Dagens morgenrapport:

Budsjettbruduljer i Storbritannia

Statsminister Keir Starmer krøp til korset sent i går kveld og gikk ut med full støtte til finansminister Rachel Reeves.

I GÅR KVELD: Finansminister Reeves står i bresjen for upopulære innstramningstiltak. Støtten fra finansministeren kom sent i går kveld. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. jul. 2025
Artikkelen er flere år gammel

Det vakte stor oppsikt da den britiske statsministeren Keir Starmer i går ikke ga sin eksplisitte støtte til finansminister Rachel Reeves da han ble bedt om å gi henne det i parlamentet. 

Reeves står i bresjen for upopulære innstramningstiltak for å få kontroll på statsgjelden. Etter en oppgang på hele 19 basispunkter i renten på britiske statsobligasjoner med 30 års løpetid og en tilhørende markant pundsvekkelse krøp statsminister Keir Starmer til korset sent i går kveld og gikk ut med full støtte til Reeves. Ifølge Starmer vil hun være finansminister «i mange år framover».

Usikkert om budsjett i USA og børsoppgang

I USA pågår intense forhandlinger i innspurten av budsjettprosessen. Fortsatt motstand blant enkelte republikanere skaper betydelig usikkerhet rundt utfallet. Gårsdagen bød på børsoppgang både i Europa og USA. Den felleseuropeiske indeksen Stoxx 600 steg med 0,2 prosent, mens S&P 500 og Nasdaq steg med henholdsvis 0,5 og 0,9 prosent. EURNOK og USDNOK noteres i morgentimene til 11,89 og 10,08, nær nivåene fra i går morges.

Svekket amerikansk arbeidsmarked?

I dag vil markedsaktørene se etter tegn til et svekket amerikansk arbeidsmarked. «Verdens viktigste nøkkeltall», «nonfarm payrolls», slippes én dag tidligere enn vanlig ettersom USAs markeder er stengt fredag 4.juli grunnet Independence Day. De har vist en svakere sysselsettingsvekst de siste månedene, men arbeidsledigheten har holdt seg noenlunde stabil rundt 4,2 prosent. I dag venter vi en sysselsettingsvekst på moderate 120 000 og uendret ledighet i juni, mens konsensus ser for seg en jobbvekst på 106 000 og en oppgang i ledigheten til 4,3 prosent.

Vann på mølla til pessimister

Gårsdagens ADP-statistikk, som måler sysselsettingen i privat sektor, ga vann på mølla til pessimister. Den overrasket kraftig på nedsiden med et fall på 33 000 – mot en ventet vekst på 98 000 – og bidro til at sannsynligheten for et rentekutt i juli, slik den måles i markedsprisingen, bikket opp til 27 prosent. Her kan det være duket for korrigeringer i dag. ADP-tallene er nemlig svært volatile og har hatt en lei tendens til å gi misvisende indikasjoner på utfallet for «payrolls».

Usikkerhet rundt renteutsiktene

Arbeidsmarkedstallene er særlig viktige nå som usikkerheten rundt renteutsiktene er høy. I en paneldebatt i ECBs regi tirsdag vedgikk sentralbanksjef Powell at styringsrenten trolig allerede hadde vært kuttet videre i år, om ikke Trumps tollpolitikk, som løfter inflasjonsutsiktene, hadde vært innført.

Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye tollpolitikken, og all usikkerheten knyttet til den, vil tynge økonomien. Ikke minst er det usikkerhet om effekten på økonomien av Trumps totale politikkpakke, som også inneholder betydelige finanspolitiske stimulanser og en svært restriktiv immigrasjonspolitikk. Fed har derfor inntatt en vente-og-se-holdning. Situasjonen blir ytterligere komplisert av Trumps politiske press mot Powell og co.

Et for tidlig kutt kan tolkes som ettergivenhet, og tvil om sentralbankens uavhengighet. Samtidig er det åpenbart rom for å kutte dersom det skulle vise seg at arbeidsmarkedet svekker seg tydelig.

ISM, ECB-referat og norske boligpriser

I dag får vi også ISM-indeksen fra tjenestesektoren i USA, ECB-referat og norske boligpriser. I mai falt tjeneste-ISM til 49,9, et nivå som indikerer stagnasjon. Vår vurdering er at indeksen trolig vil har holdt seg nær 50-nivået i juni. Med forventninger om at inflasjonen vil ta seg markert opp de neste månedene vil vi følge nøye med på delindeksen i ISM som fanger opp prisøkninger. Denne økte betydelig i mai, til 68,7, det høyeste nivået siden november 2022. Den samme tendensen så vi i tirsdagens industri-ISM.

Medforfatter: Tyra D. Aalstad