DNB Markets om aksjemarkedet 10. januar:

Asia i balanse

Det amerikanske aksjemarkedet vender oppmerksomheten vekk fra Iran.

NIKKEI: En fotgjenger går forbi en vegg som viser aksjeprisene fra børsen i Tokyo. Foto: NTB scanpix
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 10. jan. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Med bekymringene for en ytterligere opptrapping av konflikten med Iran i første omgang tilbakelagt vendte oppmerksomheten i det amerikanske aksjemarkedet i går tilbake til utsiktene for en kommende handelsavtale med Kina, positive ukentlige arbeidsmarkedstall og den mer generelle nyhetsstrømmen fra selskapene i forkant av kvartalsrapporteringene. Dow og S&P500 kunne ved stengetid dermed notere seg for en stigning på 0.7 %, mens Nasdaq med litt ytterligere drahjelp av Apple sluttet opp 0.8 %.

Aktivitetsnivået på de tre hovedindeksene kom inn på 98–109% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet ser vi at avkastningen på den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag har kommet ned med 2 basispunkter til 1.87 %. VIX-indeksen var i går ned 6.8 % til 12.5 punkter.     

Utviklingen i Asia i morgentimene i dag bærer preg av at den internasjonale risikoen oppfattes å være redusert, og at markedene nå er avventende før ettermiddagens oppdatering av de amerikanske arbeidsmarkedstallene for desember.

I Japan får Nikkei i tillegg litt hjelp av en svakere Yenkurs mot USD, og indeksen er kort før stengetid opp 0.4 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned rundt tilsvarende.

Nøkkeltall i dag

Når det gjelder nøkkeltall i dag kommer interessen til å være rettet mot utviklingen i amerikansk sysselsetting, ledighet og lønninger gjennom desember. Tallene kommer kl. 14.30 norsk tid og det er i utgangspunktet ventet en vekst på rundt 160.000 nye stillinger, en uendret ledighet på 3.5 % og en timelønnsvekst på 3.1 % sammenlignet med desember i fjor.

På tross av at økonomien i USA ser ut til å gå bra, er det åpenbart store utfordringer innen den tradisjonelle detaljhandelssektoren. Pier 1 Import har tidligere denne uken antydet at det går mot konkursbehandling, Bed Bath & Beyond falt i går med 19 % etter en oppdatering av sine salgstall for forrige kvartal, mens Kohl’s samtidig var ned med 7 % på en tilsvarende oppdatering. Macy’s falt 2 % etter at selskapet annonserte stenging av flere butikker, og etter børs i går kveld var også Urban Outfitters ned 9 % på sine salgstall for julehandelen.  

Oljemarkedet    

I oljemarkedet var WTI-prisen i går kveld ned USD 0.10 pr. fat til USD 59.57 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag kommet noe videre ned til USD 59.45 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 65.26 pr. fat, hvilket i utgangspunktet er opp USD 0.65 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid kl. 16.20 i det norske markedet i går. Det innebærer imidlertid samtidig at prisen i øyeblikket bare har hentet opp igjen fallet fra den siste korte timen før det stengte i Oslo i går.   

Seismikksektoren

PGS har i dag fulgt opp oppdateringene fra seismikksektoren med foreløpige tall for sin flåteutnyttelse og omsetning gjennom Q4. Topplinjen for det tilbakelagte kvartalet ser ut til å ende på USD 288 mill., mens kapasitetsfordelingen var henholdsvis 55 % innen kontraktsseismikk og 24 % innen multiklientseismikk. Omsetningen ser dermed ut til å ligge rundt 2 % under konsensus, men rundt 6 % over vårt estimat.

Kursen stengte i går på NOK 18.40 pr. aksje og vi har før eventuelle justeringer på grunnlag av oppdateringen en salgsanbefaling med et kursmål på NOK 8 pr. aksje.