Morgenrapport

BNP-tall fra USA og ECB-møte i dag

Det ble en tung dag på de amerikanske børsene i går, drevet av svak utvikling blant teknologiselskapene.

TUNG DAG: Mens hovedindeksen, S&P500, falt 1,4%, falt Nasdaq-indeksen med 2,4%, og futures antyder videre fall når børsen åpner senere i dag. Foto: NTB scanpix
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 26. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

Mens hovedindeksen, S&P500, falt 1,4%, falt Nasdaq-indeksen med 2,4%, og futures antyder videre fall når børsen åpner senere i dag. Ettersom mange teknologiselskaper er verdsatt høyt først og fremst på grunn av forventning om at de skal ha høy inntjeningsvekst i fremtiden, har renteutsiktene mye å si, og at den amerikanske 10-årsrenta steg igjen i går, fra 4,8% til 4,96%, gav nok sektoren som helhet litt motstand.

At Googles morselskap, Alphabet, falt nesten 10% ved åpning som følge av skuffende tall for tredje kvartal, trakk også ned, og smittet over på de andre teknologiselskapene. Meta, morselskapet til Facebook og Instagram, falt også i går, men leverte sterke tall etter at børsen stengte, og ligger an til å stige når børsen åpner senere i dag.

Det har vært mye spenning rundt tredjekvartalstallene til teknologigigantene i USA, ettersom disse faktisk har gjort det svært bra på børsen den siste tiden, til tross for den kraftige renteoppgangen siden juni. Dette understreker at de store teknologiselskapene i USA ikke kan defineres som «vekstselskaper» lenger, hvis inntjening først og fremst ligger i fremtiden. At verdsettingen ikke lenger virker like følsom for renteoppgang betyr implisitt at inntjeningstallene er desto viktigere, derav spenningen knyttet til tredjekvartalstallene.

Så langt har resultatene alt i alt vært gode, men at aksjekursene likevel har falt vitner om at markedet er litt skuffet. At Meta pekte på det usikre markobildet som nettopp en grunn til at de er mer usikre på inntjeningsbildet fremover understreker at selv teknologiselskapene blir rammet når det makroøkonomiske bakteppet endrer seg.

Så langt er det derimot lite tegn til endring i det makroøkonomiske bakteppet i USA; nøkkeltallene derfra fortsetter å overraske på oppsiden. I går kom tall på boligomsetningen i september, som steg med hele 12%, betydelig mer enn det som var ventet. Boligmarkedet er en del av økonomien man har ventet skulle bli rammet av sentralbankens kraftige renteoppgang det siste halvannet året, men en betydelig nedtur i boligmarkedet har så langt latt vente på seg. At omsetningen steg så mye i september antyder at selv ikke boligmarkedet i USA lar seg vippe av pinnen av 5 prosentpoengs renteheving. Forventningene til Feds styringsrente frem i tid steg dermed videre i går, markedet priser nå inn at Feds styringsrente skal ligge på over 4,25% om 2 år.

De sterke nøkkeltallene fra USA den siste tiden har gjort at man venter et oppsving i BNP-veksten igjen i tredje kvartal, som vi får det første estimatet på i dag. Vi venter at veksten bedret seg til 4,0% kv/kv annualisert (fra 2,1% i andre kvartal), mens konsensus venter en oppgang til 4,5%. En betydelig overraskelse på enten opp- eller nedsiden vil nok påvirker renteforventnigene, og dermed markedet som helhet i dag.

I Europa var børsutviklingen i går mer moderat, hovedindeksen Stoxx600 endte dagen flatt, mens Oslo Børs falt 0,45%, til tross for at oljeprisen steg nesten 2 dollar/fatet, til 89,9 USD/fat i skrivende stund. I Europa er ECBs rentemøte den viktigste begivenheten i dag, selv om møtet nok ikke vil by på de aller største overraskelsene. ECB hevet innskuddsrenta til 4% på sist møte, men antydet så tydelig som en sentralbank kan at det nok var siste heving i denne syklusen. Siden det har inflasjonstall for september falt mer enn ventet og nøkkeltallene har generelt fortsatt å skuffe, så hverken vi eller konsensus venter noen heving i dag, eller fremover. For mer om ECB og andre ting verdt å få med seg fra møtet, les gjerne forhåndsomtalen vår her.

