DNB Markets morgenrapport 12. august:

"No big surprises" for amerikansk inflasjon

Amerikansk kjerneinflasjon i juli økte med 0,3 prosent m/m, hvilket var godt i tråd med forventningene på forkant.

INFLASJON: Amerikansk kjerneinflasjon i juli økte med 0,3 prosent m/m, hvilket var godt i tråd med forventningene på forkant. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 12. aug 2021
Artikkelen er flere år gammel

Dette gjør at år-over-år ratene falt fra 4,5 prosent i juni til 4,3 prosent i juli, en tidlig indikasjon om at de mest umiddelbare effektene av gjenåpning, flaskehalser, og prispress, er på vei til å være forbigående. Dette sammenfaller med Fed sine uttalelser om at driverne for prisoppgangen er forbigående, men det er nok for tidlig å konkludere enda spør du meg. For eksempel så kan vi se på bruktbilprisene og leieprisene for bil, begge disse økte dramatisk som følge av knappheter i verdikjeden for bilprodusentene. Men i juli, ser det nå ut til at takten i prisoppgangen for transport har flatet ut m/m. Gjenåpningseffektene på hotell og reiseliv (flybilletter) gjelder fremdeles, samtidig som vi også ser tegn til at prisveksten innen uteliv (restauranter og barer) økte noe. En tolkning er at gjenåpning, kombinert med en litt mer krevende situasjon for å få tak i arbeidskraft i disse sektorene, har presset opp lønningene, noe som da igjen har blitt veltet over i konsumprisene.

Markedsutviklingen i etterkant av inflasjonstallene var ikke så entydige. Børsene i USA fortsatte videre opp i går, mens VIX-indeksen falt umiddelbart etter inflasjonstallene kom. Mens aksjemarkedet ser ut til å ha pustet litt mer lettet ut i etterkant av inflasjonstallene, er det ikke helt entydig at rentemarkedet er overbevist om det. Dollaren falt litt tilbake, mens den amerikanske tiåringen svingte rundt og endte opp faktisk litt lavere på 1,34 prosent.

Nye regulatoriske innstramninger/endringer på vei i Kina. I går kveld kunne myndighetene offentliggjøre at de skal i gang med å styrke lovverket i en rekke områder. Mye av oppmerksomheten den siste tiden har vært rettet mot regulatoriske innstramninger som rammet private selskap og børsen. Vi har forklart nedstengningen av «afterschool tutoring» selskap som et ønske om å redusere kostnader for foreldre, noe som skal løfte fødselsratene etter hvert. Vi har sett på opptrappingen av konkurranselovgivningen for store internettplattformer som Alibaba og JD som et forsøk på å beskytte både konsumenter og de små produsentene fra misbruk av markedsmakt. Bedre regulering av datalagring og personvern skal også på sikt hjelpe konsumentene, selv om det har kostet Didi dyrt. Og kritikken mot selskap som leverer dataspill, kan nok tolkes som et forsøk på å vri private investeringer inn mot det som myndighetene anser som mer produktive sektorer. I sum så vil jeg betegne dette som en rekke eksempler på hva «Dual Circulation» kanskje egentlig handler om. Husk at dette begrepet var noe som den kinesiske ledelsen lanserte i fjor. Mens Deng Xiaoping fokuserte på eksportdrevet vekst «External Circulation», så blir det innenlandske markedet også en viktig vekstdriver for Xi Jinping. Nå ser det ut til at dette betyr tilbudssidetiltak som skal styrke institusjonene.

Samtidig som deltavarianten og nedstengninger legger press på Kina og de globale verdikjedene. Selv om smittetallene fremdeles er lave, så har de lokale myndighetene fulgt en slags nulltoleranse strategi. Det betyr at ett smittetilfelle er nok til å stenge ned midlertidig, med omfattende karantene av nærkontakter. Dette har betydning når det ene smittetilfellet er ved en av de travle havnene i Guangzhou, Shenzhen eller nå sist i Ningbo. Under vanlige forhold er det mindre krevende for de globale verdikjedene å håndtere slike force majeure tilfeller, men under pandemien så har disse forstyrrelsene forplantet seg lengre gjennom verdikjedene og vart i vesentlig lengre tid. For kinesisk eksportaktivitet, så vil dette legge en demper, samtidig som det vil være med på å øke kostnader og ventetid i transportleddet globalt.  På litt lengre sikt er spørsmålet nå om Kina vil holde på sin nulltoleransepolitikk når flere i befolkningen er vaksinert. Et tegn er hvordan vinter-OL, som etter planen skal gå av stabelen i februar 2022 i Beijing, er lagt opp. Den omfattende testingen, fysiske sperringer for å sikre avstand, karantenetiltakene, alt tyder på at vi nok må vente på at Kina skal åpne grensene igjen som før pandemien.

