DNB Markets morgenrapport 19. april:
I aksjemarkedene ble forrige uke avsluttet med stort sett grønne tall. S&P 500 steg med 0,4 prosent på fredag.
Dermed har indeksen steget med 1,4 prosent den siste uken og 5,4 prosent hittil i april. De europeiske markedene ligger litt etter. Riktignok steg Stoxx 600 med 0,9 prosent på fredag, men 1,2 prosent sist uke og 3,0 prosent hittil i april. Hovedindeksen på Oslo Børs hadde en svak start på april, men har steget med 2,1 prosent den siste uken etter en oppgang på 1,2 prosent på fredag.
Tiårs statsrente i USA falt med 8 basispunkter i løpet av forrige uke. Så langt i april har rentene falt med 15 basispunkter. Norske tiårs swaprenter har falt tilsvarende. Dermed kan det se ut til at frykten for en inflasjonsdrevet langrenteoppgang har tatt en pause. Rentenedgangen kommer etter en oppgang på 81 basispunkter gjennom første kvartal. I Tyskland har rentene derimot steget videre også den siste uken med en oppgang på 3 basispunkter for tiåringen. Så langt i april har denne renten steget med 7 basispunkter. I rentene generelt ligger det nok innbakt forventninger om økt inflasjon, men det er usikkert om markedene har tatt nok høyde for prisoppgangen som kan komme i kjølvannet av gjenåpningene av økonomiene. I mange land har husholdningene økt sparingene markert ettersom forbruksmulighetene har blitt kraftig innskrenket da økonomiene ble stengt ned. Gjenåpningen i Storbritannia tyder på at det er en del oppdemmet etterspørsel. Når dette får utløp, vil aktiviteten raskt kunne ta seg opp. Da er det også en risiko for at prisene øker, ikke minst for at butikkene skal kunne hente inn litt av kostnadene ved smitteverntiltak og lav aktivitet det siste året.
Det var en tendens til svakere norsk krone målt mot euro de første to ukene i april, men i forrige uke hentet kronen seg inn igjen. EURNOK er i dag tidlig uendret siden fredag morgen og noteres til 10,03. Dollaren har derimot svekket seg mot euro gjennom april, dog med en utflating de siste dagene. I dag tidlig ligger EURUSD på samme nivå som fredag morgen. Dermed har kronen styrket seg mot dollar gjennom april. Ved utgangen av mars ble USDNOK omsatt til en kurs på om lag 8,55 og handles i dag morges rundt 8,39.
Tremåneders Nibor nådde en topp på 0,54 prosent i januar. I februar hadde renten falt til rundt 0,45 prosent. Gjennom mars og april falt renten videre og ble fredag notert til 0,32 prosent, som er den laveste renten siden 19. oktober i fjor. Svingningene i rentene er i all hovedsak knyttet til likviditetssituasjonen i det norske pengemarkedet, og vi er nå på vei inn i en periode med relativt høy strukturell likviditet. Det kan tilsi at de norske pengemarkedsrentene vil holde seg lave en tid fremover.
Ukens kalender byr på få viktige nøkkeltall, men det skal i alle fall avholdes et par rentemøter. I natt har Japan lagt fram tall for import og eksport i mars, som steg med henholdsvis 5,7 og 16.1 prosent fra mars i fjor. Det er gode eksempler på at vi skal være varsomme med å se på vekstratene fra samme måned i fjor, da koronapandemien slut kraftige ut i grunnlaget.
I morgen kommer britene med arbeidsmarkedstall for februar og mars. ECB legger fram sin utlånsundersøkelse og i Norge kommer ukentlige ledighetstall. Siden starten av koronakrisen har NAV publisert ukentlige ledighetstall, med unntak for noen perioder. Tirsdagens tall ser imidlertid ut til å bli de siste offisielle uketallene. Det er synd, ettersom disse uketallene er en av de mest oppdaterte temperaturmålerne på norsk økonomi.
