Aldri før har så mange kvinner spart i fond

#huninvesterer engasjerer kvinner landet over.

HELT FANTASTISK: Spiten synes det er helt fantastisk at så mange kvinner har kommet i gang med sparingen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. nov. 2021
Artikkelen er flere år gammel

For andre gang reiser DNBs kampanje #huninvesterer rundt i Norge for å spre kunnskap og inspirasjon om sparing og investering. Og tilbakemeldingene er de samme: kvinner vil investere pengene sine – nå!

- Det er så fantastisk med engasjementet vi ser på disse seminarene, og at så mange kvinner har kommet i gang med sparingen de siste to årene, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarkedet i DNB.

Jeg er stolt over norske kvinner
Ingjerd Blekeli Spiten
STOLT: - DNBs sjef for personmarkedet sier hun er stolt over kvinnenes inntog i aksjemarkedet. Foto: Stig B. Fiksdal

Kvinner investerer som aldri før

Og antall kvinnelige fondssparere har skutt i været.

- Siden vi lanserte #huninvesterer i 2019 har antall nye, kvinnelige fondseiere økt med 160 prosent. Etter lanseringen har vi hatt like mange nye kvinnelige aksjeeiere, som vi tidligere brukte 20 år på, sier Spiten og legger til:

-  Jeg er stolt over norske kvinner!

Siden 2019 har antall nye kvinnelige fondssparere økt med 160 prosent
Ingjerd Blekeli Spiten

Hjelpe kvinner med å bygge buffer – og starte bedrifter

Statistikken har vist at det er et stort kapitalgap mellom menn og kvinner. Noen ganger er forskjellen liten, andre ganger er den stor – og den rammer alt fra fond og aksjer til pensjon og sparekonto. Innsikt viser også at mange – spesielt kvinner – har lavere kunnskap om aksjesparing.

- Med lanseringen av #huninvesterer ønsket vi å gjøre noe med nettopp dette; bidra til at kvinner – og menn – får økt kunnskap og bevissthet, slik at de kan eie en større del av sin verden, sier konserndirektør Spiten. 

Hun sier banken oppfordret kvinner til å investere ut ifra hvilken økonomi de hadde.

- For noen handlet det om å investere sine første kroner i aksjer og fond, eller hjelp til å starte egen bedrift. For andre handlet det om å signere samboerkontrakten eller bygge seg en bufferkonto, forteller hun. 

GØY MED SPARING: Ida Martine er glad for at hun kom i gang med sparingen, og synes det er gøy å lære om det. Foto: Privat

Økt kunnskap gjør det tryggere å investere

Ida Martine Rindem (26) hadde ikke noe peiling på fond og aksjer før #huninvesterer-kampanjen kom i 2019. Den pirret nysgjerrigheten hennes, og plutselig var hun i gang.

- #huninvesterer gjorde informasjon om sparing og investering så tilgjengelig. Økt kunnskapsnivå gjorde det lettere og tryggere å komme i gang for meg. Det var også denne økte kunnskapen som gjorde meg mindre bekymret for generell risiko, forklarer hun.

Dermed tok Ida grep om økonomien sin, og etter at hun hadde lest seg opp og blitt trygg på at fond kunne lønne seg over tid, satte hun opp en fast spareavtale. 

Jeg tror kvinner generelt blir mer og mer opptatt av å klare seg selv økonomisk, og ser på fondssparing som en mulighet til å få til nettopp dette
Ida Martine Rindem

Flere kvinner vil klare seg selv økonomisk

Ida Martine bor i Oslo, er utdannet sykepleier og jobber som medisinsk rådgiver i helseforsikringen Vertikal Helse.

- Jeg tror økt fokus på investering og fondssparing for kvinner har åpnet for engasjement og større kunnskapsnivå, som igjen har ført til at flere har fattet interesse og gått for fondssparing fremfor sparing på vanlig sparekonto.

Ida tror kvinner generelt blir mer og mer opptatt av å klare seg selv økonomisk, og ser på fondssparing som en mulighet til å få til nettopp dette.

SELVSTENDIG: - Jeg tror kvinner generelt blir mer og mer opptatt av å klare seg selv økonomisk, sier Rindem. Foto: Privat

Gutta bør se seg over skulderen

Hva tenker du om at «menn eier verden» i form av at flest menn eier aksjer, er sjefer i bedrifter, starter egne selskaper og lignende?

- Gutta bør se seg over skulderen. Over halvparten av studenter under høyere utdanning var kvinner i 2020, og investering blant kvinner har økt betraktelig. Jentene får rollemodeller som for eksempel Siri Kalvig, som viser oss at kvinner også kan. Kunnskap er nøkkelen, og jeg tror og håper at økt kunnskap vil fortsette å inspirere kvinner til å spare og investere, avslutter Ida. .