DNB Markets morgenrapport 4. mars:

Boligprisvekst legger press på Norges Bank

De norske boligprisene steg med 2,0 prosent fra januar til februar, den høyeste februarveksten siden 2009.

STOR ETTERSPØRSEL: De norske boligprisene steg med 2,0 prosent fra januar til februar, den høyeste februarveksten siden 2009. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 04. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

Justert for normale sesongvariasjoner var prisveksten 1,3 prosent. Vi ventet en oppgang på 0,6 prosent mens Norges Bank anslo en økning på 0,4 prosent i den pengepolitiske rapporten fra desember. Den høye prisveksten skjer i et aktivt marked der omsetningen var rekordhøy for februar måned. Samtidig var det en liten nedgang i antall boliger lagt ut for salg i forhold til februar i fjor og antall usolgte boliger har kommet ned i alle de store byene utenom Tromsø. Se Oddmunds rapport for nærmere omtale av boligprisene.

Den høye boligprisveksten kan oppfattes om en risiko for den finansielle balansen. Særlig kombinasjonen av boligprisfall og høy husholdningsgjeld utgjør en stor finansiell risiko og en risiko for store realøkonomiske utslag. Så langt har Norges Bank gjort det klart at den nå først og fremst er opptatt av å understøtte produksjon og sysselsetting. Sentralbanken har sagt at den vil holde renten i ro «…til det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres». 

Når økonomien er i ferd med å normaliseres kan sentralbanken legge mer vekt på målet om å bidra til å dempe finansielle ubalanser. Den indikerte at renten kan bli økt i løpet av første halvår 2022. Siden Norges Bank la fram sin rapport i desember har imidlertid utviklingen i norsk økonomi vært bedre enn ventet og boligprisene altså steget mer. Det trekker i retning av en tidligere renteoppgang. Vi har anslått at renten blir satt opp i desember i år. Dersom den høye boligprisveksten fortsetter, vaksineringen av befolkningen følger de optimistiske scenarioene og de økonomiske restriksjonene heves tidlig, kan renten bli satt opp ennå tidligere.

I gårsdagens Beige Book fra den amerikanske sentralbanken var tonen litt mer positiv enn i forrige rapport. Som før er det særlig innen overnatting og fritidsaktiviteter at utviklingen er svakest. Rapporten peker på at det har vært en tydelig prisvekst på stål og trelast, og mange av feds distriktskontorer peker på at transport problemer og tilbudssidehinder har ført til prisoppgang. Mange distriktskontorer venter moderat prisvekst i løpet av de neste månedene. Dette er neppe noe som får Fed til å endre syn på utviklingen.

I dag er det møte mellom OPEC-landene og andre samarbeidsland, først og fremst Russland, ofte omtalt som OPEC+. Forut for dagens møte har det vært møter i OPECs felles tekniske komité (JTC) og den felles overvåkingskomiteen (JMMC). Med utviklingen i oljemarkedet gjennom høsten og fram til nå ligger det an til at landene vil øke produksjonen. Tidligere har OPEC+ vedtatt kutt og Saudi-Arabia har gjennomført ensidige kutt. I oljemarkedet er det forventninger om at produksjonen økes med 1,5 millioner fat per dag. Vi anslår en økning i produksjonen der Saudi-Arabia avvikler sitt ensidige kutt på 1 millioner fat per dag og at OPEC+-kvotene øker med 0,4 millioner fat per dag. 

Til tross for produksjonsøkningen ligger det an til at tilbudet av olje blir lavt og at etterspørselen også må dekkes gjennom videre lagertrekk. Det tilsier ytterligere produksjonsøkninger senere i år. Med den sterke oppgangen i oljeprisen som ligger bak oss og utsikter til et fortsatt stramt oljemarked de neste månedene, har vi økt oljeprisanslaget for andre kvartal fra 55 USD/fat til 62 USD/fat. For tredje og fjerde kvartal anslår vi nå en oljepris på henholdsvis 64 og 65 USD/fat som også er høyere enn våre tidligere anslag. For neste år ligger oljeprisanslaget uendret på 65 USD/fat.

