Assistert oppgang i Asia

Økt risikovilje igjen i det amerikanske aksjemarkedet i går.

HONGKONG: En mann går forbi en elektronisk tavle som viser at Hang Seng-indeksen er opp. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. jul. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets (*), skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Drahjelpen av kvartalsrapporten fra blant annet FedEx, en uventet solid ISM indeks, sysselsettingsveksten i privat sektor og meldinger om fremdrift i vaksineutviklingen økte igjen risikoviljen i det amerikanske aksjemarkedet i går. Mens VIX-indeksen var ned med 5.9 % til 28.6 punkter steg S&P500 og Nasdaq med henholdsvis 0.5 % og  1 %.

Veksten i antall virustilfeller og en delvis reversering av prosessen med å gjenåpne aktiviteten i flere delstater, begrenset imidlertid samtidig oppgangen og medførte at Dow ved stengetid var ned 0.3 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 74-95% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet ligger avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner i dag på 0.67 %, ned 2 basispunkter fra nivået ved stengetid i det norske markedet i går ettermiddag.      

Uro i Hongkong

Med litt blandet styrke ser vi oppgang for de forskjellige asiatiske markedene i morgentimene i dag. I Japan ligger Nikkei med støtte fra bedre vaksineutsikter og solide amerikanske nøkkeltall kort før stengetid opp 0.2 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 1.9 %, mens i et gjenåpnet marked i Hongkong er Hang Seng-indeksen opp 1.5 %. Usikkerheten i Hongkong knytter seg til i hvilken grad, etter innføringen av de nye lovene, politisk motiverte kjøpsordre fra fond kontrollert av kinesiske myndigheter bidrar til å stabilisere markedet. Så langt ser det i hvert fall ikke ut til at reaksjonene verken fra USA eller andre land gir noe grunn til å forvente lettere handelsbetingelser for Kina eller Hongkong fremover.

Når det gjelder nøkkeltall vil oppmerksomheten i dag i første rekke være rettet mot de amerikanske sysselsettingstallene for juni. Veksten i sysselsettingen og oppdaterte tall for ledigheten legges fram kl. 14.30 norsk tid. I forkant er det ventet en økning i sysselsettingen på 3.1 mill. stillinger og en ledighet på for måneden på 12.5 %.           

Høyere enn ventet

De amerikanske lagertallene lagt fram i går ettermiddag bekreftet et høyere trekk på råoljebeholdningene enn opprinnelig ventet. I kombinasjon med rapporter om redusert OPEC-produksjon i juni ga dette WTI-prisen i USA i går en oppdrift på USD 0.49 pr. fat til USD 39.76 pr. fat. Prisen ligger i morgentimene i dag uendret. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 42 pr. fat, hvilket er opp USD 0.26 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.

Stolt-Nielsen                

Stolt-Nielsen legger fram sin rapport for Q2 før åpning i dag. Med forventninger om en topplinje på USD 504 mill. og en EBITDA på USD 111 mill. ligger vi over konsensus på henholdsvis USD 492 mill. og USD 98 mill. Fra virksomhetene i Stolt Tankers, Terminals og Tank Containers estimerer vi en EBITDA på henholdsvis USD 65 mill., USD 35 mill. og USD 11 mill. Dette betyr at inntjeningen i de to første områdene er ventet opp i forhold til samme kvartal i fjor, mens inntjeningen i sistnevnte er ventet ned som følge av redusert aktivitet igjen forårsaket av nedstengningene. Aksjen har historisk handlet med en rabatt i forhold til vårt estimat for summen av delene og med utgangspunkt i en estimert verdi på NOK 200 pr. aksje samt en rabatt på 40 % har vi før eventuelle justeringer et kursmål på NOK 120 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 90 pr. aksje og inn mot rapporteringen har vi dermed en kjøpsanbefaling.

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen