Dagens morgenrapport:

Amerikanske jobbtall løftet rentene

Sterke sysselsettingstall fra USA dempet forventningene om snarlig rentekutt.

HØYERE ENN FORVENTET: Arbeidsmarkedstallene «nonfarm payrolls» for juni ble klart høyere enn forventet. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. jul. 2025
Artikkelen er flere år gammel

Det var knyttet stor spenning til arbeidsmarkedstallene «nonfarm payrolls», som i går kom inn på 147 000 for juni, klart høyere enn konsensusforventningen på 106 000.

Arbeidsledigheten falt samtidig med 0,1 prosentpoeng til 4,1 prosent, i motsetning til konsensus som ventet en økning. Noen mulige tegn på svakhet var det, da sysselsettingsveksten i det private var den laveste siden oktober i fjor, samtidig som ledighetsnedgangen delvis skyldtes lavere yrkesdeltakelse.

Markedene reagerte ved å redusere forventingene til rentekutt fra Fed og børsene steg.  I forkant indikerte markedsprisingen en 25 prosent sannsynlighet for rentekutt i juli, men denne ligger nå på om lag 5 prosent. Amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid, den såkalte «tiåringen», gjorde også et hopp på nesten 10 basispunkter og handlet ved stenging på 4,35 prosent.

Dollaren styrket seg litt mot euroen, EURUSD handles i morgentimene på 1,178. Den sterke sysselsettingsveksten reduserer presset på Fed til å kutte renten, tross president Trumps sterke uttalelser og ønsker om dette. Gårsdagens tall underbygger vårt syn om at det kan ta tid før vi ser et rentekutt fra Fed.

Trumps One Big Beautiful Bill ble vedtatt i går. Det er planlagt at denne skal skrives under av presidenten under en seremoni i Det Hvite Hus senere i dag. Dermed kom Trump i mål på USAs nasjonaldag, som planlagt. Neste frist å forholde seg til er neste uke, når 90-dagerspausen for tolløkninger utløper 9.juli.

Det har i løpet av natten kommet rapporter om at Trump vil sende ut brev til landene om hvilke tollsatser som gjelder om andre avtaler ikke inngås, og det kan virke som nye tollbekymringer er bakgrunnen for at fremtidskontrakter for både amerikanske og europeiske børser peker mot fall denne morgenen.

EUs Von der Leyen var i går ikke optimistisk med tanke på å rekke å få inn en komplett avtale før fristen, da det vil være en altfor omfattende oppgave å løse på så kort tid. Hun tror likevel en prinsipiell avtale vil være på plass slik at 50 prosent toll unngås.

Her hjemme var det oppgang i boligprisene i juni, etter noen måneder med tilnærmet flat utvikling. Prisveksten var sterk på starten av året, men bremset opp i mars og utviklingen har vært tilnærmet flat siden – trolig som følge av det utsatte rentekuttet, avtakende effekt av lettelsene i boliglånsforskriften, og en gradvis økning i beholdning av usolgte boliger gjennom våren. I juni var imidlertid den sesongjusterte prisveksten på 0,3 prosent.

Rentekuttet i juni kom relativt sent og overraskende, og har trolig hatt minimal effekt på prisveksten i juni. Effekten vil trolig bli tydelig etter sommeren. På den annen side er fremdeles nivået på usolgte boliger relativt høyt og kan virke dempende på boligprisveksten den nærmeste tiden.

ECB-referatet ga flere innsikter etter rentekuttet i juni. Den europeiske sentralbanken kuttet styringsrenten for åttende gang på ett år i juni.

I referatet fra møtet fremkommer det blant annet at flere medlemmer uttrykte bekymring for at en for sterk euro ville skade eksportnæringen. Referatet bekrefter også det Lagarde allerede har signalisert, nemlig at ECB planlegger å holde renten uendret på juli-møtet. Komiteen ønsker mer klarhet i handels- og tollsituasjonen før de vurderer flere kutt.

Kalenderen i dag er tynn og USA feirer nasjonaldag. I Norge har mange siste arbeidsdag før fellesferien starter. Ønsker alle som går ut god ferie. Morgenrapporten holder stand resten av sommeren, og full oversikt over sommerens viktigste hendelser ligger i Week Ahead.