Dagens morgenrapport:

Amerikansk inflasjon var svakere enn ventet

Gårsdagens amerikanske KPI-tall overrasket med svakere inflasjon enn ventet.

USA: Gårsdagens amerikanske KPI-tall overrasket med svakere inflasjon enn ventet. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 12. jun. 2025
Artikkelen er flere år gammel

Både kjerne- og totalinflasjonen steg med 0,1 prosent på månedsbasis i mai, noe som tilsvarer en årsvekst på henholdsvis 2,8 prosent og 2,4 prosent. Markedet hadde på forhånd ventet en økning på 0,3 prosent for kjerneinflasjonen og 0,2 prosent for totalinflasjonen. Prisene på flybilletter, hotell, nye biler og klær falt mer enn ventet, i tillegg til at bokostnader nå ser ut til å vise av avtakende trend – som tidligere har vært en viktig drivkraft for inflasjonen.

Tallene viser likevel enkelte tegn på at Trumps importtoll har begynt å slå ut i høyere priser. Prisøkningen var særlig tydelig innen store hvitevarer og personlige datamaskiner. Samlet sett ble dette imidlertid oppveid av svakhet i tjenestesektoren. Deflasjon innen fritidstjenester og bilmarkedet er typiske indikatorer på at forbrukerne holder igjen i møte med økt usikkerhet rundt fremtidig inntekt. Nedgangen i flybilletter og hotellpriser kan også tyde på lavere etterspørsel etter reiser og færre utenlandske turister. Foreløpig ser det dermed ut til at redusert etterspørsel i tjenestesektoren utligner tollens prisdrivende effekt. 

Vår vurdering er at effektene vil materialisere seg i større grad utover året og inn i 2026. Derfor holder vi vår prognose om at Fed vil vente med rentekutt til juni og september neste år, ned til en styringsrente på 4 prosent. Markedet priser imidlertid inn to rentekutt i løpet av året og ytterligere to neste år. Trump var raskt ute i media og uttalte at Fed bør kutte renten med et helt prosentpoeng etter det han omtaler som fantastiske tall. 

Lange renter falt etter publiseringen av inflasjonstallene, og dollaren svekket seg noe. Renten på amerikanske 10-årige statsobligasjoner har falt nærmere 10 basispunkter og handles nå rundt 4,40 prosent. EURUSD og USDNOK noteres nå til henholdsvis 1,151 og 10,04 fra 1,142 og 10,10 innfor inflasjonstallene. Kun marginale endringer i EURNOK som noteres til 11,56. 

Prisen på et fat nordsjøolje (Brent) bikket 70 dollar i går etter å ha holdt seg under siden begynnelsen av april. Trumps frigjøringsdag innebar høyere tollsatser enn ventet, noe som utløste frykt for redusert global handel og bidro til et betydelig oljeprisfall. Dagen etter tilførte OPEC+ tre ganger så mye produksjon som planlagt i markedet, og har fortsatt med tilsvarende økninger i mai og juni, trolig for å legge press på medlemsland som ikke etterlever avtalte produksjonskutt. Oljeprisen falt raskt fra 75 til 60 dollar fatet og har siden holdt seg på et snitt rundt 65 dollar, i tråd med vårt anslag på 64 dollar fatet for andre kvartal. Optimisme rundt handelsforhandlingene mellom USA og Kina har de siste dagene imidlertid bidratt til svak oppgang, og oljeprisen handles nå til 69 dollar fatet. 

Norges Bank offentliggjør Regionalt nettverk-rapporten for andre kvartal i dag klokken 10:00. I første kvartal viste den økt faktisk og forventet vekst i aktiviteten, samt en liten økning i kapasitetsutnyttelsen. Fastlands-BNP økte med 1 prosent k/k i første kvartal og vi ser dette som en indikasjon på at et oppsving i økonomien er i gang. Forventningene til andre og tredje kvartal, som publiseres i dagens rapport, forventer vi vil vise en økning i fastlands-BNP på 0,3 % k/k. Kapasitetsutnyttelsen tror vi holder seg relativt uendret. 

I tillegg publiseres amerikanske produsentpriser for mai og amerikanske ukentlige ledighetstall klokken 14:30 i dag.