Dagen i dag vil dreie seg om nøkkeltall fra Storbritannia. Om litt slippes BNP for 2. kvartal, der det er ventet en ganske solid oppgang godt i tråd med månedsstatistikkene for britisk BNP. Vi vil også få de ukentlige tallene for førstegangssøkere på ledighetstrygd i USA, en slags fot i bakken for å se hvordan ståa er arbeidsmarkedet, der det er ventet en ytterligere bedring.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Amerikanske KPI-tall på linje med forventningene var i går tilstrekkelig til dempe bekymringene for en akselererende inflasjon. Mens Dow og S&P500 dermed steg med henholdsvis 0.6 % og 0.3 % fortsatte imidlertid Nasdaq ned 0.2 % på utsikter til vedvarende flaskehalser i teknologisektoren. Aktiviteten på de tre hovedindeksene kom volummessig inn på 71-84% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Renten på den amerikanske tiåringen steg med 4 basispunkter til 1.35 % og VIX-indeksen var ned 4.3 % til 16.1 punkter. Den amerikanske tiåringen handles i morgentimene i dag med en avkastning på 1.35 %, uendret i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.

De dempede inflasjonsutsiktene i USA bidrar også positivt i de asiatiske markedene i morgentimene i dag. Samtidig signaliserer imidlertid kinesiske myndigheter igjen nye reguleringstiltak, og denne gang at de vil komme innen flere sektorer og over flere år.   USD-kursen har i tillegg falt litt tilbake mot Yen og Nikkei-indeksen i Japan ligger kort før stengetid ned med 0.1 %. De viktigste kinesiske indeksene ligger i øyeblikket ned inntil 0.6 %. Med rente- og inflasjonsfrykten i hvert fall på helt kort sikt satt til siden ser kvartalsrapporteringen og eventuelle selskapsnyheter også i dag ut til å bli det som vil påvirke markedsretningen i størst grad. Vi får imidlertid senere i ettermiddag nye datapunkt fra amerikansk økonomi i form av PPI-tall for juli og arbeidsmarkedstallene for forrige uke. Begge deler legges fram kl. 14.30 norsk tid.       

I oljemarkedet sendte den amerikanske bestillingen av raskere produksjonsøkning fra OPEC i går WTI-prisen først ned med USD 0.60 pr. fat. Et mindre trekk på råoljebeholdningene enn ventet bidro heller ikke til å dempe nedgangen. Mindre inflasjonsfrykt, høyere trekk på produktlagrene og redusert bekymring for virusutviklingen brakte imidlertid forventningene til etterspørselsveksten tilbake og løftet WTI i USA i går med USD 0.72 pr. fat til USD 69.26 pr. fat.  WTI holder seg i morgentimene i dag på USD 69.28 pr. fat, mens Brent-prisen før åpning handles på USD 71.47 pr. fat. Det innebærer at Brent er opp med USD 1.43 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Både OPEC og IEA vil i løpet av formiddagen i dag sende ut sine respektive månedlige rapporter om status og utsikter for oljemarkedet.   

Sparebank1 SR-Bank rapporterte i går solide tall for Q2 og egenkapitalavkastningen for kvartalet kom inn på 13.2 % mot vårt estimat på 10.8 %. Vi gjør imidlertid kun mindre endringer i EPS-estimatene for 2022-2023 ettersom inntektsøkning og lavere utlånstap veies opp av økte oppjusterte kostnader. Kursen endte i går på NOK 120.20 pr. aksje og vi gjentar en kjøpsanbefaling med et uendret kursmål på NOK 128 pr. aksje.
Høyere slags- og markedsføringskostnader enn ventet gjorde at Photocure på tross av en omsetning helt på linje med estimatet rapportere en EBITDA for Q2 på NOK 6 mill. mot vårt estimat på NOK 9 mill. I påvente av en partner i USA vil lansere oppdaterte løsninger i 2022 kan deres kunder bli noe avventende og vi har derfor tatt estimert omsetning for andre halvår i 2021 noe ned. Vi opprettholder en kjøpsanbefaling, men har tatt kursmålet ned fra NOK 170 til NOK 160 pr. aksje. Photocure stengte i går på NOK 127.10 pr. aksje.