Morgenrapport:
Selv om EU i lengre tid har forberedt mottiltak, virker det å være unison enighet om at man foretrekker en fremforhandlet løsning.
Trump varsler 30 prosent toll på import fra EU og Mexico. Stikk i strid med signalene den siste tiden om en mulig forhandlingsløsning mellom USA og EU, varslet Trump lørdag at USA øker tollsatsene på importen fra EU fra 10 prosent til 30 prosent med virkning fra 1. august. Brevet fra Trump er et tydelig signal om at den amerikanske presidenten er misfornøyd med det europeiske ledere har brakt til bordet i forhandlingene, og han gjentok trusselen fra tidligere om at eventuell gjengjeldesestoll fra EU vil bli lagt til på det 30 prosentene.
Europeiske ledere foretrekker fortsatt forhandlinger. Selv om EU i lengre tid har forberedt mottiltak, virker det å være unison enighet blant europeiske ledere om at man foretrekker en fremforhandlet løsning og at man derfor avventer eventuelle mottiltak til etter 1. august, også mot de økte tollsatsene på stål og aluminium som ble annonsert tidligere i år. Samtidig rapporterer Financial Times om at høytstående embetsmenn i EU ser det som lite sannsynlig at Trump faktisk ender opp med å innføre 30 prosent toll, og at de heller må sees på som en måte å legge ytterligere press på forhandlingene.
Tro på løsning, men neppe sikkert man finner den innen to uker. Den mexicanske presidenten sa allerede lørdag at hennes medarbeidere var i dialog med amerikanske myndigheter, og at hun hadde god tro på at man ville komme frem til en avtale. Den tyske forbundskansleren Merz sa i helgen på tysk TV at han fortsatt hadde tro på en fornuftig avtale. Likevel, erfaringene så langt i Trumps andre presidentperiode har vært at det ofte kommer nye vendinger. Som Financial Times spaltist Martin Sandbu skrev i forrige uke: “There will be no “outcome”. The chaos of Trump surprises, U-turns and postponements is all there is, and all there will remain: a definitive policy is an illusion.” I så fall må vi legge til grunn at usikkerheten vil vedvare, også etter 1. august.
Begrensede markedsreaksjoner så langt. Så langt har finansmarkedene virket nærmest immune mot de siste toll-nyhetene fra Trump, og det samme kan man foreløpig si om markedsbevegelsene etter helgens nyheter. Det skyldes nok at de nye tollsatsene blir ansett å være forhandlingsutspill og at Trump har vist seg å gå tilbake på en rekke tidligere varslede tiltak (TACO). I morgentimene i dag ser vi en blandet åpning i aksjemarkedene i Asia, mens futures-kontrakter peker mot forsiktig nedgang i både Europa og USA etter åpning. EURUSD handles nær 1.1680, nær det samme nivåene som fredag morgen. Kronen er noe svakere mot euro, opp nesten 6 øre siden fredag morgen, men den bevegelsen kom gjennom fredagen og deles med en rekke andre valutaer som også de har svekket seg mot euroen.
Det er få nøkkeltall på kalenderen i dag, men senere i uken får vi inflasjonstall fra både USA og Storbritannia. Dagen i dag vil nok likevel handle mest om videre reaksjoner på toll-nyhetene, samtidig som det fortsatt er mange andre land (som Norge) som foreløpig ikke har mottatt noe toll-brev fra USA.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.