I dag starter Kinas Two Session-møte. Dette er et årlig møte der Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC) og Folkekongressen (National People’s Congress (NPC)) samles. Det er to ulike samlinger, men de holdes samme sted og møtene varer til 11. mars. Møtet i år blir spesielt viktig siden det legges fram en ny femårsplan. Dessuten skal partiet markere 100-årsjubileum i juli i år. CPPCC møtes i dag og da samles rundt 2200 delegater fra partiet, men også fra en rekke grupper, profesjoner og organisasjoner. Her vil det bli diskutert et bredt spekter av saker og det skal utformes forslag som regjeringen kan vurdere. 

Forsamlingen har ingen makt til å presse saker gjennom for eksempel i form fastsettelse av lover. NPC er det høyeste lovgivende organet og her samles om lag 3000 personer. I realiteten er NPC et sandpåstrøingsorgan som godkjenner forslag fremmet av andre statlige enheter eller partibeslutninger. Beslutningene i NPC trenger ikke å være enstemmige, men den stemmer ikke mot partiets ledelse. 

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Ny bekymring for en raskere renteoppgang enn det investorene mener er komfortabelt ga kombinert med en lavere sysselsettingsvekst enn forventet og også en noe mindre entusiastisk ISM måling fra tjenestesektoren enn ventet nedgang for det amerikanske aksjemarkedet i går. Dow stengte ned 0.4 %, mens S&P500 og Nasdaq ved stengetid var ned henholdsvis 1.3 % og 2.7 %. Volumet på de tre hovedindeksene steg samtidig til 89-104% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen ble i går løftet med 10.7 % til 26.7 punkter. I rentemarkedet ligger avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene i dag på 1.48 %, hvilket er ned 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.           
   
Nedgangen i USA har forplantet seg videre til de asiatiske markedene i morgentimene i dag og i Japan ser vi at Nikkei-indeksen kort før stengetid ligger ned med 2.2 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned med inntil 3 %. Spesielt usikkerheten rundt den videre renteutviklingen og hva dette betyr for verdsettelsene innen teknologisektorene ser ut til å tynge indeksene. Tvil om holdbarheten i relativt høye verdsettselsmultipler gjør imidlertid også at kursene for større enkeltselskaper innenfor øvrige sektorer trekkes ned. Oppmerksomheten ser i dag ut til å forbli på renteutsiktene og blant annet vil kveldens tale fra Fed-sjef Powell kunne påvirke hvordan de globale aksjemarkedene avslutter uken. Før vi kommer så langt får vi i løpet av formiddagen oppdaterte ledighetstall fra Eurosonen, samt nye tall for lønnsvekst og ordreinngang i amerikansk industri. I ettermiddag norsk tid vil også de ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstallene kunne avgjøre retningen fram mot stengetid.      
I oljemarkedet er interessen nå rettet mot dagens møte mellom landene i OPEC+-samarbeidet. WTI-prisen i USA var i går opp USD 1.55 pr. fat til USD 61.20 pr. fat og har i morgentimene i dag steget videre til USD 61.63 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 64.50 pr. fat, opp USD 0.73 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går ettermiddag.  

Gårsdagens Q4-rapport fra Photocure kom inn med tall som like under våre estimater, men som samtidig var bedre enn konsensusforventningene i markedet. Overtakelsen av salg og distribusjon av Hexvix i de europeiske markedene ser ut til å gå ut noen betydelige negative overraskelser og mens vi på grunnlag av fortsatte covid-19 påvirkninger av aktivitetsnivået har nedjustert de kortsiktige estimatene har vi samtidig justert opp de mer langsiktige estimatene. Kursen stengte i går opp på NOK 130 pr. aksje. Vi har løftet kursmålet fra NOK 135 til NOK 170 pr. aksje og opprettholder en kjøpsanbefaling.  

Aker Horizons har i dag annonsert at selskapet tar sikte på å gjøre en emisjon i Aker Clean Hydrogen. Planen er å hente inn NOK 3 mrd. og kursen ved emisjonen er satt til NOK 16 pr. aksje. Dette vil ifølge meldingen innebære en verdsettelse av selskapet på NOK 8 mrd. før emisjonspengene er regnet inn. Planen er videre at aksjen forutsatt blant annet en av Oslo Børs godkjent søknad vil bli tatt opp til notering på Euronext Growth listen den 10. mars. Vi gjør at oppmerksom på at DNB Markets har oppdrag fra Aker Horizons som tilrettelegger og rådgiver i forbindelse med denne transaksjonen.