Dagens morgenrapport:

Amerikansk toll-utspill skaper uro og uforutsigbarhet

Fredagens utspill var en påminner om det ikke finnes noen spilleregler eller rammer å forholde seg til med denne administrasjonen.

REDDET DAGEN: Ursula von der Leyen var heldigvis raskt på telefonen da en frustrert Trump sa han ønsket 50 prosent toll på EU. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 26. mai 2025
Artikkelen er flere år gammel

Det har vært tilløp til forhandlingsproblemer mellom USA og EU. Fredag var nemlig Trump på banen med sin frustrasjon over forhandlingene med EU og konkluderte med at «our discussions with them are going nowhere!». Som følge av dette, anbefalte han (via en post på Truth Social) å innføre 50 prosent toll på EU med virkning allerede fra 1. juni. 

EURUSD svingte mye i etterkant av uttalelsene, men avsluttet fredagen noe høyere enn før (svakere dollar). Europeiske børser falt imidlertid fredag, med Stoxx50 ned 1,8 prosent fredag. Fall ble det også i USA fredag, med S&P500 ned 0,7 prosent, Nasdaq ned 1,0 prosent. Statsrenter falt fredag, med minst nedgang i USA. 

Ursula von der Leyen var heldigvis raskt på telefonen, og Trump kunne søndag bekrefte at de hadde hatt en hyggelig samtale – det blir ikke en økning i tollsatsene fra 1 juni likevel. Dermed gjelder fremdeles 10 prosent fram til 90-dagersperioden for forhandlinger går ut den 9. juli. Fremtidskontrakter på Stoxx50 er derfor opp 1,9 prosent, mens dollaren har fortsatt å svekke seg – EURUSD handler i morgentimene på 1,141. 

Det er likevel et tankekors at høyere satser enn de som ble annonsert «Liberation Day» er på bordet. Bessent uttalte i forbindelse med Kina-forhandlingene at denne satsen var et tak som kunne forhandles ned i løpet av perioden på 90 dager. Nå er tydeligvis høyere satser på bordet, om man ikke er tilfredsstillende rask og velvillig i forhandlingene. 

Slike utspill skaper uro og uforutsigbarhet. Etter et par uker med litt mer ro, og gode nyheter i form av flere fremforhandlede avtaler, var fredagens utspill en påminner om at premissene for handel er langt fra skrevet i sten og at det ikke finnes noen spilleregler eller rammer å forholde seg til med denne administrasjonen. Denne usikkerheten vil trolig fortsette å være en hodepine for bedrifter, husholdninger og investorer i tiden fremover. Selv om tollsatser er langt fra den viktigste variabelen for å predikere økonomisk aktivitet, holder all uroen muligheten for en økonomisk nedtur i live. 

Ingen drill baby drill? Oljeprisen steg 1 dollar, til 65 dollar fatet, fredag. Likevel er nivåene nå så lave at amerikanske skiferoljeprodusenter begynner å slite med lønnsomheten. Tollsatsene gjør innsatsfaktorer dyre og oljeprisfallet, som er drevet av økt resesjonsfrykt kombinert med OPEC+ sine annonserte produksjonsøkninger, treffer topplinjen. Det kan derfor bli utfordrende å få til et aktivitetsløft slik Trump ønsker. OPEC+ har møte onsdag denne uken. 

Forrige uke var preget av uro i rentemarkedene i sammenheng med the Big Beautiful Bill, som ble godkjent i Representantenes hus torsdag og fører med seg en økning i budsjettunderskuddet. Oppgangen i lange renter vil trolig ikke reverseres med det alle første, og det kan nok se ut til at finanspolitikk fremdeles vil være på agendaen denne uken. Markedene er stengt i USA og UK i dag, og det er kun norsk kredittindikator på kalenderen i dag. Ukens viktigste planlagte hendelser blir nok møtereferatet fra Fed, som kommer onsdag, og PCE-inflasjonen fra USA på fredag. For norsk økonomi får vi detaljomsetning, registrert ledighet og Norges Banks valutatransaksjoner. Les mer i Week Ahead her.