DNB Markets morgenrapport 27 juli:
Aksjemarkedene i Kina, Europa og USA så en korreksjon på fredag. Stoxx600, S&P500 og CSI-300 avsluttet forrige uke i rødt.
Aksjemarkedene i Kina, Europa og USA så en korreksjon på fredag, tross noen positive nyheter fra makro-tallene. Stoxx600 (-1,70%), S&P500 (-0,62%) og CSI-300 (-4,39%) avsluttet forrige uke i rødt.
Dette bør ses i sammenheng med den ganske sterke oppgangen i aksjeprisene den siste tiden. I Kina er CSI-indeksen fremdeles godt over nivået ved utgangen av juni, før den beryktede artikkelen i Chinese Securities Journal dro i gang en nokså ellevill aksjekursoppgang i starten av juli.
At noe av luften tas ut fra CSI-indeksen nå, er positivt i mine øyne. Samtidig er det en bekymring at denne siste nedgangen tilsynelatende ble trigget av en ganske synlig og kraftig forringing av diplomatiske forhold mellom USA og Kina, da konsulatene i Houston og senere Chengdu ble stengt forrige uke. Slikt politisk risiko vil kunne dempe sentimentet.
Nesten 40 land rapporterte om rekordhøye smittetall denne helgen.
Nesten 40 land rapporterte om rekordhøye smittetall denne helgen. I Spania øker smitten ganske betydelig denne uken.
TUI har nå kansellert utreisene til Spania, mens Storbritannia og Norge er blant landene som gjeninnfører karanteneregler for hjemreisende fra Spania.
I Asia ser vi at smittetallene fremdeles øker for Japan og Hong Kong, og også for fastland-Kina og Singapore. I India fortsetter den første smittebølgen.
Samtidig er det positivt at USA samlet sett nå ser ut til ha en utflating i antall nye syke, selv om det i noen delstater fremdeles er rapportert om rekordhøy smittespredning.
Oppgangen på hele 13,8 prosent m/m gjorde at salget av nye boliger nå er på nivå med før koronakrisen. Dette skyldes muligens de rekordlave og fallende boliglånsrentene.
Det kan også ses i lys av at «lockdown» har hatt en nokså ujevn effekt på inntekt og sysselsetting i USA. Kanskje ikke overraskende, er de som befinner seg i de øvre kvartilene på inntekt også sysselsatt i de sektorene der mulighetene for å jobbe hjemmefra er størst.
Dingel og Neiman (NBER) anslår at stillingene kan utføres på hjemmekontor utgjør 37 prosent av jobbene i USA, og tilsvarende 46 prosent av den totale lønnsmassen.
PMI-indeksene hoppet opp til over 50, men tolkningen av PMI har ikke vært enstydig. Selv om det har vært klare tegn på at industriaktiviteten tok seg opp fra mai til juni, holdt flere av PMIene for juni seg under 50, som burde ha indikert en kontraksjon.
Retningsmessig er det likevel slik at de siste PMI-ene stort sett peker på en tydelig forbedring nå i juli. Særlig for eurolandene og Storbritannia økte PMI-ene mer enn konsensus forventet, godt over 50, der tjenestesektoren helt klart fikk en sterkere forbedring enn industrien.
I USA er det nok mer fokus på ISM-indeksen som kommer senere, men her skuffet utviklingen i tjenestesektoren, med en forbedring til 49,6.
Detaljhandelen i Storbritannia var i juni nesten tilbake til nivåene før Covid19. Mens konsensus forventet en nedtrapping av farten i gjeninnhentingen av detaljhandelen i juni, skjøt den fart.
Oppgangen ble i juni på hele 13,9 prosent m/m (opp fra 12,3 prosent i mai). Målt i prosent, var det en betydelig økning i diskresjonære kjøp som klær (opp 70 prosent m/m) og artikler til bolig (opp 67 prosent m/m).
I forbindelse med dette vil jeg trekke frem at CHAPS-dataen på daglig omsetning via bankkort, som Bank of Englands Haskel nevnte i sin tale forrige uke. Disse viser nemlig at den oppadgående trenden i juni, stoppet opp i julis første to uker.
Samtidig bommet CHAPS-data på nivået i juni, selv om trenden var riktig, slik at vi ikke kan trekke enstydige konklusjoner. Tilsvarende blir det interessant å se på om de norske detaljhandelstallene vil reflektere den litt svakere trenden som DNBs statistikk på bankkort-omsetning viser for juni.
Utover uken vil vi få de første BNP-tallene for 2.kvartal fra Eurolandene og USA, noe som kan gi en indikasjon på hvor kraftig nedgangen i økonomisk aktivitet har vært.
Feds rentemøte avholdes, og selv om det er forventet nullrente i lang tid fremover, slik at rentebeslutningene i seg selv ikke er så spennende, kan det dukke opp kommentarer i pressekonferansen fra Fed av interesse.
Vi forventer også nyheter knyttet til forlengelsen/utvidelsen av den amerikanske finanspolitiske støttepakken denne uken. Den tyske Ifo-bedriftstillitsindeksen er forventet til å ta seg opp ytterligere i dag.
I tillegg forventes også de amerikanske vare-ordrene å ta seg ytterligere opp i juni.