet hadde en ordreinngang på USD 123 mill., mens konsensusforventningene for perioden ligger på USD 147 mill. En tilstrekkelig stor del av nødvendig ordrereserve for 2023 bør allerede være sikret og vi venter at visibiliteten fremover innebærer at ledelsen vil opprettholde tidligere guiding for inneværende år. En svakere ordreinngang enn markedet forventer vil imidlertid kunne tynge konsensusforventningene for 2024. Vårt EBITDA-estimat for 2024 ligger før rapporten rundt 10 % lavere enn konsensus og vi har en salgsanbefaling på Autostore med et kursmål på NOK 18 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 21.87 pr. aksje.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.