Sparetrender:

Aktive sparekunder står fortsatt på sidelinjen

Mange kunder lar spareavtaler i indeksfond rulle og gå, mens mer aktive investorer fortsatt har mye kontanter i aksjesparekontoen.

HISTORISK: - Vi ser at mange velger fond basert på historisk avkastning, sier Bengt Olav Lund. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 24. aug 2020
Artikkelen er flere år gammel

DNBs innsikt i kundenes sparemønstre viser forskjellige tendenser de første sju månedene av 2020. Det forsvant betydelige midler ut av fond i februar og mars, men nesten halvparten av marsuttakene ble satt inn igjen i april. Deretter har midlene kommet jevnlig inn både i mai, juni og juli, viser DNBs tall. Sammenlagt er nettotegningen positiv så langt i år, både gjennom DNBs egen nettbank, finansielle rådgivere og Spareappen.

Tall fra Verdipapirfondenes forening viser at norske personkunder nettotegnet for 5 milliarder kroner i fond de første sju månedene av 2020.

Tøff konkurranse

Sparekundene har mange alternativer når de skal plassere i fond.

- Det har blitt tøff konkurranse på flere nivåer. Det er åpenbart positivt for kundene, sier Bengt Olav Lund, direktør for personkundene i DNB.

Vi tilbyr over 400 fond på aksjesparekonto og flertallet av disse fondene er eksterne.
Bengt Olav Lund

Økt konkurranse kommer også som følge av nye regler. Både særnorske regler og fellesregler gjennom EU. I en aksjesparekonto (ASK) kan kundene ta med både konto, innhold og eventuell utsatt skattefordel til den distributøren de ønsker.

- DNB ønsker å være attraktiv for kundene i sparemarkedet. Vi tilbyr over 400 fond på aksjesparekonto og flertallet av disse fondene er eksterne. Det setter kundene pris på. Hittil i år har omtrent 45 prosent av nettotegningen gått til eksterne fondsleverandører, forteller Lund.

Fondskundene ser på historisk avkastning

To av de mest populære fondene de siste årene finnes innen teknologi. DNB Teknologi A og BlackRock World Technology A2 er i direkte konkurranse med hverandre. Fondene har en forvaltningskapital på henholdsvis 31,5 og 57 milliarder kroner, ifølge Morningstar.no.

- Kunden våre skal ikke behøve å gå til et annet sted for å få et konkurransedyktig tilbud av fond. Vi tror våre interne fond vil stå seg i konkurransen, men DNB kan ikke levere alle varianter av fond, forteller Lund.

Hvordan velger kundene fond fra fondslisten?

- Når det gjelder aktivt forvaltede fond ser vi at mange kunder velger fond basert på avkastning, opplyser Lund.

Både DNB Teknologi og Black Rock World Technology A2 har gitt over 20 % avkastning per år de siste 10 årene. *

Lund poengterer at historisk avkastning ikke nødvendigvis sier noe om avkastningen fremover. Han mener likevel at høy historisk avkastning er noe av grunnen til at disse to fondene er så populære. Han er rask til å påpeke at han ikke vil anbefale en sparestrategi som kun baseres på å velge fond med historisk sett høy avkastning.

Det er mye kapital som skal inn igjen i markedet
Bengt Olav Lund

Størst tegning i indeksfond

Selv om historisk avkastning er en viktig driver til nettotegning i aktive fond, har nesten 80 prosent av total nettotegning gått til indeksfond så langt i 2020. Dette er billige fond som skal speile avkastningen til, for eksempel, det globale aksjemarkedet. Lund tror imidlertid det er flere faktorer som gjør at indeksfondene får så stor andel av kapitalen i 2020.

- De mest aktive sparekundene har fortsatt mye kontanter på aksjesparekontoene etter at de solgte i mars. Det er mye kapital som skal inn igjen i markedet, forteller Lund.

Estimerte nettotegningstall for Europa som helhet fra Morningstar Direct bekrefter tendensen Lund forteller om. Nettotegningen i indeksfond holder seg generelt sett bedre enn aktive aksjefond under vanskelige tider i aksjemarkedet.

- Det er viktig å huske at det er mer forvaltningskapital i de aktive fondene, det kan gjøre at både bruttotegningen og nettotegningen i disse fondene blir mer påvirket av uro i finansmarkedene, avslutter Lund. 

Vi ser at mange kunder velger fond basert på avkastning
Bengt Olav Lund

Indeksfondenes markedsandel øker

På europeisk nivå har andelen indeksfond økt fra omtrent ti prosent av totalkapitalen i aksjefond i starten av 2008, til omtrent 30 prosent i midten av 2020. Grunnet effekten som Lund nevner steg markedsandelen til indeksfond merkbart fra årsslutt 2019 til mars 2020, deretter falt den tilbake ettersom de aktive sparerne vendte tilbake, ifølge tall fra Morningstar.

- Vi har sett en økning i sparing i indeksfond over tid. Indeksfond er et bra alternativ for mange, forteller Lund.

Samtidig forteller han at indeksfond er en god inngangsportal til sparemarkedet. Fondene er billige, enklere å forstå og kan fungere som en grunnmur i en portefølje. Han påpeker også at indeksfond kan komplimenteres med andre fond etter hvert som behovet endres.

DNB Global Indeks A er det største indeksfondet til DNB med en forvaltningskapital på 22,4 milliarder kroner per august.

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.