Aksjemarkedet i dag av Ole-Andreas Krohn: MER Q3, ESB RENTER, US BNP & PRISVEKST - OTOVO & ORK

Et nytt løft i rentene tynget sammen med enkelte skuffende selskapsrapporter, spesielt fra teknologisektoren, det amerikanske aksjemarkedet i går. S&P500 endte ned 1.4%, Dow stengte ned mer moderate 0.3% og Nasdaq var ved stengetid ned 2.4%. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg samtidig til 102-114% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX-indeksen snudde opp med 6.4% til 20.2 punkter. Avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 4.96%, opp 5 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Futureskontraktene på de amerikanske peker i øyeblikket mot en åpning ned 0.7% ved start av handel i USA i ettermiddag.

De asiatiske markedene følger også med nedover så langt i dag og i Japan ligger Nikkei-indeksen kort før stengetid ned med 2%. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned med inntil 0.7%. I tillegg til kvartalsrapporteringen fra selskapene får vi i dag også en del input fra makrosiden som vil kunne påvirke markedene.  I Athen avholder ESB i dag rentemøte og i Norge får vi både utlånsundersøkelsen fra Norges Bank og oppdaterte ledighetstall for september. Senere i ettermiddag får vi så de amerikanske tallene for BNP-veksten og kjerneprisindeksen i Q3, samt tall for ordreinngangen i september og de ukentlige arbeidsmarkedstallene for forrige uke. BNP-veksten i USA er ventet å ha vært på 4.5% i Q3, mens kjerneprisindeksen er ventet å ha kommet ned på 2.5%. I handel etter stengetid i USA i går var Meta Platforms opp drøye 2% på sin resultatrapportering. Innen de europeiske markedene åpner i morgen tidlig vil vi også ha fått oppdaterte tall for inntjeningen i kinesisk industri.

Fornyet uro for at konflikten i Midt-Østen likevel kan eskalere og forverres ytterligere har løftet oljeprisene det siste halve døgnet. Prisene har flatet ut de siste timene og Brent har før åpning i Europa i dag kommet opp på USD 88.81 pr fat. Det betyr at prisen er opp USD 1.11 pr fat i forhold til ved stengetid i går ettermiddag. WTI-prisen ligger samtidig på USD 85.20 pr fat og er dermed opp USD 1.96 pr fat i forhold til i går ettermiddag.

Hvor overbevisende ledelsen er når det gjelder selskapets muligheter for vekst i solenergimarkedet fremover vil kunne avgjøre mottagelsen av Q3-rapporten fra Otovo i dag. Utsiktene til mer håndterbare strømpriser enn tidligere fryktet ser kombinert med reduserte subsidier ved installering ut til å ha lagt en demper på entusiasmen hos europeiske boligeiere de siste månedene. For det tilbakelagte kvartalet har vi en estimert omsetning på NOK 279 mill og venter en EBITDA på NOK -75 mill. Det innebærer at vi ligger noe lavere enn konsensus på henholdsvis NOK 283 mill og NOK -69 mill. Vårt estimat for summen av delene tilsier en verdi på NOK 15 pr aksje. Markedsutviklingen gjør imidlertid at vi ikke venter break-even EBITDA før i 2026. I mellomtiden mener vi at investorene vil verdsette aksjen med en rabatt og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens gjennomgang en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 8 pr aksje. Kursen lå ved stengetid i går på NOK 6.24 pr aksje.

Hvorvidt vi i Q2 faktisk fikk se en vending i den foregående åtte kvartaler lange negative marginutviklingen for BCG-området vil være et av spørsmålene vi muligens kan få et svar på ved dagens Q3-fremleggelse fra Orkla. Etter en positiv marginutvikling på 40 basispunkter år/år i Q2 har vi før rapporten estimert en tilsvarende forbedring på 30 basispunkter år/år for Q3. Samlet sett venter vi for det nylig tilbakelagte kvartalet en omsetning på NOK 16.2 mrd og en justert EBIT på NOK 1.9 mrd, begge deler på linje med konsensusforventningene i markedet. Vannkraftvirksomheten er i Q3 estimert å ha bidratt med en EBIT på NOK 164 mill, ned fra et tilsvarende bidrag på NOK 773 mill for samme kvartal i fjor. Orkla stengte i går på NOK 81.16 pr aksje og vi har før dagens rapport en holdanbefaling med et kursmål på NOK 83 pr aksje.