Onsdag skal den canadiske sentralbanken legge fram sin rentebeslutning. Her ligger styringsrenten på 0,25 prosent og det er ikke ventet noen endringer denne gangen. Det er heller ikke ventet noen endringer fra ECB når den annonserer sine pengepolitiske tiltak på torsdag. Innskuddsrenten har blitt hold på -0,50 prosent fra før pandemien og programmet for kjøp av verdipapirer som ble vedtatt da pandemien rammet, ventes å fortsatt ha en ramme på 1850 milliarder euro. Fredag kommer det foreløpige PMI-indekser for en rekke land. I eurosonen er det ventet at PMI-indeksen for tjenester vil stige nesten til 50.
Holdt oppe av ukens innledende kvartalsrapportering, fortsatt drahjelp av veksten i detaljhandelen, positiv utvikling i boligmarkedet og en støttende forbrukertillitsindikator samt et ytterligere mildt press ned på rentene steg det amerikanske aksjemarkedet fredag. Dow endte uken opp 0.5 %, S&P500 sluttet opp 0.4 % og Nasdaq stengte opp 0.1 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 74-100% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet ligger avkastningen på den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag på 1.57 %, uendret i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet før helgen. VIX-indeksen var fredag ned med 1.9 % til 16.3 punkter, hvilket indikerer at risikoviljen nå skal være tilbake på det høyeste nivået siden midten av februar 2020.
De asiatiske markedene ser i varierende grad ut til å få en positiv start på uken. I Japan ligger Nikkei-indeksen kort før stengetid opp med 0.2 % og de viktigste kinesiske indeksene trekker samtidig opp med inntil 2.2 %. I tillegg at forventningene til den globale rapporteringssesongen løfter markedene stiger de kinesiske indeksene på reduserte bekymringer for et tidligere fryktet mislighold hos en større aktør i obligasjonsmarkedet. Kalenderen når det gjelder nøkkeltall fra makrosiden er i dag mager og selv om markedene vil holde et øye med valuta- og renteutviklingen ser interessen denne uken i hovedsak ut til å kunne bli rettet mot selskapsrapporteringene. I forbindelse med den europeiske sentralbankens rentemøte på torsdag vil imidlertid markedene prøve å tolke eventuelle signaler om den videre retningen for og lengden på de løpende stimuleringstiltakene. Før denne uken er over vil i tillegg fredagens oppdatering av de europeiske innkjøpssjefsindeksene kunne påvirke retningen i markedene.
Brent-prisen lå ved stengetid i det norske markedet før helgen på USD 66.63 pr. fat og har i morgentimene i dag flyttet seg ned på USD 66.51 pr. fat. WTI-prisen er i samme periode ned marginale USD 0.04 pr. fat og ligger før åpning i Europa på USD 62.95 pr. fat. Verken utflating av USD-kursen eller en rapportert økning i den amerikanske riggaktiviteten ser dermed så langt ut til å ha lagt nevneverdig press på oljeprisene.
I underkant av tretti selskap notert på Oslo Børs rapporterer kvartalstall denne uken. Telenor legger fram sin rapport 4. mai, men vil likevel kunne bli påvirket av at vi fra de øvrige nordiske markedene allerede de neste dagene får kvartalstall fra blant annet Tele2 (torsdag) og Telia (fredag). Vi har en kjøpsanbefaling på alle tre og ser basert på fredagens sluttkurser tilnærmet identisk oppsidepotensial på like over 23 % for Telia og Telenor, og et noe lavere potensial på rundt 16 % for Tele2.
Veidekke legger fram Q1-tall den 6. mai og her ser forventningene til kvartalet ut til være noe over vårt estimat. Q1 er lavsesong for selskapet og verken vi eller konsensus venter at selskapet vil rapportere en positiv EBIT for perioden. Etter vårt syn er imidlertid også de mer langsiktige konsensusforventningene for optimistiske og vi venter dermed at disse vil kunne komme ned fremover. Kursen stengte fredag på NOK 128 pr. aksje og vi tar anbefalingen ned fra Hold til Selg med et kursmål på NOK 115 pr. aksje.