Morgenrapport:
I USA ble S&P500 løftet av gode resultater i varehandelen, mens andre amerikanske nøkkeltall fortsetter å skuffe.
Aksjemarkedene fortsatte med en forsiktig oppgang i går. I USA steg S&P500 med 0,2 prosent, løftet av gode resultater i varehandel. I Europa steg også Stoxx600 med 0,2 prosent, mens tyske Dax var opp 0,7 prosent. Oslo børs ble vinneren med en oppgang på 1,3 prosent, til tross for at oljeprisen falt litt til 93,1 dollar fatet.
I Asia har det også vært oppgang i dag. Lange renter trakk også litt opp i gårsdagens handel. Den amerikanske tiåringen løftet seg 3bp (basispunkter, 1/100 prosentpoeng, jour.anm.). til 2,82 prosent, mens de europeiske viste en mer markert økning. Italiensk tiårsrente var opp hele 16bp. til 3,13 prosent.
Amerikanske nøkkeltall fortsetter å skuffe. I går viste tall at boligbyggingen falt med nesten 10 prosent i juli. Det var ventet en nedgang på kun 2 prosent, så størrelsen på fallet var overraskende stort. Selv om junitallet ble revidert opp, og byggetillatelsene avtok litt mindre enn ventet, er det ingen tvil om at den kraftige renteoppgangen i år har forårsaket et kraftig omslag i boligmarkedet. Så langt i år har byggingen falt med 18 prosent.
Men, ikke alle nøkkeltall skuffer. Industriproduksjon viste oppgang på 0,7 prosent i juli. Det var klart bedre enn ventet og juni-tallet ble dessuten revidert litt opp. Selv om innkjøpssjefindeksene for industrien har vist svakhetstegn i det siste, har altså ikke den faktiske produksjonen begynt å svekke seg ennå.
Det var bilproduksjonen som trakk opp i juli, med en vekst på 6,7 prosent. Bilprodusentene har lenge slitt med mangel på komponenter, men det ser nå ut til at dette kan ha løsnet litt. Økt produksjon tilsier mer salg av biler fremover.
Så langt i tredje kvartal ligger det an til oppgang i amerikansk BNP. Atlanta Fed sitt estimat viser etter gårsdagens tall en oppgang på 1,8 prosent (annualisert) i tredje kvartal. Boliginvesteringene trekker ned, men både privat forbruk og andre investeringer ser ut til å vokse.
I dag kommer Feds møtereferat og detaljomsetningen for juli. Referatet vil antakelig vise at det er stor enighet i rentekomitéen (FOMC) om at renten skal videre opp, men at det kan bli mindre størrelse på hevingene fremover enn det vi så i sommer. Detaljomsetningen er ventet å vise en tilnærmet flat utvikling i juli, etter solid oppgang i juni. Det er imidlertid ventet en god oppgang på 0,6 prosent i «retail control group», som er viktig input til privat forbruk i BNP-beregningene.
Den tyske ZEW-indeksen svekket seg mindre enn ventet i august. Forventningene et halvt år frem avtok kun et par poeng, etter et kraftig fall måneden før. Det var ventet et noe større fall. Litt rart at ikke den kraftige oppgangen i gassprisene i sommer har gitt større utslag. Det er svar fra 300 finansanalytikere som danner grunnlaget for indeksen. Vurderingen av nåsituasjonen svekket seg også kun moderat i august.
Det britiske arbeidsmarkedet begynner å vise noen svakhetstegn. I juni viste sysselsettingen et fall på 280 000, mens antall ledige stillinger avtok noe til 1,274 millioner i juli. Arbeidsledigheten forble likevel uendret på 3,8 prosent (tre-måneders snitt), siden nedgang i sysselsettingen ble motsvart av økt arbeidstilbud. Lønnsveksten avtok fra 6,4 prosent i mai til 5,1 prosent i juni, med det skyldes nedgang i bonusutbetalinger. Eksklusive bonus tiltok lønnsveksten fra 4,4 til 4,7 prosent.
Samlet sett fremstår arbeidsmarkedet fortsatt såpass sterkt at Bank of England vil fortsette å heve renten, kanskje med nye 50bp. i september. Det vil også avhenge av utviklingen i inflasjonen. I dag kommer inflasjonstallene for juli og det ventes en oppgang til 9,8 prosent, og som kjent venter sentralbanken at den vil stige videre til 13 prosent i fjerde kvartal.
I dag tidlig hevet sentralbanken på New Zealand sin styringsrente fra 2,5 til 3,0 prosent. Det var helt i tråd med forventningene på forhånd. Bakteppet var en oppgang i inflasjonen til 7,3 prosent i andre kvartal, det høyeste på 32 år. Markedet priser inn en høy sannsynlighet for nok en heving på 0,5 prosentpoeng i oktober og en videre oppgang i renten til 4 prosent i begynnelsen av 2023. I morgen er det Norges Bank sin tur til å heve renten, antakelig også med 0,5 prosentpoeng.
DETALJHANDEL OG FLASKEHALSER, Q2-TALL OG OLJEFALL – 2020 & GN
Resultatrapporteringen fra Walmart og Home Depot sendte begge opp med 4-5% i går og bidro dermed til å løfte stemningen i det amerikanske aksjemarkedet i forkant av dagens detaljhandelstall. Lavere aktivitet i boligmarkedet enn ventet og fallet i oljeprisen trakk i motsatt retning. S&P500 fortsatte opp 0.2%, mens Dow og Nasdaq ved stengetid var henholdsvis opp 0.7% og ned 0.2%. Volumet aksjer omsatt på de samme tre hovedindeksene holdt seg på moderate 71-88% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var i går ned med 1.3% til 19.7 punkter og renten på den amerikanske tiåringen har i morgentimene i dag kommet ned på 2.82%. Avkastningskravet ligger dermed 4 basispunkter under nivået ved stengetid i det norske markedet i går. I futuresmarkedet indikeres i øyeblikket en marginal åpning opp når det amerikanske markedet åpner i ettermiddag.
Både europeiske tall for BNP-veksten i Q2, de amerikanske detaljhandelstallene for juli og ikke minste fremleggelsen av referatet fra det siste rentemøtet i Fed vil kunne påvirke markedene utover dagen i dag. Før vi kommer så langt ser vi imidlertid at indeksene i Asia beveger seg oppover i morgentimene. I Japan bidrar en svakere Yen, på tross av tall som viser et større underskudd på handelsbalansen og en mer dempet vekst i ordreinngangen enn ventet, til at Nikkei-indeksen kort før stengetid er opp 1%. I Kina ser samtidig bekymringer for eiendomsmarkedet og lokale nedstengninger ut til å ha veket plass for forventninger om nye stimuleringstiltak. De viktigste indeksene er i øyeblikket opp inntil 0.8%. I tillegg at detaljhandelssektoren vil få ytterligere oppmerksomhet i dag rapporterer Cisco kvartalstall etter stengetid i USA i kveld. Her vil kommentarene relatert til blant annet komponentmangler og logistikkutfordringer sammen med selskapets vurderinger av egne markedsutsiktene for resten av dette og neste år også kunne gi utslag for andre aktører innen teknologisektoren.
I et oljemarked tynget av bekymringer for tilbuds-/etterspørselsbalansen bidro gårsdagens foreløpige amerikanske lagertall lite til å lette presset på prisene. Råoljebeholdningene ble indikert å være ned 0.4 mill for forrige uke, mens det i utgangspunktet var ventet en reduksjon på 0.3 mill fat. WTI-prisen falt i USA i går med USD 3.31 pr fat til USD 86.06 pr fat. Prisen har før åpning i dag kommet noe opp igjen på USD 87.29 pr fat, mens Brent i morgentimene ligger på USD 93 pr fat. Det innebærer at Brent er ned USD 2.10 pr fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.
2020 Bulkers gir investorene hver måned en oppdatering på oppnådde rater for selskapets tørrbulkfartøy og betaler i tillegg også ut et månedlig utbytte. Dagens Q2-rapport burde dermed ikke gi investorene de helt store overraskelsene. Vi venter en omsetning for kvartalet på USD 22.6 mill samt en justert EBITDA på USD 17 mill, og ligger med det noe under konsensus. Videre venter vi en EPS for Q2 på USD 0.54. Selskapet har for Q2 allerede betalt ut totalt USD 0.52 pr aksje i utbytte. Kursen stengte i går på NOK 108.80 pr aksje og basert på 1.0x estimert NAV av flåten ett år frem i tid har vi før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 168 pr aksje. Vi venter at selskapet gjennom resten av 2022 vil kunne utbetale et samlet utbytte på USD 2.20 pr aksje, og at de for 2023 og 2024 vil utbetale samlede utbytter på henholdsvis USD 2.63 pr aksje og USD 2.49 pr aksje.
GN Group rapporterer Q2-tall i morgen og etter at to aktører innen hørselsteknologi, Demant og Sonova, i går henholdsvis la frem en skuffende kvartalsrapport og nedjusterte guidingen for året fulgte aksjen ned med 7% til DKK 237 pr aksje. Markedet ser allerede ut til å ha tatt høyde for nedjusterte utsikter også fra GN Group i forbindelse med morgendagens oppdatering, men vi venter imidlertid at selskapet i denne omgang vil gjenta de tidligere forventningene. For GN Hearing innebærer produktlanseringer i Q3 etter vårt syn at det vil være for tidlig å konkludere for hele året allerede nå, og for GN Audio mener vi lettelser i forsyningssituasjonen, den underliggende etterspørselen og ordrereserven vil medføre at selskapet innfrir på den tidligere guidingen. Vi har en kjøpsanbefaling på GN Group med et kursmål på DKK 400 pr aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.